Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Απρ 2024
Ενας δεκάλογος, μία σύσκεψη και πολλοί παράλληλοι μονόλογοι για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Ο Αγγελούδης ανακοίνωσε τις θέσεις του και δήλωσε στην «Εφ. Συν.» πως ο δήμος θα διαφωνήσει με το σχέδιο αν δεν γίνουν δεκτές. ● Για «μεταμφιεσμένη συμφωνία» του δημάρχου κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών.

«Αν οι προτάσεις μου γίνουν αποδεκτές, το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει· αν δεν τις δεχθούν, τότε θα κατατεθεί η διαφωνία μου». Η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη στην «Εφ.Συν.» ξεκαθαρίζει(;) τη στάση του δήμου σε μια κρίσιμη στιγμή των διαβουλεύσεων, πολύ περισσότερο που ο δήμαρχος ένιωσε χθες την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις-θέσεις του.

Της θέσης αυτής μεσολάβησε χθες το μεσημέρι ο «δεκάλογος του δημάρχου». Μια δημόσια δήλωση, δηλαδή, με 10 θέσεις-προϋποθέσεις για να συμφωνήσει στο σχέδιο που συζητιέται. Και αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσο Τζήκα, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ως είθισται, ακολούθησαν «διαρροές» που ήθελαν να υπάρχει συνηγορία στο χρηματοοικονομικό, δηλαδή 200 εκατομμύρια θα βάλουν ιδιώτες και 100 το Δημόσιο. Η λέξη «ιδιωτικοποίηση» δεν χρησιμοποιείται μεν στον δημόσιο λόγο, ωστόσο παραμένει απορίας άξιο αν το σχέδιο ανέγερσης ξενοδοχείου, εμπορικού κέντρου και υπόγειου χώρου στάθμευσης δυναμικότητας έως 2.000 θέσεις συμβαδίζει με τις προτάσεις του δήμου.

Ο κ. Αγγελούδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αναφέρει σχετικά με τις θέσεις ότι δεν έχει βάλει «κόκκινες γραμμές» διότι «αυτά τα γράφουν οι δημοσιογράφοι» και διευκρινίζει ότι η δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε είναι «περιεχόμενο της επιστολής που έστειλα το περασμένο Σάββατο στη ΔΕΘ μετά από σύσκεψη της δημοτικής μας ομάδας, όπου συμφωνήθηκαν οι θέσεις μας». Ο κ. Αγγελούδης μάς δηλώνει ακόμη ότι «δεν υπήρξε καμιά συμφωνία μετά τη σημερινή συνεδρίαση, είμαστε σε συζήτηση. Δεν μου είπαν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις θέσεις μας. Αν διαφωνήσουν, τότε και ο δήμος θα διαφωνήσει με το σχέδιο».

«Παραγκούπολη»

Εννοείται ότι λεπτομέρειες του «σχεδίου» που είναι σε διαβούλευση δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο η υπενθύμιση των θέσεων του δήμου λίγο πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση παραμένει ανοιχτή σε μόλις τρεις ερμηνείες: ή υπήρχε κάποιου είδους συμφωνία ή υπάρχει σαφής δυσκολία να πραγματοποιηθούν οι απαιτήσεις του δήμου ή αναζητείται ο… τρίτος δρόμος.

Ο δήμαρχος στη δημόσια δήλωση-επιστολή σχολιάζει ότι «η εικόνα της σημερινής παραγκούπολης της ΔΕΘ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν περιποιεί τιμή για την πόλη», ζητά η όποια λύση να «μην παραπεμφθεί στις καλένδες» αφού «νέες καθυστερήσεις θα ήταν καταστροφικές για την πόλη», αλλά δεν θέλει να ακούει κουβέντα για ιδιωτικοποίηση.

Θεωρεί όμως προτεραιότητες της πόλης μεταξύ άλλων: 1) τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 90-100 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της ΔΕΘ με πυκνή φύτευση τουλάχιστον 4.000 δέντρων και με έντονο το στοιχείο του νερού (κατασκευή λίμνης), 2) τη δημιουργία στο βόρειο τμήμα της ΔΕΘ νέου Πάρκου έκτασης 12-14 στρεμμάτων στους χώρους της Αγίας Φωτεινής, έκταση που διεκδικούμε να αποδοθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης, 3) τη μείωση του ποσοστού κάλυψης στην προς δόμηση επιφάνεια κατά 4-6 στρέμματα για την εξοικονόμηση των απαραίτητων χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, 4) την απουσία περίφραξης στους χώρους της ΔΕΘ, ώστε να αποτελεί έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο, 5) την ανάληψη της υποχρέωσης από τον Φορέα Διαχείρισης της ΔΕΘ για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, 6) τη δημιουργία 1.500-2.000 θέσεων στάθμευσης και τη φύτευση δέντρων πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης που θα κατασκευαστεί, 7) τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων εντός του Αλεξάνδρειου Μελάθρου (Παλέ ντε Σπορ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, στους εξωτερικούς χώρους, 8) τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ – η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Εκθεσιακού φορέα θα πρέπει να ανήκουν στην Πολιτεία και στους φορείς της πόλης, 9) τη δέσμευση για τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’ Σ.Σ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την αξιοποίησή τους ως χώρο πρασίνου και 10) την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ταυτοχρόνως με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και των χώρων στάθμευσης.

«Οι θέσεις αυτές του δημάρχου δυστυχώς είναι μια μεταμφιεσμένη συμφωνία με το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» παράγοντες της Κίνησης Πολιτών, που αντιτίθεται σφοδρά και ζητά να πάει η ΔΕΘ στα δυτικά. Μάλιστα αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, θα υπάρξει συνάντηση του δημάρχου με την Κίνηση και εκεί μάλλον θα ξεκαθαρίσουν όλα…

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου