Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2022
ΟΗΕ / Επιστολή κόλαφος κατά κυβέρνησης για την στοχοποίηση του Αποστολόπουλου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Δεν έχουν τέλος οι διεθνείς επικριτικές αναφορές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εκτός από τη διεθνή κατακραυγή με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, βρίσκεται υπόλογη απέναντι στη διεθνή κοινότητα και όσον αφορά στο προσφυγικό, καθώς με ευθύνη της στοχοποιούνται άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.

Τελευταίο περιστατικό αποτελεί η επιστολή εκπροσώπων του ΟΗΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ αναφορικά με τη στοχοποίηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, από κυβερνητικά στελέχη, ΜΜΕ και χρήστες του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, η επιστολή την οποία υπογράφουν η Ειδική Εισηγήτρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαίρη Λόλορ ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Ομπιόρα Τσινεντού Οκαφόρ και ο Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες αναφέρει μεταξύ άλλων τη στοχοποίηση του Ι. Αποστολόπουλου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αλλά και από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, με την επιστολή τους καλούν την κυβέρνηση να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με έρευνες αναφορικά με τις απειλές που δέχεται ο Ι. Αποστολόπουλος (συμπεριλαμβανομένων κι εκείνες μέσω διαδικτύου), ενώ ζητούν απαντήσει εάν κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν με κάθε ευκαιρία αυτές τις απειλές.

Επιπρόσθετα, με την ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τα μέτρα που έχει λάβει σε σχέση με την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και όσων εργάζονται βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες και τέλος να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με μέτρα που λαμβάνονται.

«Υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, εξακολουθούν να υποφέρουν μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια επιστολή ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε ελληνικό δημοσίευμα το οποίο συκοφαντεί τον Ι. Αποστολόπουλο αναφέροντας ότι συνεργαζόταν με διακινητές. Το ίδιο δημοσίευμα άφηνε υπόνοιες ότι είχε εμπλακεί και σε κατασκοπεία.

«Στις 5 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Αποστολόπουλος έστειλε επιστολή και στον διευθυντή σύνταξης του ρεπορτάζ, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου και τη δημοσιοποίηση της άποψης του» γράφει η επιστολή, σημειώνοντας ότι η ιστοσελίδα δεν διέγραψε από το δημοσίευμα τα προσωπικά στοιχεία του Αποστολόπουλου, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί ακόμη και η διεύθυνση του

Επιπλέον, οι Λόλορ, Οκαφόρ και Μοράλες αναφέρονται στη στοχοποίηση του διασώστη, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου με αφορμή την ομιλία του σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στο ευρωκοινοβούλιο:

« Στις 7 Ιουνίου 2022, η παρέμβασή του αυτή, σχολιάστηκε από τον σημερινό Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.  Με ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε ότι ο κ. Αποστολόπουλος είχε προσβάλει την Ελλάδα, κατηγορώντας την Ελληνική Ακτοφυλακή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του ως συκοφαντία. Αυτά τα σχόλια στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από ελληνικά μέσα ενημέρωσης ενώ στα social media, εμφανίστηκαν σχόλια που στιγματίζουν και στοχοποιούν τον κ. Αποστολόπουλο, συμπεριλαμβανομένων απειλών κατά της ζωής του».

Παράλληλα, με οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ αναφέρονται και στη στοχοποίηση του Ι. Αποστολόπουλου από την Ε. Βόζεμπεργκ, αναφέροντας:

«Στις 17 Ιουνίου 2022, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site Iefimerida, Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια απάντησε και στην παρέμβαση του κ. Αποστολόπουλου στην εκδήλωση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εσωτερικό εχθρό», κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών ειδήσεων, και καλώντας τον Έλληνα Εισαγγελέα να λάβει μέτρα εναντίον του... ο κ. Αποστολόπουλος συνεχίζει να δέχεται απειλές θανάτου σχεδόν σε καθημερινή βάση και τακτικά στοχευμένα με υβριστικά μηνύματα στο διαδίκτυο. Χωρίς να επιθυμούμε να προδικάσουμε την ακρίβεια των παραπάνω ισχυρισμών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τους φόβους μας για την ασφάλεια του κ. Αποστολόπουλου δεδομένης της έντασης των απειλών που έχει δεχθεί. Υπογραμμίζουμε την έντονη ανησυχία μας ως προς τα στιγματιστικά σχόλια εκπροσώπων της κυβέρνησης που φαίνεται να έχουν ενθαρρύνει συκοφαντίες και απειλές εναντίον του».

Καθώς η ελληνικές αρχές έκαναν σχεδόν δύο μήνες να απαντήσουν στην επιστολή των εκπροσώπων του ΟΗΕ, η Μαίρη Λόλορ, προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter με την οποία θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

«Έχω γράψει στην κυβέρνηση της Ελλάδας εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές κατά του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ιάσονα Αποστολόπουλου, συμπεριλαμβανομένων στιγματιστικών σχολίων από κυβερνητικά στελέχη. Ακούω αναφορές ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει εκφοβισμό για το έργο του πάνω στο ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο», αναφέρει η ίδια στην ανάρτησή της χαρακτηριστικά.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου