Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Νοέ 2021
Εφηβεία: μια μεταβατική περίοδος
Κλίκ για μεγέθυνση






Dreamstime.com


07.11.2021, 17:57

 

 
 
Η εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία κι έχει κέντρο της την ήβη.

Η εφηβεία είναι μία περίοδος κρίσης για το ίδιο το παιδί αλλά και για τους γονείς. Τα δύο μέρη φαίνεται ξαφνικά να μιλούν άλλη γλώσσα. Για τους γονείς είναι μία πρόκληση, μία αγχωτική περίοδος. Δοκιμάζονται όρια, χτυπάνε πόρτες, υψώνονται φωνές.

Αλλαγές διάθεσης

Η εφηβεία μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τα παιδιά. Αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στο σώμα τους και επιπλέον πιθανώς την ακμή ή την κακοσμία του σώματος, σε μια περίοδο που νιώθουν αμήχανα.

Η εφηβεία όμως μπορεί επίσης να είναι και μια συναρπαστική διαδρομή, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν νέα, πρωτόγνωρα συναισθήματα και αισθήματα.

Αλλά το «συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου» στο οποίο έχουν ανέβει μπορεί να έχει ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, όπως

● ανεξήγητες εναλλαγές της διάθεσης,
● χαμηλή αυτοεκτίμηση,
● επιθετικότητα,
● κατάθλιψη.

Η συγκατοίκηση με τον έφηβο

Για πολλούς γονείς η εφηβεία του παιδιού τους είναι μία πρόκληση. Η συμπεριφορά των εφήβων μπορεί να είναι αινιγματική, αγχωτική, πληγωτική και συχνά ανησυχητική. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό από τη φυσική διαδικασία της ενηλικίωσης.

Πολλά από τα συνήθη ζητήματα συμπεριφοράς που δυσκολεύουν τους γονείς αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της εφηβείας και της ενηλικίωσης.

Η έξαρση των ορμονών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο σώμα, την προσπάθεια να βρει κανείς την ταυτότητά του, τις πιέσεις των φίλων και την αναπτυσσόμενη αίσθηση ανεξαρτησίας, σημαίνουν ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος σύγχυσης για το παιδί σας.

Μπορεί να σημαίνει ότι για παράδειγμα το παιδί:

● Γίνεται απόμακρο.
● Θέλει περισσότερο χρόνο μόνο του ή με τους φίλους του.
● Νιώθει παρεξηγημένο.
● Απορρίπτει τις προσπάθειές σας να μιλήσετε μαζί του ή να του εκφράσετε τη στοργή σας. Μοιάζει σκυθρωπό και κακόκεφο.

Τα συναισθήματά σας

Οι έφηβοι μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και τους πιο ήρεμους γονείς. Οταν έχετε κι άλλες πιέσεις στη ζωή σας (άλλα παιδιά, εργασία, σχέσεις, οικογενειακές υποχρεώσεις ή ασθενείτε), μπορεί να νιώσετε ότι ο έφηβός σας σας σπρώχνει στα άκρα.

Παρ’ όλα όσα σας συμβαίνουν, προσπαθήστε να κάνετε ένα βήμα πίσω από την κατάσταση. Να θυμάστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει βιολογικούς λόγους για να συμπεριφέρεται με τρόπους που το κάνουν δύσκολο στη συγκατοίκηση. Το πιθανότερο είναι ότι και το ίδιο δεν το απολαμβάνει όλο αυτό.

Εσείς είστε ο ενήλικας και θα νιώθετε ότι είναι δική σας ευθύνη να καθοδηγήσετε το παιδί σας στις δύσκολες στιγμές, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Μην περιμένετε να απολαμβάνετε πάντα τον χρόνο σας μαζί του και να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω τον έφηβό μου;

Οι έφηβοι μπορεί πολύ περισσότερο συναισθηματικοί παρά λογικοί λόγω των ορμονών τους. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη ευχάριστο γι’ αυτούς και μπορεί ακόμη και να αισθάνονται τρομακτικοί. Αν και μπορεί κάποιες φορές να είναι δύσκολο, χρειάζεται να διατηρήσετε μια ήρεμη συνεπή παρουσία.

