«Την περασμένη Τρίτη, σε μια σημαντική δικαστική απόφαση που συνδέεται με την παράνομη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε έναν άντρα που είχε δηλώσει ότι, μετά τη σύλληψή του στη γειτονιά των Εξαρχείων τον Νοέμβριο του 2019, υπέστη μεταχείριση που ισοδυναμεί με βασανιστήρια από την ελληνική αστυνομία. Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Λάμπρο Γούλα και τον απάλλαξε από τις κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, λεκτική κακοποίηση και αντίσταση» υπενθυμίζει αρχικά η Διεθνής Αμνηστία και προσθέτει:

«Ο Λάμπρος Γούλας ανέφερε δημόσια, καθώς και σε συνέντευξή του στη Διεθνή Αμνηστία, ότι συνελήφθη αυθαίρετα από τα ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων τον Νοέμβριο του 2019 και ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε χώρο στάθμευσης στην οδό Μπουμπουλίνας. Εκεί, όπως αναφέρει, ομάδα αξιωματικών των ΜΑΤ τον έγδυσε και τον υπέβαλε σε σειρά βίαιων ξυλοδαρμών, ενώ κατόπιν αστυνομικός κατέβασε το εσώρουχο του Λάμπρου Γούλα, προσομοιώνοντας ότι τον βιάζει και απειλώντας τον. Σε κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου, μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι είδε τον Λάμπρο Γούλα γυμνό να τον χτυπούν αστυνομικοί στο πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας»

Όπως τόνισε η δικηγόρος του, Άννυ Παπαρρούσου, στο TPP, στη δίκη του Γούλα «αποδείχθηκε και η άλλη όψη της κατηγορίας, η οποία είναι βασανισμος του από αστυνομικές δυνάμεις. Αποδείχθηκε μέσα από καταθέσεις μαρτύρων, ιατρικές καταγραφές, γιατί το ίδιο βράδυ ζήτησε να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό, από φωτογραφίες, δημοσιεύματα την εν γένει ανεπάρκεια της δικογραφίες και την ορατή προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας». Απαντώντας στο σχόλιο ότι ο Γούλας, για ιδεολογικούς λόγους αρνήθηκε να καταθέσει στο «Εσωτερικών Υποθέσεων» για το βασανισμό του, η δικηγόρος του σημείωσε ότι «υπάρχει αυτεπάγγελτη έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που είναι από τότε σε εξέλιξη». Προσθέτει ότι με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη δίκη θα μπορούσε να προχωρήσει αυτή η έρευνα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης ότι «η περίπτωση του Λάμπρου Γούλα είναι ενδεικτική πολλών άλλων περιπτώσεων που έχει τεκμηριώσει η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις, κατά τις οποίες τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες από την αστυνομία, παράγοντας που συμβάλλει στην ατιμωρησία της αστυνομίας καθώς τα θύματα διστάζουν έπειτα να υποβάλουν επίσημη καταγγελία για την κακομεταχείρισή τους».

Ενώ όπως αναφέρει, «τον Δεκέμβριο του 2019, πέντε αναφορές υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι σχετικά με μια ομάδα υποθέσεων παράνομης χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Λάμπρου Γούλα. Οι υποθέσεις έχουν συμπεριληφθεί σε ενιαία δικογραφία και έπειτα από προκαταρκτική εξέταση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα που διεξάγεται επί του παρόντος για την υπόθεση του Λάμπρου Γούλα είναι άμεση, διεξοδική και αμερόληπτη και διασφαλίζει ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»
πηγη: https://thepressproject.gr