Μια απίστευτη υπόθεση αποκαλύπτεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Βασιλικών Θέρμης, με έναν ανήλικο πρόσφυγα ο οποίος έφτασε μόνος του πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα, έμαθε τη γλώσσα, παρακολούθησε το Λύκειο και σκόπευε να δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις με αρκετές πιθανότητες να πετύχει την εισαγωγή του. 

Όμως η υπερβολικά χαμηλή βαθμολογία ενός μόνο καθηγητή, ουσιαστικά τον «κόβει» από το απολυτήριο και δεν του επιτρέπει να δώσει Πανελλήνιες με τους αποφοιτους των ΕΠΑΛ. 

Ο μαθητής, με επιστολή του ζητά από τον καθηγητή να μην του στερήσει το δικαίωμα αυτό για το οποίο δούλεψε σκληρά από τότε που ήρθε στην Ελλάδα ενώ ομάδα εκπαιδευτικών που στηρίζουν τα ασυνόδευτα ανήλικα έχει στείλει επίσης επιστολή ζητώντας του να αναθεωρήσει τη στάση του.

Ο Σ. τα τελευταία δύο χρόνια διαβιεί σε δομή της ΑΡΣΙΣ. Πρόκειται για μία όχι πολύ συνηθισμένη περίπτωση μαθητή, που οι καθηγητές του τον περιγράφουν ως επίμονο και επιμελή και παλεύει για τη ζωή του και την κοινωνική ένταξη μέσω της εκπαίδευσης, αναφέρει η οργάνωση. 

Προσπαθώντας σκληρά κατάφερε και αποφοίτησε από το λύκειο με γενικό βαθμό 16,4. Ωστόσο, σε ένα εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας, ο βαθμός του έχει πολύ μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που συγκεντρώνει στα υπόλοιπα μαθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο νεαρός πρόσφυγας να αποκλείεται από τις πανελλήνιες εξετάσεις, αφού για μισή μονάδα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη βάση.

Το αίτημα του μαθητή είναι να επαναξιολογηθεί στο συγκεκριμένο εργαστηριακό μάθημα ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις.

 

Η επιστολή του μαθητή στον καθηγητή

«Είμαι ο μαθητής της γ' τάξης S. Α. Έμαθα πως μου βάλατε 7 στο μάθημά σας και με αυτό το βαθμό δεν μπορώ να πάρω το πτυχίο μου.

Κύριε Π, ήρθα εδώ από πολύ μακριά για να προσπαθήσω να έχω ένα καλύτερο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, προσπάθησα πολύ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έμαθα την ελληνική γλώσσα , ολοκλήρωσα 3 χρόνια στο σχολείο και όλα αυτά έγιναν πραγματικά με πολύ κόπο. Το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσω το σχολείο και να μπω στο πανεπιστήμιο για να κάνω περήφανους τους γονείς μου και για να έχω μια καλύτερη εργασία από τα χωράφια.

Γι αυτά τα πράγματα προσπαθώ ακόμη και θα συνεχίσω να προσπαθώ.

Έφτασα ένα βήμα από το τέλος. Σας παρακαλώ λοιπόν να δείξετε λίγη επιείκεια και κατανόηση της κατάστασης μου και να μου βάλετε έναν βαθμό παραπάνω ώστε να μπορέσω να συνεχίσω τη διαδρομή μου, μη με ξαναγυρίσετε στην αρχή της.
Ελπίζω σε κατανόηση».

Αυγέρη: Ζητείται ένας βαθμός ανθρωπιάς

Με ανάρτησή της η βουλευτής Β ' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί 

 
 
 

 

Επιστολή και από εκπαιδευτικούς προς το συνάδελφό τους

«Συνάδελφε, είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών τυπικής εκπαίδευσης που βοηθάμε τα ασυνόδευτα παιδιά να ενταχθούν στο σχολείο. Το όνομα της ομάδας είναι Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί. Ένας από τους μαθητές μας, ο Σ., είναι και δικός σου μαθητής. Μάθαμε ότι για ένα βαθμό λιγότερο σε δύο δικά σου μαθήματα δε θα μπορέσει να πάρει πτυχίο κι επομένως να πάρει μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Δε θέλουμε ασφαλώς να παρέμβουμε στο έργο σου, ούτε να κρίνουμε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της βαθμολογίας σου. Θα θέλαμε απλώς να σε ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς το παιδί έκανε μαθήματα μαζί μας κι ότι έδειξε ιδιαίτερο ζήλο και φιλομάθεια. Μπορούμε να πούμε ότι με τη συμμετοχή του στις Πανελλαδικές έχει σοβαρές αξιώσεις. Θα θέλαμε επομένως να σου ζητήσουμε να ξαναδείς την περίπτωση του μαθητή από μια άλλη οπτική και να του δώσεις την ευκαιρία να ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθειά του που είναι πραγματικά αξιέπαινη.

Είμαστε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε πληροφορία ή συζήτηση.

Βογιατζής Βασίλειος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Ζαρφτζιάν Μαρια Ελένη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Δημητρίου Μαρία - Δέσποινα, ΣΔΕ Νέας Προποντίδας,

Μιχαλάτου Μίνα, 2ο ΓΕΛ Μίκρας,

Κωνσταντινέα Σοφία, ΓΕΛ Θουρίας,

Καλομενίδου Όλγα, ΣΔΕ Νέας Προποντίδας,

Καλομοίρη Μέλπω , 3ο Γ/σιο Ωραιοκάστρου,

Κεραμειδά Αδαμαντία , 16 ΓΕΛ Ξηροκρήνης,

Κονετάς Δημήτρης, ΓΕΛ Ελαιούσας Ιωάννινα

Μαυροχαλυβίδης Γιώργος, δ/ντης ΓΕΛ Σταυρού,

Μπάνος Βασίλης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός,

Σαμανίδης Νίκος, Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου

πηγη: https://tvxs.gr