Τι να κάνω;

● Αποφασίστε ποια είναι τα όρια και τηρήστε τα – οι έφηβοι μπορεί να έχουν αντιρρήσεις με αυτά, αλλά να ξέρετε ότι είναι ένα σημάδι ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς.

● Ακούστε τους όταν θέλουν να μιλήσουν και προσπαθήστε να μην τους διακόπτετε μέχρι να τελειώσουν την ομιλία τους.

● Επιτρέψτε τους να μαθαίνουν από τα λάθη τους –εφόσον είναι ασφαλείς– και δεχτείτε ότι μπορεί να κάνουν πράγματα διαφορετικά από εσάς.

● Μην καταπιέζετε τις ανησυχίες σας. Αν ανησυχείτε ότι ο έφηβός σας μπορεί να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις ή να κάνει χρήση αλκοόλ ή τσιγάρου, προσπαθήστε να του μιλήσετε με ψυχραιμία και να τον κατευθύνετε σε χρήσιμες πληροφορίες, όπως αυτά τα άρθρα για την αντισύλληψη, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

● Επιτρέψτε τους να έχουν τον δικό τους χώρο και την ιδιωτική τους ζωή.

Πώς να εκτονώνετε τις διαφωνίες με τον έφηβό σας;

Είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι η δική σας συμπεριφορά μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει μια επιθετική κατάσταση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε καλό πρότυπο για τον έφηβό σας.

Αν συμπεριφέρεστε επιθετικά αλλά λέτε στον έφηβό σας να μην το κάνει, δεν θα σας ακούσει. Είναι επίσης χρήσιμο να θυμάστε ότι ο θυμός τους συχνά βασίζεται στον φόβο ότι χάνουν τον έλεγχο.

Τι να κάνω;

● Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ήρεμη και ειρηνική παρουσία – πρέπει να είστε δυνατοί χωρίς να είστε απειλητικοί.

● Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας αντανακλά την προθυμία σας να ακούσετε.

● Αποφύγετε να τους κοιτάτε στα μάτια και δώστε τους προσωπικό χώρο.

● Αν ένας καβγάς μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, εξηγήστε στον έφηβο ότι θα απομακρυνθείτε και θα επιστρέψετε ξανά σε μισή ώρα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα.

● Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλετε την ένταση ενός καβγά. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κρατήστε την για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε. Επαναλάβετε 5 φορές.

Οταν ο έφηβός σας ηρεμήσει, προτείνετέ του αυτή την τεχνική, ώστε να έχει και αυτός έναν τρόπο να ελέγχει τον θυμό του.

Να θυμάστε ότι οι έφηβοι μπορεί να μην ξέρουν πώς να χειριστούν τον θυμό τους και αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώθουν απογοητευμένοι και φοβισμένοι.

Ωστόσο, όπως και με τα νήπια, αν ενδώσετε στους εφήβους επειδή οι φωνές και τα ουρλιαχτά τους σας φοβίζουν ή σας μπερδεύουν, στην ουσία τους ενθαρρύνετε να επαναλάβουν την παράλογη συμπεριφορά ως τρόπο για να κερδίσουν αυτό που θέλουν.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος;

Η ανατροφή ενός εφήβου μπορεί να είναι εξαντλητική, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Τι να κάνω;

● Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε χρόνο για τον εαυτό σας.

● Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να χαλαρώσει και κάντε κάτι που σας ευχαριστεί.

● Μιλήστε για τις ανησυχίες σας στον/στη σύντροφό σας ή στους φίλους σας ή γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης ή ενός φόρουμ.

● Μάθετε τεχνικές για την αντιμετώπιση της χαμηλής διάθεσης, της θλίψης ή του άγχους. Εάν ανησυχείτε ότι έχετε κατάθλιψη μιλήστε σε έναν ειδικό.

ΠΗΓΕΣ: CDC, NHS, Family Lives, Relate

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου