Στο ποτάμι βάζει την νεκρή 5χρονη κόρη της μια προσφύγισσα στον Έβρο, προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη του πτώματος, αφού τα ξημερώματα της Τρίτης έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα σκορπιού. Την ίδια ώρα, υπάρχει κι ένα ακόμη 9χρονο κοριτσάκι σε άσχημη κατάσταση, καθώς κι εκείνο έχει δεχθεί τσίμπημα από σκορπιό.

Όπως αναφέρει στο Tvxs.gr η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος από την οργάνωση HumanRights360, η οποία είχε καθημερινή επικοινωνία με τους πρόσφυγες, σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η 9χρονη είναι πολύ πιθανό να πεθάνει κι αυτή, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά την επέμβαση των αρχών.

Μάλιστα, η οργάνωση Alarm Phone, αναφέρει πως μίλησε με την Μπαϊντά, 28χρονη προσφύγισσα από τη Συρία, η οποία ανέφερε πως η κατάσταση είναι «πολύ κακή».

Σύμφωνα με την ίδια, η 9χρονη βρίσκεται πράγματι σε άσχημη κατάσταση, ενώ αρνείται να πιεί νερό από το ποτάμι, καθώς φοβάται πως είναι μολυσμένο. «Πεθαίνω εδώ από πείνα και δίψα. Και πεθαίνω τόσο σωματικά όσο και ψυχικά» τονίζει επίσης η Μπαϊντά.


*Το τσίμπημα που δέχθηκε η 9χρονη

ΠΕΣ ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν πως η νησίδα στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, παραχωρώντας τη δηλαδή ουσιαστικά στην Τουρκία, ενώ αντίστοιχα οι Τουρκικές υποστηρίζουν το αντίθετο. Προτιμά δηλαδή να δώσει η μια πλευρά στην άλλη τη νησίδα, από το να αναλάβουν την ευθύνη και να σώσουν τους πρόσφυγες, προλαβαίνοντας το χαμό ενός ακόμη παιδιού.


*Το πτώμα της 5χρονης

 
 

 

Συνολικά στη νησίδα βρίσκονται περίπου 40 άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν έγκυες αλλά και μια ηλικιωμένη γυναίκα 70 χρονών.
 
Υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί στο σημείο που βρίσκονται τώρα και στις 14 Ιουλίου, από τις ελληνικές αρχές, καθώς είχαν συλληφθεί άτυπα μόλις είχαν περάσει την ελληνική όχθη. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, είχαν χάσει τότε τη ζωή τους 3 άτομα. Ένας Σύρος, που πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του, και δύο ακόμη από πνιγμό, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικοί τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι, κολυμπώντας μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν γνώριζαν κολύμπι.


*Η 5χρονη, πριν χάσει τη ζωή της

Στις 26 Ιουλίου, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, όπως αναφέρουν, οι αρχές της οποίας τους έβαλαν σε κέντρα κράτησης. Λίγες μέρες μετά όμως, ο εφιάλτης συνεχίστηκε, καθώς τους πίεσαν να ξαναπεράσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά τους απείλησαν ότι θα τους απέλαυναν στην Συρία.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΟΕΝΓΕ, απαιτεί από το υπουργείο Υγείας και από τις διοικήσεις ΕΚΑΒ/ΕΚΕΠΥ και 4ης ΥΠΕ να δράσουν άμεσα, ώστε να προσφέρουν τη δέουσα υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ χθες, η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επεσήμανε πως «οι αυξανόμενοι θάνατοι στα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να σταματήσουν». Παράλληλα, υπάρχει και κινητοποίηση από τη Διεθνή Αμνηστία.

Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εισαγγελία Ορεστιάδας, ενώ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε δημοσιεύσει στο Twitter το στίγμα, όπως υποστηρίζει, των ανθρώπων στη νησίδα.

*Φωτογραφίες: Εφσυν και Channel 4

πηγη: https://tvxs.gr