Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Μάι 2023
Μαύρο ρεκόρ στην εργασία στην Ελλάδα: 9 νεκροί σε 8 ημέρες
Κλίκ για μεγέθυνση© Frank Harms | Dreamstime.com
30.05.2023, 16:28

 

 
 

Κεραυνούς για την κατάσταση της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος του ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μετά τα πρόσφατο τραγικό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα.

Ανήμερα της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί το Συνδικάτο Μετάλλου, για τον θάνατο του 47χρονου εργαζόμενου και τον τραυματισμό δύο συναδέλφων του, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για την ουσιαστική έλλειψη μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Και να επισημάνει ότι εδώ και τρία χρόνια, μετά την ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), είχαν προβλέψει και επισημάνει την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας. Επίσης, ότι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης.

Όπως τονίζει έχουμε ένα νέο μαύρο ρεκόρ στην Ελλάδα, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε οκτώ ημέρες (22-29 Μαΐου), εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 71 εργαζόμενοι.

Και επισημαίνει ότι «είναι ώρα για άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης. Δεν μπορεί το 2023 σε μία χώρα της Ενωμένης Ευρώπης να χάνονται εργαζόμενοι με ρυθμό που δεν σταματά να κλιμακώνεται».

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης:

Εννέα νεκροί σε οχτώ μέρες, το νέο μαύρο ρεκόρ στην εργασία 

Δήλωση Ανδρέα Στοϊμενίδη, προέδρου ΟΣΕΤΕΕ και προέδρου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Με νέο ιστορικό μαύρο ρεκόρ συνεχίζεται η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας στην χώρα μας. 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δουλειά τους στο διάστημα 22 έως 29 Μαΐου 2023. Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 71 απώλειες.

Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι θεσμικές μεταλλάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, η ελλιπής λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων- Εργοδοτών- Κυβέρνησης, η νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, η μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και η πλήρης υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ όταν τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά, μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Όλα αυτά σε μία στιγμή που η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετική, η βελτίωση σαφής και τίθεται ο στόχος του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030 (Vision Zero).

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Νίκολα Σμιτ ώστε να συνεργαστούμε για την ανάσχεση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης.

Τα λόγια είναι περιττά. Είναι ώρα για άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης. Δεν μπορεί το 2023 σε μία χώρα της Ενωμένης Ευρώπης να χάνονται εργαζόμενοι με ρυθμό που δεν σταματά να κλιμακώνεται.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου