Για «σαρωτική νίκη» στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη κάνει λόγο η «Πανσπουδαστική ΚΣ», με την ΔΑΠ να επιμένει περί «νίκη της  στις κάλπες» και «πρωτιά της ΠΚΣ στη νοθεία», ενώ τα αποτελέσματα των ΕΑΑΚ δείχνουν επίσης πρώτη την ΠΚΣ. 

Η Πανσπουδαστική απαντά στην ΔΑΠ ότι κατέγραψε και «σαρωτική άνοδο σε ψήφους».

Ειδικότερα αναφέρει, ότι «με βάση την επίσημη καταμέτρηση σε 212 από 272 συλλόγους πανελλαδικά, η "Πανσπουδαστική ΚΣ", καταγράφει άνοδο κατά 2.134 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2022».

Τα Φοιτητικά Νέα αναφέρουν, ότι «όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2023 (όλων των φοιτητικών παρατάξεων πλην της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) η Πανσπουδαστική αναδεικνύεται και φέτος στην κορυφή με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ωστόσο να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα».

Προσθέτουν ότι καταγράφηκε αύξηση της συμμετοχής.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που δίνουν η Πανσπουδαστική Κ.Σ. και τα ΕΑΑΚ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ χάνει την πρωτιά για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΠΚΣ, το ποσοστό της Πανσπουδαστικής ανέρχεται (μέχρι στιγμής στο 70% των συλλόγων) στο 36.07%, έναντι 24.29% της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν το 2019 η ΠΚΣ είχε ανακοινώσει ποσοστό 23,32% στα ΑΕΙ και 20,89% στα ΤΕΙ, ενώ εκτιμούσε το ποσοστό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο 39,57% στα ΑΕΙ και στο 43,85% στα ΤΕΙ.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της ΠΚΣ, ακολουθούν: ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ με 9.28%, ΕΑΑΚ με 5.95%, ΠΑΣΠ με 10.49% και ΔΙΚΤΥΟ (πρώην BLOCO) 2.27%. Κατά τα ΕΑΑΚ (μέχρι στιγμής στην καταμέτρηση 106 σχολών) η Πανσπουδαστική παίρνει περίπου 37%.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, με πρώτη την ίδια με ποσοστό 48,1% (μέχρι στιγμής).

Τα αποτελέσματα των ΕΑΑΚ συμφωνούν (έστω και κατά προσέγγιση) με αυτά της ΠΚΣ, στην οποία δίνουν την πρωτιά.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΑΚ ανακοίνωσε ότι (μέχρι στιγμής στο 70%) η ΠΚΣ βρίσκεται στο 37%.

Στον πίνακα αποτυπώνονται τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας έτσι όπως υπογράφονται από τις εφορευτικές επιτροπές.

Παράλληλα παρουσιάζεται το αντίστοιχο αποτέλεσμα των εκλογών του 2022. Όσον αφορά τις παρατάξεις, καταγράφονται με σειρά: η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΠ, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ που συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από το ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ, η ΕΑΑΚ που συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις, το Δίκτυο που αποτελεί την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (μετονομασία του BLOCO) και τέλος στα «Λοιπά» καταγράφονται διάφορες παρατάξεις ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές.

Σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζει:

«Στις φοιτητικές εκλογές χιλιάδες νέοι και νέες έστειλαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας με τη σαρωτική επικράτηση της Πανσπουδαστικής! Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο 50% των συλλόγων και την τάση στις υπόλοιπες σχολές, η Πανσπουδαστική είναι η μεγάλη νικήτρια των φοιτητικών εκλογών! Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να αλλοιώσει τη φωνή της νέας γενιάς, που ακούστηκε πιο δυνατά και με άνοδο της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητές άφησαν ξανά την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη δεύτερη θέση. Η απελπισμένη προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης με όργιο νοθείας, εξαγοράς και “μαγειρέματος” των αποτελεσμάτων αποδεικνύει τον πανικό και την ήττα της! Το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων έπεσε στο κενό. Οι φοιτητές νίκησαν!

»Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία της την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να “καταθέσει” τις ανησυχίες των φοιτητών υπέρ της αναμονής σε σωτήρες και της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλο χρώμα στην κυβέρνηση. Η μεγάλη νίκη της Πανσπουδαστικής είναι μια σαφής προειδοποίηση προς τη σημερινή και κάθε επόμενη κυβέρνηση ότι θα βρει τους φοιτητές αποφασισμένους να αντιμετωπίσουν την επίθεση στα δικαιώματά τους!

»Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη μαχητική δράση και λειτουργία των φοιτητικών Συλλόγων! Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι χιλιάδες υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να περάσει το φοιτητικό κίνημα στην αντεπίθεση και την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων! Συνεχίζουμε μαζί! Κάναμε το βήμα! Στις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μάη να κάνουμε το άλμα! Η νίκη των φοιτητών κρύβει μέσα της μια μεγάλη δυναμική, ικανή να εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους να επιλέξουν το δρόμο της αμφισβήτησης και του αγώνα για να έρθουν τα πράγματα “αλλιώς”. Να δυναμώσει το ΚΚΕ που είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος την πολιτική του “πάμε κι όπου βγει” όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα! Σε όλες τις κάλπες η νεολαία έχει μία επιλογή: Να δυναμώσει η αλήθεια, ο αγώνας, η αμφισβήτηση! “Μόνοι τους και όλοι μας” με δυνατό ΚΚΕ!».

πηγη: https://tvxs.gr