Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Απρ 2024
«Νεκρώνουν» τα λιμάνια για την Εργατική Πρωτομαγιά
Κλίκ για μεγέθυνση
Απεργία στα λιμάνια της χώρας την Εργατική Πρωτομαγιά | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 

 
Συμμετέχουν οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι

«Λουκέτο» μπαίνει την Πρωτομαγιά στα επιβατικά και εμπορικά λιμάνια της χώρας, καθώς στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, συμμετέχουν οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι στα λιμάνια. Έτσι δε θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 12 το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, καθώς τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα κι επίσης δε θα γίνεται καμία εργασία στα εμπορικά λιμάνια.

 

Στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία τονίζει ότι οι ναυτεργάτες για άλλη μια φορά αποτίουν και φέτος φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας και είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες όλων των εργαζομένων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τονίζει επίσης ότι οι ναυτεργάτες με προμετωπίδα την αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξιοπρέπεια στην εργασία, συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους, προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων, την απορρόφηση όλων των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και της νομοθεσίας και την υπογραφή νέων Συμβάσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων, με τις οποίες και καταστρατηγούνται στην κυριολεξία και τα ίδια τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ανάμεσα στ' άλλα επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, αντί να λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τις τιμές, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, αντί να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, προσπαθεί με τις πολιτικές της να διασφαλίσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς δανειοληπτών και να ρίξει πέπλο σιωπής στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται στην πολιτική ζωή της χώρας». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τα οποία, όπως σημειώνει, είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες συναδέλφους τους τα δύο τελευταία χρόνια. «Η έλλειψη ασφάλειας στην εργασία παρά το κύμα κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που ξεσήκωσε το προηγούμενο διάστημα, παραμένει μια διαρκής απειλή σε πολλούς χώρους εργασίας», υπογραμμίζει και ζητά να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης ζωής με ελέγχους και κοινωνική ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ τούς καλεί στη συγκέντρωση στις 10:30 στο Πασαλιμάνι.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) τονίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι και μαζί τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αγωνίζονται και διεκδικούν:

 
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
  • Αύξηση μισθών μέσω ΣΣΕ με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς μνημονιακούς καταναγκασμούς και απαγορεύσεις.
  • Κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και αναγνώριση συνολικής προϋπηρεσίας για τους εργαζόμενους.
  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους.
  • Επέκταση και κατοχύρωση μέτρων για την ασφάλεια και την ψυχική και σωματική υγεία.
  • Αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας με σταθερή και πλήρη κατοχύρωση του πενθημέρου και του 40ωρου.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, την ψευδοαπασχόληση και τους υπεργολάβους.
  • Εφαρμογή ριζικών μέτρων για την καταστολή της ακρίβειας των ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Αποκατάσταση της κοινωνικής μέριμνας και της προστασίας των εργαζομένων των ανέργων και των συνταξιούχων.
  • Δίκαιο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δημόσιο και κατοχυρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές.
από:  https://www.efsyn.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου