Τις προειδοποιήσεις τους προς τις διοικήσεις και την κυβέρνηση για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου κατέθεσαν και στον ανακριτή οι εκπρόσωποι των σωματείων του κλάδου, την Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων της Hellenic Train, Νίκος Λάζου και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, κατέθεσαν στοιχεία, έγγραφα και ανακοινώσεις των σωματείων που αφορούσαν καταγγελίες και άλλα αιτήματα των εργαζομένων για τα σοβαρά προβλήματα στον σιδηρόδρομο.

Είναι χαρακτηριστικό του όγκου των στοιχείων που έδωσαν στον ανακριτή τα σωματεία, ότι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών κατάθετε επί μιάμιση ώρα.

Ο συνδικαλιστής επανέλαβε και στον ανακριτή ότι τηλεδιοίκηση στην Λάρισα δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει μόνο ο τοπικός πίνακας χειρισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Λάζου, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, ο οποίος υποστήριξε ότι, από το 2000 και μετά θα έπρεπε να έχουν γίνει πάρα πολλά έργα που να συντείνουν όλα στην ασφάλεια του σιδηροδρόμου, τα οποία όμως δεν έγιναν, ενώ και ο ίδιος κατέθεσε ότι στο Σταθμό της Λάρισας δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης.

Ο εφέτης ανακριτής θα συνεχίσει τις κλήσεις μαρτύρων προς κατάθεση και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι απολογίες των δύο σταθμαρχών σε βάρος των οποίων εκκρεμούν διώξεις για διατάραξη στην ασφάλεια συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων.

πηγη: https://tvxs.gr