Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Εις το όνομα του Άλκη: «Η δολοφονία του είναι αποτέλεσμα της αποσάθρωσης της κοινωνίας»
Κλίκ για μεγέθυνση









Ένα χρόνο από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και λίγο πριν την πορεία μνήμης, μιλάμε στο rosa.gr με τον Λευτέρη Παππά, από τα ιδρυτικά μέλη της δομής «Εις το όνομα του Άλκη» στη Θεσσαλονίκη.



Diegito
Diegito
01.02.2023


Το ραντεβού έχει δοθεί σήμερα στις 18:30 στον τόπο δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, στη συμβολή των οδών Νικ. Πλαστήρα με Άλκη Καμπανού (πρώην Θεοδ. Γαζή), όπου θα ξεκινήσει η πορεία μνήμης προς το Λευκό Πύργο, πριν περάσει από το Πάρκο Αθλητικής Φιλίας για να συναντήσει συλλόγους, αθλητές και πολίτες.

Ενόψει της πορείας, μιλήσαμε με τον Λευτέρη Παππά, από τα ιδρυτικά μέλη της δομής «Εις το όνομα του Άλκη» στη Θεσσαλονίκη, για τη δομή, τους στόχους, το «μεγάλωμα» της οργάνωσης και το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τα αντανακλαστικά της κοινωνίας σήμερα.


Πως ξεκίνησε η δομή;

Την εμπνεύστηκα μετά τη δολοφονία του Άλκη και μαζί με τον Μανώλη Ανδρεαδάκη και τον Ιωάννη Βαγάνωφ ιδρύσαμε τη δομή. Οι τρεις μας είμαστε τα ιδρυτικά της μέλη. Δεν γνωριζόμασταν πριν, βρεθήκαμε διαδικτυακά καθώς μοιραζόμασταν ανάλογες απόψεις και προβληματισμούς.

Ποιους στόχους έχετε θέσει;

Κινούμαστε σε τρεις άξονες με ανάλογες δράσεις. Πρώτον, δεν θέλουμε να ξεχαστεί ο Άλκης. Δεύτερον, στοχεύουμε στη βοήθεια και στήριξη θυμάτων οπαδικής βίας. Τρίτον, θέλουμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

Γιατί δολοφονήθηκε ο Άλκης;

Η δολοφονία του Άλκη είναι αποτέλεσμα της αποσάθρωσης της κοινωνίας, αλλά και συνολικά της αποσάθρωσης όλου του συστήματος που λέγεται «ευνοούμενη πολιτεία δυτικού τύπου». Ζούμε σε μία σαθρή κοινωνία, με τη δολοφονία να αλλάζει τη ζωή μας. Ο πόνος άρχισε να μετριάζεται όταν ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη δομή, την οποία δημιουργήσαμε γιατί δεν σκοπεύουμε να μεταναστεύσουμε, αλλά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Συνολικά η ελληνική κοινωνία είναι χρεοκοπημένη, κι όχι μόνο οικονομικά. Στο συγκεκριμένο τομέα, στο ζήτημα της οπαδικής βίας δηλαδή, είναι έτοιμη να αλλάξει. Η δολοφονία του Άλκη έχει διαπεράσει ολόκληρη την Ελλάδα, με τη δομή να έχει γίνει σπόρος.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει;

Τώρα τρέχουμε δύο μεγάλες δράσεις: Τη σημερινή πορεία στη Θεσσαλονίκη και μία ακόμη πρωτοβουλία με την οποία καλούμε πολίτες διαδικτυακά να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας τους και να φωτογραφηθούν, να ταγκάρουν φίλους τους, να βάλουν το hashtag #WeBecomeOneForAlkis. Για να συνηθίζει το μάτι στα πολλά χρώματα, στο δικαίωμα της συνύπαρξης όλων.

Η δολοφονία ένωσε, δημιούργησε τεκτονικές μετακινήσεις σε όλη την κοινωνία και στόχος μας είναι να φύγει η ατζέντα από τα χέρια των λίγων και να πάει στα χέρια των πολλών, να ξεπεραστεί ο φόβος, να φύγει μία για πάντα.

Πως θα μεγαλώσει το εγχείρημα;

Το οργανωτικό «μπόι» της δομής το τρέξαμε λίγα άτομα. Θέλουμε να εμπνεύσουμε κόσμο, να βρούμε το οργανωτικό μας μοτίβο. Προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο συμμέτοχο κι όχι θεατή.

Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια και γενικά σαν άνθρωπος είμαι αισιόδοξος. Μετά τη δολοφονία περάσαμε από διαφορετικά συναισθήματα, από την οργή στα δάκρυα και σε σκέψεις για αναχωρητισμό. Ως πολίτες της κοινωνίας ζητήσαμε συγγνώμη από τον Άλκη, όμως πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, παρότι είναι δύσκολο γιατί τα ΜΜΕ δεν δίνουν βαρύτητα σε κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Από την άλλη, δεν μπορούν να ευθύνονται μόνο οι άλλοι, πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι. Η δομή σε αυτό το μονοπάτι κινείται – να αλλάξουμε κάτι όλοι μαζί!

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου