Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Ιαν 2022
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Εργαζόμενοι δεν έχουν τρόπο να γυρίσουν σπίτι τους!
Κλίκ για μεγέθυνση


24.01.2022


Εργαζόμενοι της Αττικής δεν έχουν τρόπο να γυρίσουν στα σπίτια τους, αφού πλέον δεν κυκλοφορούν ΜΜΜ και οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τη χιονόπτωση.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής, «οι καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΚ πέφτουν βροχή, με την εργοδοσία να μην σταματάει την παραγωγή ώστε να πάνε οι εργαζόμενοι με ασφάλεια σπίτια τους, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι στο εκπτωτικό χωριό και στο αεροδρόμιο Αθηνών, που λόγω ότι είναι κλειστοί οι δρόμοι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, ενώ σε άλλους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο τους κρατάνε πίσω επειδή δεν μπορούν να πάνε οι απογευματινές βάρδιες».

Τις σοβαρές ευθύνες των διοικήσεων σε εργοστάσια αλλά κι επιχειρήσεις, που παρόλο που γνώριζαν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν σταματήσαν την παραγωγή ούτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους λόγω του χιονιά, αναδεικνύουν συνδικαλιστές και εργατικές ενώσεις.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

«Η κακοκαιρία που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην Αττική κάνει επιτακτική την ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση» τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προσθέτει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα η χιονόπτωση και ο παγετός που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο του εργατικού “ατυχήματος”. Στο κλάδο έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε θρηνήσει ακόμα και νεκρούς, λόγω της πίεσης που ασκεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους για να προσέλθουν στην δουλειά τους. Καλούμε κάθε οικοδόμο και εργαζόμενο στις κατασκευές να μην συμβιβαστεί με τα θέλω της εργοδοσίας που μόνο κριτήριο είναι η αύξηση των κερδών τους και δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή».

«Ώρα με την ώρα η κακοκαιρία επιδεινώνεται και αντί να έχουν ήδη ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη μετακίνηση τους από και προς την δουλειά καθώς και κατά την εργασία, πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα προβλήματα!» σημειώνει το Παράρτημα νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και προσθέτει ότι «ήδη μια σειρά συνάδελφοι αδυνατούν να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους, ενώ παράλληλα χρειάζεται να διασφαλιστεί πως όλοι όσοι έχουν ήδη πάει θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από το αν θα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση».

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το οποίο σημειώνει ότι «κανένας εργαζόμενος και κανένα σωματείο δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Μπροστά και στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, καλούμε όλα τα σωματεία να οργανώσουν την παρέμβασή τους στους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να παρεμβαίνουν για κάθε πρόβλημα που προκύπτει».

«Ο δήμος Αμαρουσίου για μια ακόμα φορά προκαλεί» σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ Αμαρουσίου επισημαίνοντας ότι «Παρότι γνωρίζουν ότι στους διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και γενικά στους δήμους δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας παρά μόνο στους υπαλλήλους που ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία, η διοίκηση του δήμου έβγαλε δικιά της εντολή και κράτησε προσωπικό στο δημαρχείο.

Οι κύριοι της Διοίκησης είναι και προκλητικοί και απαράδεκτοι με τις αποφάσεις τους. Οι ίδιοι γιατί δεν ήταν στα γραφεία τους; Καλούμε τώρα τον Δήμαρχο να σταματήσει να δημιουργεί δικούς του νόμους, να σταματήσει να παίζει με την ζωή των συναδέλφων. Τώρα να απεγκλωβίσει όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν καμιά σχέση με το χιονιά.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου