Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Φεβ 2023
«Αποκλείστε τους καταδικασμένους για εγκλήματα με ρατσιστικό και ναζιστικό κίνητρο»
Κλίκ για μεγέθυνσηFacebook03.02.2023, 20:59
 
 

Στο συμπέρασμα ότι με καμία από τις τροπολογίες - κυβέρνησης ή ΣΥΡΙΖΑ - δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ναζισμός ως πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά, συνέτειναν οι συμμετέχοντες στην έκτακτη Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε που η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και πρότειναν εναλλακτική πρόταση για τον αποκλεισμό των καταδικασμένων για εγκλήματα με ρατσιστικό και ναζιστικό κίνητρο.

Επισημάνθηκε επίσης η προβληματική πρόβλεψη να συγκεντρώνει ο Άρειος Πάγος όλη τη σχετική αρμοδιότητα, καθώς σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία «η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου».

«Η διάταξη που προτείνει η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που έχει θεσπίσει ήδη» τόνισαν οι ομιλητές, καθώς «διευρύνει ανεπίτρεπτα το εύρος κομμάτων και προσώπων τα οποία αποκλείει από τις εκλογές και, ακόμα χειρότερα, διότι απεμπολώντας απροκάλυπτα τη νομοθετική εξουσία της, μεταθέτει στην κρίση του Αρείου Πάγου, που δε νομιμοποιείται ευθέως από τον λαό, ούτε συγκροτείται από το Σύνταγμα για να νομοθετεί, την κρίση για το αν ένα κόμμα απειλεί ή όχι τη δημοκρατία».

Οι εκ των ομιλητών στην εκδήλωση, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, πήραν σαφείς αποστάσεις και από την τροποποίηση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την οποία χαρακτήρισαν προς τη «λάθος κατεύθυνση». Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών», Νόρας Ράλλη, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρασυρθεί από την ανάγκη να πλειοδοτήσει αντιφασιστικά έναντι της Ν.Δ. και αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα». 

Για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, μόνο η τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία μπορεί να συμβάλει σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση, η οποία με την τροπολογία που κατέθεσε, αποτελεί απόδειξη ουσιαστικά επιτίθεται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με την τροποποίηση που έχει φέρει, υιοθετώντας τη «θεωρία των δύο άκρων» και προσδοκώντας παράλληλα να απορροφήσει ψηφοφόρους από το κοινό της Χρυσής Αυγής ή του Κασιδιάρη.

«Η τροπολογία της Ν.Δ. αποτελεί απόδειξη της κρυφής ατζέντας επίθεσης στις ελευθερίες όλων. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τον αποκλεισμό των ναζί», εξήγησαν στις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Καμπαγιάννης και Παπαδάκης και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, προβάλλοντας σαν τον μόνο δρόμο για να τελειώνουμε με το φασισμό το αντιφασιστικό κίνημαν ενώ ταυτόχρονα πρότειναν συγκεκριμένο περιεχόμενο για μια τροπολογία που δεν οδηγεί σε αποκλεισμό για φρονηματικούς λόγους, αλλά για την τέλεση εγκλημάτων με ναζιστικό και ρατσιστικό κίνητρο.

Η πρόταση του Κώστα Παπαδάκη

Κόμματα των οποίων ο αρχηγός ή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνος που ασκεί την πραγματική διεύθυνση ή περισσότεροι του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης έχουν καταδικαστεί με απόφαση των άρθρων 187 ή 187Α του Ποινικού Κώδικα ή κατά της ζωής ή κατά της σωματικής ακεραιότητας, που τελέστηκαν με ναζιστικό κίνητρο, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, καθώς και συνασπισμοί κομμάτων στους οποίους συμμετέχει τέτοιο κόμμα, αποκλείονται από τη συμμετοχή στις εκλογές. Τα καταδικασθέντα πρόσωπα αποκλείονται και ως μεμονωμένοι υποψήφιοι η και ως υποψήφιοι κομμάτων και συνασπισμών που δεν εμπίπτουν στο πρώτο εδάφιο.

Ομοίως αποκλείονται από τις εκλογές κόμματα των οποίων ο αρχηγός ή εκείνος που ασκεί την πραγματική διεύθυνση ή οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν καταδικαστεί με απόφαση οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας χωρίς αναστολή ή χωρίς αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης για κακουργήματα των άρθρων 187 ή 187Α του Ποινικού Κώδικα, ή κατά της ζωής ή κατά της σωματικής ακεραιότητας, τα οποία τελέστηκαν με ναζιστικό κίνητρο, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει όσο διαρκεί για τα ως άνω φυσικά πρόσωπα η επιβληθείσα ποινή. Το χρονικό διάστημα αποστέρησης υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής και η υφ' όρον απόλυση δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Η πρόταση του Θανάση Καμπαγιάννη

Κόμματα, των οποίων ο αρχηγός ή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνος που ασκεί την πραγματική διεύθυνση ή περισσότεροι του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης έχουν καταδικαστεί με οριστική απόφαση για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, καθώς και συνασπισμοί κομμάτων στους οποίους συμμετέχει τέτοιο κόμμα ή συνδυασμοί ανεξαρτήτων στους οποίους συμμετέχει τέτοιο φυσικό πρόσωπο, αποκλείονται από τη συμμετοχή στις εκλογές.

Ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης κόμματος που διηύθυναν ή εκπροσώπησαν ή στο όνομα αυτού, με κίνητρο ναζιστικό ή ρατσιστικό. Η διάταξη ισχύει όσο διαρκεί για τα ως άνω φυσικά πρόσωπα η επιβληθείσα ποινή. Το χρονικό διάστημα υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης για τα ως άνω φυσικά πρόσωπα. Η έκτιση ή μη της ποινής και η υφ' όρον απόλυση δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

 

Η τοποθέτηση του συντονιστή ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου 

Η Ν.Δ. υλοποιεί για άλλη μία φορά τη θεωρία των δύο άκρων

Η Ν.Δ., την ώρα που προχωρά σε μέτρα κατά των εργαζόμενων και της νεολαίας, των εργατών και των σπουδαστών της Τέχνης, των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των νοσηλευτών παίζει άθλια πολιτικά παιχνίδια με την απαράδεκτη τροπολογία για τον τρόπο αποκλεισμού των φασιστικών μορφωμάτων των ορφανών της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές, ανοίγοντας δυνατότητες στον Άρειο Πάγο να αποκλείει και κόμματα της αριστεράς «ως αντιδημοκρατικά», υλοποιώντας για άλλη μια φορά την θεωρία των δύο άκρων.

Οι νομικοί που έχουν σταθεί στο πλευρό του αντιφασιστικού κινήματος και ως Πολιτική Αγωγή στην δίκη της ΧΑ, συνταγματολόγοι και πανεπιστημιακοί, δημόσια έχουν προτείνει ακόμη και συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση του αποκλεισμού των καταδικασμένων για τις εγκληματικές πράξεις ναζιστών της ΧΑ. Η κυβέρνηση, στρυμωγμένη και απομονωμένη από την πολιτική της που σπέρνει τη φτώχεια με την ακρίβεια, με τη συστηματική επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες, τις υποκλοπές, τον ρατσισμό και τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα, επιχειρεί να πάρει εύσημα αντιφασιστικής ευαισθησίας, όταν με τις πολιτικές της στρώνει το δρόμο στην ανάκαμψη των φασιστών:

  1. Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και το 2010-2012, τους στρώνει ξανά τον δρόμο, με τον ρατσισμό και την πατριδοκαπηλεία. Η ρητορική κατά των προσφύγων και του κινήματος αλληλεγγύης ως εισβολέων του Ισλάμ και προδοτών και πρακτόρων του Ερντογάν. Οι διώξεις, όπως κατά του Π. Δημητρά, του Τόμι Όλσεν και των 24 διεθνών αλληλέγγυων της Λέσβου. Η στοχοποίηση δικηγόρων γιατί μεταφέρουν τον πόνο και της καταγγελίας της μάνας της μικρής Μαρίας στη νησίδα του Έβρου, τις καταγγελίες κατά των επαναπροωθήσεων των μασκοφόρων των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι πολιτικές εξορισμού των προσφύγων σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων.
  2. Αυτά στρώνουν τον δρόμο στους φασίστες και είναι η επίσημη πολιτική της Ν.Δ. Έφτασαν να νομιμοποιούν την μουσολινική Μελόνι, όταν ζητούσε να μπλοκάρει τις διασώσεις προσφύγων από τα καράβια των αλληλέγγυων με τη συνυπογραφή της συμφωνίας Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας, Κύπρου.
  3. Συνεχίζει η ΕΛ.ΑΣ. να δίνει άδειες για φασιστικές φιέστες, όπως πρόσφατα στο Π. Φάληρο και στην Αθήνα στην Πλατεία Ρηγίλλης, με τις ευλογίες του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, για «υπό περιορισμό διεξαγωγή συγκεντρώσεων», στην πράξη υπό την  προστασία της Αστυνομίας ενάντια στο αντιφασιστικό κίνημα. Μάλιστα, στήριξε αυτήν απαράδεκτη στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι εκδήλωση, που κατά την άποψη του ισχύει και για φασιστοσυνάξεις! Αντίθετα, άπειρες φορές τα ΜΑΤ επιτίθενται με χημικά σε απεργούς και διαδηλωτές που υπερασπίζονται εργασιακά δικαιώματα, το πανεπιστημιακό άσυλο, ελεύθερους χώρους, τον Στρέφη και την πλατεία Εξαρχείων, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.
  4. Ο Κασιδιάρης, με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου, κάνει εκπομπές από φυλακές υψίστης ασφαλείας!
  5. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά γραφεία των ναζί της ΧΑ στη Θεσσαλονίκη, από όπου έχουν οργανωθεί επιθέσεις.
  6. Δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τις ευλογίες Βορίδη είχαν εκλεγεί ακόμη και σε Επιτροπές των Δήμων, όπως στην Αθήνα. Είναι ακόμη στις θέσεις τους και δεν έχουν αποπεμφθεί ως μέλη των οργάνων της ΤΑ.

Τη δύναμη για να σταματήσουμε τη φασιστική απειλή, την αναβίωση των εγκλημάτων του Άουσβιτς και του Νταχάου, στις πύλες των οποίων έχουν απωλέσει το τεκμήριο της αθωότητας οι χρυσαυγίτες επίγονοι τους, την έχει το αντιφασιστικό κίνημα, με τις πλάτες του εργατικού και του κινήματος της νεολαίας στα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

Αυτή ήταν η δύναμη που ξεσήκωσε τη μεγάλη πλειοψηφία απέναντι στην διαρκή ασυλία, ακόμη και τη συγκάλυψη των εγκλημάτων τους από την ΕΛ.ΑΣ., την ανοχή από τους κρατικούς θεσμούς και την δικαιοσύνη, τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Το 2013, η χρονιά των δολοφονιών του Λουκμάν και του Φύσσα, με την ΧΑ στη Βουλή, το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα τους τσάκισε και άνοιξε το δρόμο για την καταδίκη στα δικαστήρια, το 2020. Γιατί ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει η καταδίκη τους;

Το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα ήταν η ασπίδα υπεράσπισης των προσφύγων απέναντι στα πογκρόμ των φασιστών, όταν η ΕΛ.ΑΣ. έκανε τις δικές τις ρατσιστικές επιχειρήσεις - σκούπα. Οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τα προσφυγόπουλα, όταν οι χρυσαυγίτες εισέβαλαν σε σχολεία στο Πέραμα. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έκλεισε τα μικρόφωνα με στάσεις εργασίας στον Μιχαλολιάκο. Τα δημοτικά συμβούλια έκοψαν τις διευκολύνσεις στους φασίστες προεκλογικά με περίπτερα και χώρους συγκεντρώσεων.

Θα συνεχίσουμε για να τσακίσουμε στους δρόμους τους φασίστες που έχουν ενεργοποιηθεί ξανά, όπως έδειξαν οι επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Σταυρούπολη, Εύοσμο, Ν. Ηράκλειο, Κοκκινιά, Μαρούσι.

Όσο η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση, τόσο θα βρίσκουν δυνατότητες οι φασίστες να βγαίνουν από τις φιδότρυπες τους. Η δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος είναι η μόνη εγγύηση ότι μπορούμε να τους τσακίσουμε. Εναλλακτική υπάρχει για την τροπολογία της Ν.Δ. και είναι ο αποκλεισμός των καταδικασμένων για εγκλήματα με ρατσιστικό και ναζιστικό κίνητρο. Για αυτό και είμαστε ριζικά αντίθετοι με την τροπολογία της Ν.Δ.

Στις 18 Μάρτη, στη καρδιά της προεκλογικής περιόδου. καλούμε σε μαζικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα. στην Ομόνοια, στις 3μμ και σε όλη την Ελλάδα. Την επόμενη Παρασκευή 10 Φλεβάρη, στον Πολυχώρο ΡΟΜΑΤΖΟ, Αναξαγόρα 3-5, καλούμε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, σε Ανοικτή Σύσκεψη για να οργανώσουμε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη.

«Χωρίς απόσυρση της περίπτωσης γ., καμία συζήτηση επί της προτεινόμενης διάταξης δεν είναι νοητή από δημοκρατικά κόμματα», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Η τοποθέτηση του δικηγόρου Δημήτρη Ζώτου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να κρατά σε ομηρία κάθε κόμμα της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς πού θέλει να αλλάξει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τροπολογία Βορίδη, δε θέλει να αποκλείσει τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες για τα εγκλήματα πού έκαναν με ναζιστικό κίνητρο, υπό τον μανδύα του κόμματος Χρυσή Αυγή.

Θέλει να έχει τη δυνατότητα να αποκλείει από τις εκλογές όποιο δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, αντικαπιταλιστικό κόμμα της είναι ενοχλητικό.

Θέλει να έχει τη δυνατότητα η ίδια και ο Άρειος Πάγος, που η ηγεσία του διορίζεται από την ίδια, να ελέγχει και να κρατά σε ομηρία κάθε κόμμα της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς που  θέλει να αλλάξει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Ο σκοπός αυτός αποκαλύπτεται από την παράγραφο γ. της τροπολογίας Βορίδη, με την οποία ανατίθεται στους δικαστές του Α' τμήματος του Αρείου Πάγου, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από υπόμνημα (καταγγελία) οποιουδήποτε, να ελέγχει και να αποφαίνεται σε δύο μέρες αν το συγκεκριμένο κόμμα εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θα ελέγχει δηλαδή ο Άρειος Πάγος, χωρίς καν να υπάρχουν εγκληματικές πράξεις από την ηγεσία ή τα στελέχη του στο πλαίσιο δράσης του κόμματος, αν οι διακηρύξεις και το πρόγραμμα του κόμματος υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος!!!!!!

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου