Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Απρ 2024
Πρωτομαγιά 2024: Ποιοι θα απεργήσουν – Τι ισχύει με τη μεταφορά της για την Τρίτη του Πάσχα
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή τους διαφωνούν με τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς και απεργούν

Η Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου είναι απεργιακή μέρα, καθώς παρά τη μεταφορά της την Τρίτη του Πάσχα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους και καλούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

ΓΣΕΕ: H Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μεταφερόμενη αργία αλλά απεργία

«Με σύνθημα “παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!”, αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους.

 

Απαιτούμε:

 • Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητάς μας.
 • Σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.
 • Σεβασμό στο εργατικό εισόδημα.
 • Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας.
 • Σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Μαζί για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη».

Απεργεί και η ΑΔΕΔΥ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος».

 

«Εφέτος, την 1η του Μάη, συμπληρώνονται 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ώρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού, με τα αντεργατικά νομοσχέδια, που ψήφισε στη Βουλή, κατάργησε το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία.

Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει έως τώρα χιλιάδες νεκρούς.

Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης του Φλεβάρη έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα αγωνίζονται, για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου», τονίζει η ΑΔΕΔΥ και απαριθμεί τις διεκδικήσεις:

 • Αυξήσεις στους μισθούς άμεσα 10%.
 • Επαναφορά εδώ και τώρα των Δώρων και στο Δημόσιο.
 • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία.
 • Ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017.
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21).

Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Την ίδια ώρα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την 1η Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Η απεργία, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, πανελλαδικά και θα ξεκινήσει στις 00:01 της Τετάρτης 1/5/2024 και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

«Οι Ναυτεργάτες για άλλη μια φορά αποτίουν και φέτος φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας και είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες όλων των Εργαζομένων στην Χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο». αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

Παράλληλα ζητάει την απορρόφηση όλων των άνεργων ναυτικών, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων.

Όπως υπογραμμίζει, πρέπει να τεθεί φραγμός στη συνεχή παραβίαση των νόμιμων ωραρίων και ορίων απασχόλησης των ναυτικών, να καταργηθούν οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις και να καθιερωθούν νέες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονές ανάγκες.

Ταυτόχρονα κρίνει ως επιβεβλημένη και άμεση την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

από:https://www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου