Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Σεπ 2021
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, παλαιοκομματικές – ρουσφετολογικές πρακτικές, επιχειρησιακή ανεπάρκεια της κυβέρνησης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης
Κλίκ για μεγέθυνση
Φίλες και φίλοι

Η νέα πολιτική χρονιά, που ίσως οδηγήσει και σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, επαναλαμβάνει με καταθλιπτικό τρόπο τις συμπεριφορές της κυβέρνησης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, παλαιοκομματικές – ρουσφετολογικές πρακτικές, επιχειρησιακή ανεπάρκεια.

Με το Ν/Σ για τα “ζώα συντροφιάς” ορίζει του Δήμους ως τους κύριους διαχειριστές της φροντίδας των ζώων, χωρίς βέβαια να μεριμνά για την μεταφορά των αντίστοιχων χρημάτων, ούτε για την γενικότερη δυνατότητα των ΟΤΑ για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Και πέτυχε το ακατόρθωτο. Όλοι οι φορείς που κλήθηκαν στην Βουλή (φιλοζωικά σωματεία – οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση) διαφώνησαν και ζήτησαν την εκ νέου συγγραφή του Ν/Σ. Η δε ΚΕΔΕ ομόφωνα στράφηκε εναντίον και απείλησε με προσφυγή στο ΣτΕ όταν γίνει Νόμος.

Με άρθρο στο ίδιο Ν/Σ συνεχίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δ.Σ. - Π.Σ. στις Οικονομικές Επιτροπές. Οι αποφάσεις για σύναψη δανείων προς υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων των ΟΤΑ λαμβάνονται από την Ο.Ε. Αυτές δε οι αποφάσεις είναι “δεσμευτικές” για τα Δ.Σ. - Π.Σ. όταν θα κληθούν να προχωρήσουν στις αναγκαίες αναμορφώσεις των προϋπολογισμών.

Επιπλέον, άλλο άρθρο προβλέπει ότι η τροποποίηση των Οργανισμών των Δήμων, που είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες δομές για την φροντίδα των ζώων, θα γίνεται από τις Ο.Ε.

Σε λίγο καιρό θα ψάχνουμε ποιες αρμοδιότητες έχουν απομείνει στα κορυφαία συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσουμε ότι εκκρεμεί ακόμη η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ αναφορικά με τις δυο αιτήσεις ακύρωσης αποφάσεων Ο.Ε. των Δήμων Βέροιας – Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν ληφθεί με βάση τον Ν. Θεοδωρικάκου για μεταφορά αρμοδιοτήτων τον Αύγουστο 2019, ως αντισυνταγματικών. Διαδικασίες που το Τμήμα και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας τις είχαμε υποστηρίξει.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ, καθώς και την καθυστέρηση στην έγκριση των προτεινόμενων για το “Αντώνης Τρίτσης” έργων, τότε γίνεται κατανοητή η οξύτατη αντίδραση της ΚΕΔΕ που δημόσια εκδηλώνεται στις συνεδριάσεις της και από συντηρητικούς Δημάρχους.

Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο με την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συμπράξεων με όλες εκείνες τις δυνάμεις που είναι αντίθετες:
στην αντιδημοκρατική ολίσθηση της Τ.Α. (κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων και του αναλογικού εκλογικού συστήματος, μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ελεγχόμενο όργανο)
στην οικονομική ασφυξία και την ρουσφετολογική κατανομή των έργων
στην πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων δραστηριοτήτων
στην θεσμική εκτροπή με την μεταβίβαση δράσεων στους ΟΤΑ χωρίς πόρους και την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για αποκέντρωση, στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την χειρότερη κυβέρνηση από το 1974 για την Αυτοδιοίκηση και πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑΘεόδωρος Γκοτσόπουλος

Σχετικά Αρχεία

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου