Στις 21-3-2016, η 47χρονη Έφη Τσιχλάκη, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Κολυμπάρι Χανίων, με τραύμα από πυροβολισμό στο αριστερό μέρος του κεφαλιού της, ενώ η ίδια ήταν δεξιόχειρας. Ο σύζυγός της, σωματοφύλακας και πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, δήλωσε πως ήταν στο σπίτι μαζί της, συλλαμβάνεται και ισχυρίζεται πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο Εισαγγελέας άσκησε εναντίον του δίωξη, αλλά αθωώθηκε από το σώμα των ενόρκων που πλειοψήφησαν έναντι των δικαστών οι οποίοι έκριναν πως πρόκειται για ανθρωποκτονία με πρόθεση. «Ενδεικτικό του κλίματος εκφοβισμού και του τρόπου που συγκαλύφθηκε αυτή η δολοφονία, είναι ότι ο ιατροδικαστής του δημόσιου που ανέφερε ο ίδιος στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για δολοφονία, δεν κατέθεσε την έκθεση παρά μόνο δύο μέρες πριν τη δίκη ενάμιση χρόνο μετά!» είχε πει σε συνέντευξη του στο tvxs o Μάνος Αθανασίου ξάδερφος του θύματος, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος, με αφορμή την αυριανή δίκη για τη δικαίωση της μνήμης της, γράφει για το tvxs το παρακάτω άρθρο, για μια «καραμπινάτη γυναικοκτονία, που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία».

«Μια γυναίκα που βρήκε τραγικό θάνατο, υπό χτυπήματα, απίστευτη σωματική βία και τελικά πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής. Μια οικογένεια που απειλήθηκε επανειλημμένως, που είχε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, που δεν τραβήχτηκε σε κανάλια και τηλεοράσεις αλλά εμφανίστηκε στο δικαστήριο με όση αξιοπρέπεια της είχε απομείνει από το σοκ της βίαιης δολοφονίας αλλά και των απειλών που ακολούθησαν.

Γιατί στη Κρήτη, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν απειλεί η οικογένεια του θύματος αλλά ο δολοφόνος και το περιβάλλον του. Γιατί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, δεν απειλείται ούτε διακυβεύεται η φήμη του δολοφόνου αλλά του θύματος. Γιατί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα μια γυναικοκτονία μετατράπηκε σε αυτοκτονία ! « Ήταν τρελή » είπαν, « είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ήταν συναισθηματικά ασταθής». Η Έφη Τσιχλάκη, η Έφη μας, αυτός ο τόσο συγκροτημένος και πνευματικός άνθρωπος αντιμετωπίστηκε από το δικαστήριο ως αυτόχειρας, ως μια γυναίκα δυστυχισμένη, ως μια καταθλιπτική ύπαρξη.

Η Εφη Τσιχλακη υπήρξε όντως δυστυχισμένη, ήταν όμως πάνω από όλα μία γυναίκα φοβισμένη, μία γυναίκα καταπιεσμένη, μια γυναίκα υποτιμημένη. Και δεν το άξιζε. Όπως καμία γυναίκα δεν το αξίζει. Και όλως περιέργως τη περίοδο που ανακτά το θάρρος της, τις δυνάμεις της και παίρνει την απόφαση να φύγει, βρίσκεται δολοφονημένη. Και χτυπημένη. Και με σημάδια στραγγαλισμού. Και το αυταπόδεικτο, το δικαστήριο στο Ρέθυμνο το έκανε σενάριο φαντασίας. Και παλεύει η οικογένεια να βρει δικαιοσύνη, να δικαιώσει τη μνήμη της, να ηρεμήσει τη ψυχή της αλλά κάποιοι μας εμπαίζουν, και μας εμπαίζουν εδώ και χρόνια. Κι η κρητική κοινωνία σιωπούσε…

Ήλθε λοιπόν η ώρα να σπάσουμε τη σιωπή, ήλθε η ώρα να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, ήλθε η ώρα να σταματήσουμε να είμαστε θύματα μιας δικαιοσύνης αμετροεπούς. Δεν επιχειρούμε να επηρεάσουμε τους δικαστές, δεν απειλούμε κανέναν ένορκο.

Απλά κάνουμε γνωστό ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα στην Ελλάδα. Ενημερώνουμε την κοινωνία, ότι όσο εκείνη κοίταζε αλλού, η ατιμωρησία, μέσα από τέτοιες δικαστικές αποφάσεις και τόσες αναβολές, αυτή η ατιμωρησία είναι προσβολή για όλους μας για τη δολοφονημένη γυναίκα, για την οικογένεια του θύματος αλλά και για την κοινωνία. Σε αυτή τη προσβολή έφτασε η ώρα η Ελληνική Δικαιοσύνη να βάλει ένα τέλος, να διορθώσει αυτή την αδικία, να εξαλείψει αυτή τη ντροπή…. Για την Έφη και την κάθε Έφη…».

*Εμμανουήλ Αθανασίου, Δικηγόρος - Ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ξάδελφος του θύματος)

πηγη: https://tvxs.gr