«Θα προτιμούσα να έχει γίνει κάτι άλλο, με διαφορετική εισαγωγή των μέτρων και των θετικών κινήτρων, τώρα όμως μπροστά στο αδιέξοδο και μπροστά στα διλήμματα του τι σημαίνει αυτό ή στο να κλείσεις πάλι την οικονομία και να γίνει ένα lockdown, το τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, επειδή δεν θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

Ο ίδιος περιγράφοντας τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση σημείωσε: «Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη Βόρεια Ελλάδα να μην αντέχει, οι γιατροί να είναι στα όριά τους».

Παράλληλα, περιέγραψε και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι γιατροί, αναρωτήθηκε πως θα πρέπει να ενεργήσουν σε ένα μήνα από τώρα, «όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά».

«Κάποιοι λένε “θα τα δίνω”»

Την προσωπική της εμπειρία από ανεμβολίαστους ασθενείς άνω των 60 ετών που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση με τα νέα μέτρα περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Οι άνω των 60 ετών έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί εδώ και μήνες», είπε η κα Παγώνη, «ο κόσμος έπρεπε να το έχει συνειδητοποιήσει, να έχει εμβολιαστεί, να έχουμε βγει από αυτή την ιστορία, να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις άλλες καταστάσεις, για τους ασθενείς non covid, τους διασωληνωμένους non covid. Θέλουμε κρεβάτια για αυτούς τους διασωληνωμένους, να προχωρήσουν τα χειρουργεία».

«Όταν ωστόσο προσπαθείς να τους πεις γιατί πρέπει να εμβολιαστούν, επιμένουν ότι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν έχουν πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μικρής ηλικίας, να κάνεις συζήτηση. Έχουν πάρει αποφάσεις. Όταν αρρωστήσουν και φτάσουν σε εμάς, στις απλές κλίνες στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Αλλά τότε είναι πολύ αργά» συνέχισε και σημείωσε: «Για το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, μάλιστα, «κάποιοι από χτες λένε “θα τα δίνω” … τι να απαντήσεις σε αυτό τον άνθρωπο;».

Θυμίζουμε πως «πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι» χαρακτήρισε ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας το πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Με ανάρτησή του στο twitter ο καθηγητής καυστικά σχολίασε την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «αυτό δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό είναι πινοσετικης έμπνευσης χαράτσι και ατομική ευθύνη μέχρι να δύσει ο ήλιος». «Άκου 100€ τον μήνα πρόστιμο! Για αυτό έγραφε ο Σκέρτσος για τους ηλικιωμένους χθες. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό είναι πινοσετικης έμπνευσης χαράτσι και ατομική ευθύνη μέχρι να δύσει ο ήλιος. Μπλέξαμε» ανέφερε.
πηγη: https://thepressproject.gr