Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη, 12 μ.μ. στο υπουργείο υγείας επί της οδού Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας.

Το κάλεσμα:

Τους τελευταίους μήνες έχουν απενεργοποιηθεί (ΞΑΝΑ) οι αριθμοί ασφάλισης και κοινωνικής περίθαλψης (ΑΜΚΑ,ΠΑΑΥΠΑ,ΠΑΜΚΑ) για τους/τις αιτούντες/σες άσυλο, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την υγεία. Ταυτόχρονα έχει μπλοκαριστεί η χορήγηση απαραίτητων ταυτοποιητικών εγγράφων, πράγμα που οδηγεί στην εξάλειψη οποιουδήποτε άλλου «νόμιμου δικαιώματος» τους.

Πρακτικά λοιπόν, μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού πληθυσμού παραμένει χωρίς πρόσβαση στις δομές υγείας, άνθρωποι με προβλήματα υγείας (χρόνια ή μη) που είτε ζουν σε κέντρα κράτησης είτε στην πόλη δεν έχουν την δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού σε γιατρό, να (τους) γράψουν φάρμακα και εξετάσεις. Πηγαίνουν στα νοσοκομεία μόνο ως επείγοντα περιστατικά και αφού η κατάσταση τους έχει χειροτερέψει κατά πολύ.

Ταυτόχρονα, λόγω των «τεχνικών δυσκολιών» και της γραφειοκρατίας που έχει προκύψει με τους αριθμούς των ΑΜΚΑ και ΠΑΑΥΠΑ μπλοκάρεται η διαδικασία έγκρισης ασύλου και έκδοσης ΔΑΔΠ. Ως εκ τούτου, στερούνται το δικαίωμα σε εργασία, κατοικία, νομική αναγνώριση, και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα για έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου. Χωρίς χαρτιά ζουν υπό τον συνεχή κίνδυνο σύλληψης και κράτησης. Τέλος, τα παιδιά μεταναστριών αποκλείονται από την εκπαίδευση, καθώς αδυνατούν να εμβολιαστούν (εφόσον δεν έχουν ΑΜΚΑ) και κατ’ επέκταση να εγγραφούν σε σχολεία.

Όλα αυτά είναι ένας γραφειοκρατικός φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δεν είναι «τεχνικό πρόβλημα», είναι ο ρατσιστικός τρόπος που αντιμετωπίζονται τα μεταναστά από το κράτος και το σύστημα υγείας. Ο σκόπιμος αποκλεισμός των μεταναστριών από την υγεία έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των δολοφονιών και pushbacks στο Αιγαίο και στον Έβρο, τωνβίαιων ή εκβιαστικών εξώσεων από τα αστικά κέντρα και των επιχειρήσεων σκούπα. Ταυτόχρονα είναι επέκταση των περικοπών που εφαρμόζει το κράτος στην υγεία, τις οποίες για άλλη μια φορά επωμίζονται πρώτα οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα σημείο συνάντησης των αντιμεταναστευτικών και των ταξικών πολιτικών επιλογών που αποφασίζουν για το ποιες ζωές εν τέλει μετράνε.

πηγη: https://thepressproject.gr