Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Μάι 2023
Ισραηλινοί πολίτες καλούν για απόρριψη της ισραηλινής χορηγίας του Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Πηγή: BDS Greece

Η οργάνωση Boycott from Within απέστειλε επίσημη επιστολή στον Δήμο Αθηναίων και στην Τεχνόπολη σχετικά με την απόρριψη της χορηγίας της πρεσβείας του Ισραήλ στο Athens Jazz Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στην Τεχνόπολη, 22 – 28 Μαΐου 2023. Με την επιστολή, εκατοντάδες Ισραηλινοί πολίτες ζητούν από το Δήμο Αθηναίων να ακολουθήσει το παράδειγμα της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία πρόσφατα διέκοψε κάθε θεσμικό δεσμό με το Ισραήλ λόγω των παραβιάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου των Παλαιστινίων, και να απορρίψει τη χορηγία της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Η οργάνωση Boycott from Within αποτελείται από Παλαιστινίους, Εβραίους και πολίτες του Ισραήλ που συντάσσονται με την έκκληση των Παλαιστινίων για εκστρατεία BDS κατά του Ισραήλ, αντλώντας έμπνευση από τον αγώνα της Νοτίου Αφρικής κατά του απαρτχάιντ. Η οργάνωση αφιερώνεται στην προώθηση της ειρήνης και της αληθινής δημοκρατίας στην περιοχή και αντιτάσσεται στην απόφαση των κυβερνήσεων να μποϊκοτάρουν τους Παλαιστινίους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ιδιαίτερα στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται ως ανεπίτρεπτο δεδομένης της μακροχρόνιας στήριξης του καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ από τις δυτικές κυβερνήσεις και των συνεχόμενων καθημερινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.


Ισραηλινοί πολίτες καλούν για απόρριψη της ισραηλινής χορηγίας του Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας

Μάιος 2023

Προς: Δήμο Αθηναίων και Χώρο Τεχνόπολης

Ισραηλινοί πολίτες καλούν για απόρριψη της ισραηλινής χορηγίας του Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας

Είμαστε εκατοντάδες Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι δραστηριοποιούμαστε ενάντια στις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από την κυβέρνησή μας [1].

Πολλοί από εμάς είμαστε απόγονοι επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Το μάθημά μας από την τρομερή ιστορία του 20ου αιώνα είναι να κρατάμε και να σεβόμαστε τις παγκόσμιες αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αντιπαρατασσόμαστε στα καταπιεστικά καθεστώτα.

Σας γράφουμε για το 22ο Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα, που διοργανώνει και λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολη, χώρο του Δήμου Αθηναίων. Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα είναι συν-χορηγός του Φεστιβάλ. Προτρέπουμε τον δήμο Αθηναίων και τους πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα να ακολουθήσουν το ηθικό παράδειγμα της Δημάρχου της Βαρκελώνης Ada Colau, η οποία πρόσφατα διέκοψε τους θεσμικούς δεσμούς με το Ισραήλ λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [2]

Αν και εκτιμούμε τις μουσικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αποδοχή της χορηγίας της ισραηλινής πρεσβείας εξυπηρετεί τους σκοπούς προπαγάνδας μιας ισραηλινής κυβέρνησης που διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης που διέπει το φεστιβάλ σας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό που αξιόλογοι διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών υπερασπιστών και οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία [3], η Human Rights Watch [4] και η ισραηλινή ομάδα B’Tselem [5], έχουν αναγνωρίσει ως «απαρτχάιντ».

Αυτές οι ισραηλινές πολιτικές στερούν από εκατομμύρια Παλαιστίνιους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Επιπλέον, σοβαρές διακρίσεις σε επίπεδο απαρτχάιντ υπάρχουν επίσης εντός των αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών του, με πάνω από 65 νόμους που εισάγουν διακρίσεις [6].

Αυτό θα πρέπει να είναι ακόμη πιο εμφανές από την πρόσφατη νομοθεσία του Ισραήλ για το λεγόμενο Νόμο του Εθνικού Κράτους, που δίνει συνταγματική σφραγίδα έγκρισης στις διακρίσεις σε βάρος εκατομμυρίων Παλαιστινίων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη [7].

Εκτός από τις πολιτικές του απαρτχάιντ, το Ισραήλ χρησιμοποιεί ακραία βία για να επιβάλει την πολιορκία και την κατοχή στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Σημειώστε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στην πολιορκημένη λωρίδα της Γάζας, μια υπαίθρια φυλακή [8]. Ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF Hidai Zilberman παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απέχουν όσο γίνεται από το να είναι ακριβείς. Κάνουν την πόλη της Γάζας να σείεται» [9]. Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις απαγάγουν και κρατούν παιδιά [10], και Ισραηλινοί στρατιώτες συνοδεύουν Ισραηλινούς εποίκους σε πογκρόμ στα οποία έχουν σπάσει κεφάλια 3χρονων Παλαιστίνιων παιδιών [11].

Μετά από δεκαετίες συστηματικής καταπίεσης, υπάρχει τώρα σχεδόν ομόφωνη παγκόσμια καταδίκη της κατοχής, των διακρίσεων και της απέλασης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Αυτό οφείλεται σε έναν μακρύ, επίμονο αγώνα, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας εκστρατείας για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS), που ξεκίνησε από την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών [12]. Αυτή η εκστρατεία βασίζεται στην παγκόσμια εκστρατεία για τον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική στα τέλη του 20ού αιώνα.

Μία από τις κύριες τακτικές που χρησιμοποιεί το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είναι να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματά του μέσω του πολιτιστικού ξεπλύματος. Αυτό έχει δηλωθεί ξεκάθαρα από Ισραηλινούς αξιωματούχους: «Βλέπουμε τον πολιτισμό ως ένα εργαλείο hasbara [προώθηση της ισραηλινής άποψης- προπαγάνδα] πρώτης τάξης και δεν κάνω διάκριση μεταξύ της hasbara και του πολιτισμού» [13].

Η ισραηλινή κυβέρνηση βασίζεται σε φεστιβάλ όπως το δικό σας για να βοηθήσει τις προπαγανδιστικές της προσπάθειες. Με αυτόν τον τρόπο, η ισραηλινή κυβέρνηση υπονομεύει την καλλιτεχνική δουλειά, για να υπηρετήσει τη διαιώνιση ενός ρατσιστικού καταπιεστικού συστήματος.

Χορηγώντας ένα φεστιβάλ με την ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, προσφέρετε νομιμότητα στις πολιτικές απαρτχάιντ της ισραηλινής κυβέρνησης και επιτρέπετε να συνεχιστούν.

Στο όνομα του ανθρωπισμού και της ανεκτικότητας, ως Ισραηλινοί πολίτες, σας προτρέπουμε να αρνηθείτε τη συν-χορηγία του φεστιβάλ από την ισραηλινή πρεσβεία, φέτος και στο μέλλον!

Θα απαντήσουμε ευχαρίστως σε τυχόν σχόλια ή ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Με εκτίμηση,

Μποϊκοτάζ από Μέσα (Ισραηλινοί πολίτες για το BDS)

[1] http://boycottisrael.info/

[2] https://bdsmovement.net/…/jewish-groups-across-globe…

 

[3] https://www.amnesty.org/…/02/israels-system-of-apartheid/…

[4] https://www.hrw.org/…/israeli-authorities-and-crimes…

[5] https://www.btselem.org/…/full…/202101_this_is_apartheid

[6] https://www.adalah.org/en/content/view/7771

[7] https://972mag.com/israels-nation-state-law…/136775/

[8] https://www.btselem.org/topic/gaza_strip

[9] https://www.btselem.org/…/20210515_israel_commits_war…

[10] https://www.btselem.org/publ…/summaries/201710_unprotected

[11] https://www.972mag.com/settler-violence-sukkot-pogrom/

[12] https://bdsmovement.net/

[13] https://www.haaretz.com/1.4875039

https://boycottisrael.info/node/430

πηγη: https://info-war.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου