Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Μάι 2022
Καταγγελίες για «μαφία» στις εξετάσεις οδήγησης
Κλίκ για μεγέθυνσηPhoto 200067501 © Vladyslav Dmytrenko | Dreamstime.com


18.05.2022, 14:55
 
Για εκτεταμένη διαφθορά με κυκλώματα δασκάλων, εξεταστών και εποπτών, στα οποία έχουν διεισδύσει και άνθρωποι της νύχτας, κάνει λόγο ανώνυμο e-mail, ο συντάκτης του οποίου φαίνεται ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ● Συχνό το φαινόμενο της ασύρματης βοήθειας με «ψείρες» στις εξετάσεις για τα σήματα

Ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα (μέιλ) χωρίς υπογραφή, αλλά με σαφείς ενδείξεις ότι ο συγγραφέας του γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, καταγγέλλει πλήθος εγκληματικών δράσεων και κυκλώματα που βοηθούν, με το αζημίωτο, υποψήφιους οδηγούς να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πολλούς από τους παραλήπτες του μηνύματος και έλαβε την απάντηση ότι οι καταγγελίες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιληφθεί εκείνη, αφού προηγηθεί εισαγγελική έρευνα. Το πρόβλημα, όμως, με τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, αυτό που παραδοσιακά αποκαλείται «σήματα», είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Η Περιφέρεια Αττικής, αρμόδια για την υλοποίηση των εξετάσεων στην επικράτειά της, συχνότατα εκδίδει ανακοινώσεις για τη σύλληψη υποψηφίων που βρέθηκαν «καλωδιωμένοι» να περνούν τα γραπτά τεστ, ακούγοντας τις σωστές απαντήσεις στο αυτί μέσα από μικροσκοπικά ακουστικά («ψείρες»). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανακοινώσεις αναδεικνύουν και τους εξωτερικούς συνεργάτες των υποψηφίων, που βρίσκονται κοντά στον χώρο των εξετάσεων και βοηθούν ασύρματα, ενώ στα κυκλώματα συμμετέχουν σχολές οδήγησης και υπάλληλοι-επόπτες. Όμως, σπανίως γίνεται ενημέρωση για την τελική έκβαση των ερευνών από τις διωκτικές αρχές και το σύστημα παραμένει ίδιο, με συνέπεια η παραβατικότητα να αυξάνεται, να παράγεται άφθονο μαύρο χρήμα και να κυκλοφορούν στον δρόμο οδηγοί χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερα σε αλλοδαπούς υποψηφίους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δε θα μπορούσαν να περάσουν τις εξετάσεις χωρίς να «λαδώσουν», καθώς δε γνωρίζουν τις γλώσσες στις οποίες είναι γραμμένα τα εγχειρίδια των θεωρητικών εξετάσεων (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, ρωσικά). Έχοντας απέναντι ένα εγχειρίδιο γραμμένο για άριστους γνώστες αυτών των γλωσσών, υπάρχει πλήθος αλλοδαπών, αλλά και Ρομά, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και καταφεύγουν σε πλάγιες λύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι σε προτάσεις που έχει καταθέσει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προς την κυβέρνηση, ήδη από το 2020, περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση του εγχειριδίου, ώστε «να είναι διατυπωμένο σε απλή γλώσσα, να έχει καθολική και άνευ εξαιρέσεων ισχύ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες όσων ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, Ρομά κ.ά.)». Πάντως, στο ανυπόγραφο μέιλ γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε:

● Μικρά κυκλώματα δασκάλων που έχουν μετατραπεί σε εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας αποκτήσει οικονομική επιφάνεια που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν διαφορετικά, άλλοτε απειλώντας και άλλοτε χρηματίζοντας, απλώνοντας τη δράση τους σε όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Αττικής.

● Ξένες αρμόδιες αρχές στη Σουηδία και την Αγγλία που απειλούν να μην αναγνωρίζουν ελληνικά διπλώματα. Τον γενικό εισαγγελέα Διαφθοράς της Βουλγαρίας που ζήτησε να γίνουν έρευνες για Βούλγαρους πολίτες που δεν μπορούσαν να βγάλουν δίπλωμα στη χώρα τους αλλά πήραν ελληνικό.

● Σχολές οδήγησης που χρηματοδοτούν υποψηφίους αιρετούς, αποκτώντας επιρροή που διαφθείρει. Αναφέρεται συγκεκριμένη σχολή σε πόλη της Δυτικής Αττικής όπου υπόθεση με πλαστές ταυτότητες έμεινε για πολύ καιρό χωρίς πόρισμα από την Ασφάλεια.

● Ευθύνες της Περιφέρειας, η οποία θα μπορούσε να τοποθετήσει στις αίθουσες εξετάσεων συστήματα που μπλοκάρουν τις ασύρματες επικοινωνίες και δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, έχουν αγοράσει συσκευές ανίχνευσης σήματος, τις οποίες όμως δεν ενεργοποιούν οι ενταγμένοι στα κυκλώματα επόπτες.

● Υπαλλήλους επόπτες και εξεταστές που υποκύπτουν στις πιέσεις, καθώς στα κυκλώματα έχουν παρεισφρήσει και άνθρωποι της νύχτας.

● Συγκεκριμένη σχολή οδήγησης που δε χρησιμοποιεί τη δική της σφραγίδα, επειδή έχουν συλληφθεί πολλές φορές δικοί της μαθητές-υποψήφιοι και συνεργάζεται με άλλες. Στοιχεία που υπάρχουν και μπορεί να αναδείξουν το πρόβλημα (με διασταύρωση υποψηφίων-σχολών-εποπτών), αλλά μπορεί να καούν σε κάποια τυχαία πυρκαγιά, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου