Ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος της από οδηγό ταξί καταγγέλει η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος ΔΣ της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα», μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων -Οδηγών, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τυφλή η ίδια. Εργάζεται και μετακινείται με σκύλο-οδηγό.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών που φιλοξενεί την καταγγελία, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, διά νόμου, μπορούν να κινηθούν σε οποιονδήποτε χώρο κινείται και ο ίδιος ο τυφλός, καθώς είναι τα «μάτια» του.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών έχουν λάβει ειδική, πανάκριβη και πολύμηνη εκπαίδευση. Γι' αυτό και η καταγγέλλουσα κάνει εδώ και χρόνια μεγάλο αγώνα, ώστε να υπάρχουν τέτοια σκυλιά και να δίνονται δωρεάν σε τυφλούς συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το μεσημε΄ρι της Τρίτης 21/7, η κ. Γκέρτσου κάλεσε ταξί μέσω της εφαρμογής Uber για να επιστρέψει από την εργασία της στο νοσοκομείο στο σπίτι της. «Το έκανα καθώς ο Μπάμπου (σ.σ. το όνομα του σκύλου οδηγού της) είχε ζεσταθεί πολύ λόγω του καύσωνα και έτσι αποφάσισα να μην κινηθούμε με συγκοινωνία. Κάλεσα ταξί μέσω της εφαρμογής Uber στην οποία σημείωσα πως έχω σκύλο οδηγό» λέει.

Σύμφωνα με το νόμο - τον οποίο γνωρίζει η ίδια πολύ καλά, καθώς της έχουν συμβεί και προσωπικά πολύ σκληρά περιστατικά ρατσιστικής μεταχείρισης και από οδηγούς δημόσιων μέσων μεταφοράς και από απλούς οδηγούς στο δρόμο και από οδηγούς ταξί κλπ - ο σκύλος οδηγός τυφλών δεν μπαίνει με κλουβί σε ταξί.

Επίσης δεν μπορεί κανένας οδηγός ταξί να αρνηθεί να πάρει τυφλό με σκύλο οδηγό. Ωστόσο το κάνουν συνεχώς. «Εκτός βέβαια από την περίοδο του εγκλεισμού, που τότε μάς παρακαλούσαν να μπούμε μέσα. Τώρα όλα αυτά ξεχάστηκαν» συνεχίζει η κ. Γκέρτσου. «Μπαίνοντας στο ταξί, μου λέει ο οδηγός: «πόσο να χρεώσω τον κλιματισμό για τον σκύλο;». Αυτό μου το είπε γιατί τι κακόμοιρο το ζωντανό είχα σκάσει από τη ζέστη και κοιτούσε προς το κλιματιστικό του αυτοκινήτου. Του απάντησα: «Με αγάπη».

«Φτάνοντας στον προορισμό μας, που είναι μία διαδρομή αξίας 4- 6 ευρώ περίπου, ανάλογα με την κίνηση, αλλά ποτέ παραπάνω, μου λέει πως "επειδή είναι σκύλος οδηγός δεν μπορούσα να αρνηθώ τη μίσθωση, αλλά θα σε χρεώσω παραπάνω γιατί έπρεπε να τον έχεις σε κλουβί» προσθέτει η κ. Γκέρτσου που κατέγραψε αναλυτικά στα βίντεο πώς την κορόιδευε γιατί του είπε ότι θα του πάρει τον αριθμό του αυτοκινήτου ή θα τον τραβήξει βίντεο. «Λες και η τεχνολογία δεν μας επιτρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά. Η κοινωνία μας κάνει ανάπηρους. Οχι η αναπηρία μας. Ωστόσο υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιούμε όπως οι βλέποντες» σημειώνει η ίδια.

 
 

 

Στο τέλος, και χωρίς να το γνωρίζει η ίδια εκείνη τη στιγμή το πόσο τη χρέωσε, είδε στο email που της έρχεται η απόδειξη, πως την είχε χρεώσει 10 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 4 ευρώ περισσότερα από την αξία της διαδρομής. Ολο αυτό είναι εντελώς παράνομο. «Φυσικά έχω ήδη κάνει καταγγελία στο ΣΑΤΑ και θα το φτάσω έως εκεί που μπορώ. Εως να καταλάβουν όλοι να συμπεριφέρονται, αν όχι με ανθρωπιά, τουλάχιστον σύμφωνα με το νόμο! Ελεος πια με τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Ναι, ο κύριος αυτός με χρέωσε χωρίς να μου πει το ποσό και δεν έβαλε την αξία της διαδρομής, αλλά παραπάνω, επειδή ήμουν τυφλή και έτσι ήθελε. Δεν είναι τα 4 ή τα 114 ευρώ. Αυτό είναι που δεν αντέχω: το ότι σε μεταχειρίζομαι όπως θέλω, παράνομα, επειδή είσαι τυφλή/τυφλός και έτσι θέλω!» καταλήγει η Ιωάννα Μαρία.