Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Τρίτη 19/10 στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία σε γαλλική πρεσβεία, γραφεία ΕΕ με κατάληξη την αμερικάνικη πρεσβεία. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στο Άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο.

Στις διαδηλώσεις στις 19/10 καλεί επίσης η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και άλλες συλλογικότητες νεολαίας, εργαζομένων και γειτονιάς.

Οι αριστερές οργανώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΝΑΡ για την κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, ΟΚΔΕ και Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση πως «μετά την ψήφιση από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση της Γαλλο-Ελληνικής συμφωνίας, με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησε σε δύο άρθρα, -που περιλαμβάνει και στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας μέχρι το Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής- έρχεται η συμφωνία για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές πολεμικές βάσεις».

Προσθέτουν πως συμφωνία «σηματοδοτεί ένα νέο γύρο παρεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής», ενώ «ταυτόχρονα, για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αναβάθμισής της σε σχέση με όμορες αστικές τάξεις και ιδιαίτερα με αυτήν της Τουρκίας, γι’ αυτό και την πολιτική αυτή στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι ακροδεξιοί-εθνικιστές».

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναβαθμίζονται και επεκτείνονται», συμπληρώνει η ανακοίνωση των αριστερών οργανώσεων, προσθέτοντας πως «δίπλα σ’ αυτές της νότιας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν νέες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη»., καθώς «η Σούδα, ο Άραξος, το Άκτιο, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, για να μείνουμε στις πιο γνωστές, αποτελούν περιοχές που λειτουργούν ως προγεφυρώματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ μέχρι και η Σκύρος τους προσφέρθηκε».

«Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν την πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα ενός κατ’ εξοχήν επιθετικού συνασπισμού, του ΝΑΤΟ. Μια σειρά χώρες της περιοχής ήδη υφίστανται τις “αμυντικές” κινήσεις του (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, παλαιότερα Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Ενώ ήδη μια ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ στέλνεται στη Σαουδική Αραβία!», συμπληρώνει.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία με την Γαλλία, αυτή «ενισχύει την πολεμική απειλή στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών και εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα και σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός», ενώ «ταυτόχρονα, η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας αξιοποιείται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-επεμβατικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ακόμα επικίνδυνου για τους λαούς και την ειρήνη μηχανισμού».

Ωστόσο η ανακοίνωση καταλήγει πως «όλο αυτό το σκηνικό εντείνει τους ανταγωνισμούς, η Ελλάδα βρισκόμενη στις συμπληγάδες των διεθνών συγκρούσεων ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Ευρωπαίων κινδυνεύει να την πληρώσει».

Σε ευθεία αντιστοίχιση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βρίσκεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πάσης φύσης στρατιωτικό υλικό που προστίθενται στην πλάτη του λαού, ο κίνδυνος να συρθούν οι λαοί ένθεν κακείθεν του Αιγαίου σε μια άδικη αλληλοσφαγή είναι υπαρκτός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί στα χέρια δυο αντιδραστικών αστικών τάξεων είναι η τέλεια συνταγή για το αιματοκύλισμα. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες “στρατιωτικοποίησης” της νεολαίας με την αύξηση της θητείας και τις προθέσεις υποχρεωτικής στράτευσής της στα 18 χρόνια.

«Το πλήγμα που δέχτηκαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στο Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την ιμπεριαλιστική πολεμική στρατηγική, παράγοντας νέους κινδύνους πολεμικών εντάσεων και συγκρούσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «η Συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας-Αυστραλίας AUKUS ενάντια σε Κίνα και Ρωσία, τα ενεργά αιματηρά μέτωπα που διατηρούνται σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη και αλλού, μαρτυρούν ότι οι βάσεις και οι πολεμικοί άξονες των ιμπεριαλιστών παντού στο κόσμο μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς».

Οι παραπάνω «αποτελούν βάση επιθετικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων και μαγνήτη αντιποίνων από αντιπάλους», ενώ «δεν προσφέρουν καμία “σταθερότητα”, αλλά αντίθετα δημιουργούν αστάθεια και συμβάλλουν σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο σε πάσης φύσης αναταραχή και αιματοχυσία».

Ακόμα συμπληρώνει πως «οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία από το κεφάλαιο γεννούν την προσφυγιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν απέναντί τους τα ματωμένα τείχη της ΕΕ, τις ‘επαναπροωθήσεις’ και την καταστολή, με ιδιαίτερα προκλητική τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων».

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, όχι μόνο δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των ντόπιων αστών, αλλά έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ευθυγράμμιση της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η φιλοδοξία αποκόμισης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών κερδών (με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ κ.λπ.) στρέφεται ευθέως εναντίον τους», προθέτουν οι αριστερές οργανώσεις, «με τη λιτότητα, την ακρίβεια, τα αντεργατικά και αντιυγειονομικά μέτρα που βιώνουν, με το χτύπημα στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, στα σωματεία και το συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες» και «την ένταση της πολιτικής της φασιστικοποίησης, των φασιστικών επιθέσεων και τον παροξυσμό της κρατικής βίας και καταστολής».

Καταλήγουν πως «τόσο οι αμερικανικές βάσεις θα στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν τους “δεσμούς αίματος” της άρχουσας τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο οι συμφωνίες και οι άξονες πολέμου θα απειλούν την ειρήνη, τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει την πάλη του για το διώξιμό τους, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μαζί με την άρχουσα τάξη που τον εκμεταλλεύεται και τον θεωρεί εργαλείο στα αντιδραστικά της σχέδια».

O Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ) θα συμμετέχει επίσης στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, στις 7μμ. από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ, τη γαλλική και την αμερικάνικη πρεσβεία, και την Τετάρτη την ίδα ώρα στην Πλατεία Αγίας Όλγας στην Πάτρα. Ακόμα καλει σε ενωτικού χαρακτήρα στήριξη των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, σε κάθε περιοχή της χώρας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η μετατόπιση του άξονα του πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Ινδο-Ειρηνικό στα πλαίσια της νεοψυχροπολεμικής επιθετικότητας ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία, οδήγησε στην πρόσφατη υπογραφή της νέας πολεμικής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, η οποία άφησε στο περιθώριο την ΕΕ και ακύρωσε στην πράξη την προμήθεια γαλλικών όπλων από την Αυστραλία».

Καταγγέλλει την κυβέρνηση σαν «τον καλύτερο πελάτη των εμπόρων του θανάτου», που «έσπευσε να καλύψει ένα μέρος των απωλειών του γαλλικού κράτους, υπογράφοντας την ελληνογαλλική συμφωνία, με την αγορά των φρεγατών Belhara και Gowind να αποφέρει στη Γαλλία κέρδη της τάξης των 5 δις, τα οποία προστίθενται στα 3,3 δις της αγοράς των 24 γαλλικών Ραφάλ». Διευκρινίζει πως το «αμερικανικό Στειτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την συμφωνία, καθώς η πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή της Αφρικής, της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου, αποτελεί το αντιστάθμισμα του περιορισμού της από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», ενώ «το παραπάνω φάνηκε και στον ενεργό ρόλο του γαλλικού κράτους στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών χωρών στην Αθήνα, την ίδια ακριβώς μέρα που στην ίδια πόλη συνεδρίαζαν οι φονιάδες της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ».

Ο ΠΑΚΣ συμπληρώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει νομιμοποίηση στην συμφωνία προπαγανδίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα οδηγήσει σε εμπλοκή της Γαλλίας σε μελλοντική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», ενώ «στην πραγματικότητα, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός απλώς επιθυμεί να περιορίσει τις περιφερειακές βλέψεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην περιοχή μετά την υποχώριση των ΗΠΑ σε Μ. Ανατολή και Αφρική, όπως και να εξασφαλίσει τα δικά του ενεργειακά συμφέροντα».

«Αντίθετα η ελληνογαλλική συμφωνία ανοίγει την πόρτα για εμπλοκή του ελληνικού στρατού στον πόλεμο της Γαλλίας στο Μάλι, ο οποίος ολοένα και ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή ατζέντα», προσθέτει, συμπληρώνοντας πως «όσο και να προσποιούνται η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της ευρωατλαντικής αντιπολίτευσης πως ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η παρουσία του ελληνικού στρατού από τον πόλεμο της Κορέας, μέχρι τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Σομαλία, τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, αλλά και η πρόσφατη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ και η αποστολή των Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία μιλούν από μόνά τους».

Τέλος ο ΠΑΚΣ καταγγέλλει πως « η ελληνική κυβέρνηση προστρέχει στα υπερατλαντικά αφεντικά της, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να υπογράφει στις ΗΠΑ την παράταση της συμφωνίας για τις βάσεις. Επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια η συμφωνία θα προβλέπει παράταση για 5 έτη (αντί του συνηθισμένου 1 έτος) με πρόβλεψη για μελλοντική επ’ αόριστον παράταση», όπου «επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια η συμφωνία θα προβλέπει παράταση για 5 έτη (αντί του συνηθισμένου 1 έτος) με πρόβλεψη για μελλοντική επ’ αόριστον παράταση».

«Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή μέσω νέων διευκολύνσεων στην Αλεξανδρούπολη (στρατόπεδο Γιαννούλη), στον Βόλο (στρατόπεδο Γεωργούλα), και στο πεδίου Βολής Λιτόχωρου, που έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην ενισχυμένη εκ νέου βάση της Σούδας, τη μονιμοποίηση αυτής στο Στεφανοβίκειο και τη βάση στο αεροδρόμιο της Λάρισας όπου αυτές τις μέρες έλαβε χώρα συνεκπαίδευση αμερικανικών F-15 για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες», προσθέτει.

Μάλιστα, «η νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες αμερικανικές βάσεις στο μέλλον, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών στον συστημικό Τύπο πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούλη με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, όπως και την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο».

H Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) καταγγέλλει πως «παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να δώσει «γη και ύδωρ» στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές». «Ο τυχοδιωκτισμός της έχει ξεπεράσει κάθε όριο: τη μια μέρα υπογράφει συμφωνίες για αγορά φρεγατών από τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, την άλλη συμφωνίες με τον αμερικάνικο, αναφέροντας ότι η μια δεν είναι ‘ανταγωνιστική με την άλλη. Βλέπει συμμάχους στα αιμοσταγή καθεστώτα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Σ. Αραβίας», προσθέτει, ενώ «μετατρέπεται σε ‘πρόθυμο’ εξυπηρετητή των πιο βρώμικων συμφερόντων των Δυτικών ιμπεριαλιστών, που βιώνουν τη μια ήττα μετά την άλλη (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ) και βρίσκονται σε υποχώρηση».

«Τέτοιες απελπισμένες αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις βάζουν τη χώρα μας όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τον ελληνικό λαό σε μεγαλύτερους κινδύνους. Επιθετικές κινήσεις, που οξύνουν τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, φέρνουν όλο και πιο κοντά μια σύρραξη, σπέρνουν τον μιλιταρισμό και εθνικισμό, ενδυναμώνοντας την ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές συμμορίες», αναφέρει η ΟΚΔΕ.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικές συμφωνίες και νέα εξοπλιστικά προγράμματα, κοροϊδεύει τους πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους, το ΕΣΥ καταρρέει, τα σχολεία και οι σχολές υπολειτουργούν και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα ακρίβειας και καταστολής, σωρεία αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων»., ωστόσο όπως αναφέρει η ανακοίνωση «για την κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε μνημονιακό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.) χρήματα που πάνε στις κοινωνικές ανάγκες είναι πεταμένα λεφτά – τα δίνουν όλα σε εξοπλισμούς και καταστολή, σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις».

«Οι λαοί δεν είναι κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των αστικών ανταγωνισμών», καταλήγει η οργάνωση, συμπληρώνοντας πως «είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτύξουμε ένα αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για να μην πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο», όπως και «να απαιτήσουμε λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για εξοπλισμούς, καταστροφικές εξορύξεις και αγωγούς. Κλείσιμο των βάσεων και έξοδο από το ΝΑΤΟ και τους αντιδραστικούς, επιθετικούς ‘άξονες’, ενάντια στους ιμπεριαλιστές και εθνικιστές, με την κοινή πάλη και τον διεθνισμό των εργατών και λαών σε Ελλάδα και Τουρκία – τη μόνη πραγματική εγγύηση για να μην συρθούμε σε πολεμικά ‘επεισόδια’ και σφαγεία»,

Η ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών «Ταξική Αντεπίθεση», το «Πέλοτο, στο δρόμο για την αναρχία και τον κομμουνισμό» (Ξάνθη), η Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη) και η αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” (Πάτρα) καλούν επίσης την Τρίτη 19 Οκτώβρη στις 7μμ στο Σύνταγμα , στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στις 6μμ στο Προκάτ στη Ξάνθη και στις 6.30 στο Αναγνωστήριο στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμα συμμετέχουν στην διαδήλωση στις 6.30μμ στην Πλατεία Αγίας Όλγας στην Πάτρα.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η «πολυεπίπεδη κρίση, και η προσπάθεια από τα καπιταλιστικά κράτη να δαμάσουν ένα συνεχώς διογκούμενο χρέος, σηματοδοτεί για το πολυεθνικό προλεταριάτο, την ένταση της εκμετάλλευσης και της φτώχειας, την αυταρχικοποίηση στο εσωτερικό των κρατών, την αναβάθμιση της καταστολής των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όξυνση των διακρατικών εντάσεων. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, οφείλουμε με τη σειρά μας να σταθούμε ως τάξη σε θέση μάχης απέναντι στους, εγχώριους και ξένους, δυνάστες μας». Ακόμα προσθέτουν πως «τα αστικά κράτη, και τα κεφάλαια που εκπροσωπούν, πασχίζουν να βρουν διέξοδο και να αναπτυχθούν», ενώ «οι ρυθμοί εξάντλησης των κοιτασμάτων πετρελαίου, η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και οι σπάνιες γαίες (απαραίτητες στις καπιταλιστικές οικονομίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ιδίως οπλικών συστημάτων) και παράλληλα ο ανταγωνισμός στο πεδίο της αγοράς συνθέτουν ένα πλαίσιο ολοένα και πιο οξυμένων ανταγωνισμών», γεγονός που «απαιτεί την επαναδιαπραγμάτευση των μέχρι πρότινος γεωπολιτικών ισορροπιών».

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περικυκλώσουν στρατιωτικά τη Ρωσία και την Κίνα, με την τελευταία να αμφισβητεί σήμερα, στο πεδίο της αγοράς, την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ» σημειώνουν καθώς «η Κίνα περικυκλώνεται με τουλάχιστον 400 βάσεις, πολεμικά πλοία, υποβρύχια και βομβαρδιστικά που εκτείνονται από τη βόρεια Αυστραλία, έως τον Ειρηνικό, κατά μήκος της ανατολικής και κεντρικής Ασίας».

Προσθέτουν πως το κράτος των ΗΠΑ «αφού αξιοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν φονταμενταλιστικές ομάδες της περιοχής στην αντιπαράθεση με την πρώην ΕΣΣΔ και πιο πρόσφατα με τον Ρωσοκινέζικο άξονα, ισορροπεί την φυγή του από το Αφγανιστάν αναβαθμίζοντας πριν λίγες εβδομάδες την στρατιωτική του ισχύ με τη νέα συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS)», η οποία «αποτελεί όξυνση της αντιπαράθεσης σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, «το κράτος των ΗΠΑ αυξάνει διαρκώς την παρουσία του μέσω του ΝΑΤΟ, του οποίου οι βάσεις πληθαίνουν, αλλά και μέσω του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-(Αιγύπτου), υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και με την Γαλλία να έχει επίσης σημαντικό βαθμό εμπλοκής», με το ελληνικό κράτος πλέον να μετατρέπει τα εδάφη του σε μία απέραντη νατοϊκή βάση, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά του αεροσκάφη εποπτεύουν τον εναέριο χώρο 3 βαλκανικών χωρών ενώ αυτοπροωθείται ως ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Τέλος η ανακοίνωση σημειώνει πως η «όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο –σε τακτική και όχι ευκαιριακή και εθιμοτυπική βάση- τους πραγματικούς υπεύθυνους, δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές και διακρατικές διενέξεις, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου».

πηγη: https://thepressproject.gr