Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 12 Φεβ 2015
Τέρμα  στην ταπείνωση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Αυτή η χώρα δε θ' αλλάξει; Θα συνεχίσει όπως εδώ και πεντέξι χρόνια;

Η λαϊκή ψήφος δεν είναι απαραιτήτως σοφή, όπως λένε οι κόλακές της. Με τη λαϊκή ψήφο φτάσαμε ως εδώ. Η λαϊκή ψήφος νομιμοποίησε τη συναλλαγή και το κομματικό κράτος, τη σύνταξη με δεκαπέντε χρόνια δουλειάς, τις εκβιαστικές αγροτικές επιδοτήσεις, τη δημιουργία άχρηστων φορέων στο Δημόσιο. Οι Έλληνες παραμυθιάζονται για δάνεια από Ρώσους και Κινέζους, απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά στο Δημόσιο, συντάξεις από χρεοκοπημένα ταμεία, δανεικά κι αγύριστα.

Και, ως έσχατο κατόρθωμα, η λαϊκή ψήφος συνέθεσε το κοινοβουλευτικό σκηνικό του κλαυσίγελου, αναδεικνύοντας βουλευτές ανθρώπους που σε άλλες εποχές θα ήταν απλώς «ψώνια» στα καφενεία.

Η δημοκρατία αποτυπώνει αυθεντικά το περιβάλλον της. Και αν οι κοινωνίες θα εκλέγουν καραγκιόζηδες, αυτό κάτι θα σημαίνει και για τις κοινωνίες.

Οι Έλληνες οδηγήθηκαν αιφνιδιαστικά στις κάλπες την Κυριακή της 25ης Ιανουαρίου 2015 , μετά από μια αναποτελεσματική εκλογή προέδρου δημοκρατίας. Κλήθηκε ο ελληνικός λαός στα τέλη του περασμένου έτους να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο.

Οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν, και ο ΣΥΡΙΖΑ το αριστερό κόμμα της αντι-λιτότητας κατέχει από την 26η Ιανουαρίου 2015 το μεγαλύτερο κομμάτι στο νέο κοινοβούλιο με 149 βουλευτές από τους 300.

Οι επενδυτές τώρα φοβούνται και ανησυχούν την υλοποίηση της υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του 50% του διεθνούς χρέους της Ελλάδας, ανησυχία που οδηγεί τους ισχυρούς της ευρωζώνης σε μια νευρική… αλλαγή στάσης απέναντι στη νέα Ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο αυξανόμενος αριθμός των Ελλήνων ψηφοφόρων και υποστηρικτών του, φαίνονται να υποχωρούν από τις προεκλογικές υποσχέσεις της αντιμνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και τώρα γίνονται απαιτητικοί.

Σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να τερματίσει την ταπείνωση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας:

«Κανείς, δεν μπορεί να φοβίζει ή να εκβιάζει ένα λαό που έχει τραυματιστεί οικονομικά, κοινωνικά ανθρωπιστικά, που έχει προδοθεί, που έχει ταπεινωθεί και γι αυτό ο λαός είναι αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Τα σχέδια της ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει το μισό του εξωτερικού χρέους στην Ελλάδα και να προβεί στην αύξηση των δημοσίων δαπανών έχουν επίσης λάβει κάποια απίθανη υποστήριξη από χώρες εκτός Ευρώπης όπως η Αμερική και η Αυστραλία.

Εάν οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αρχές και το ΔΝΤ θα είναι πρόθυμοι να υποστούν τις ζημίες αυτές είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του νίκη.

Ο Αυστραλός οικονομολόγος και πρώην ομοσπονδιακός αρχηγός των Φιλελεύθερων John Hewson είπε ABC News Online:

«Απλά δεν νομίζω ότι μπορεί να ελπίζουν δανειστές και πιστωτές της Ελλάδας ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την λιτότητα με την ελπίδα για την επίλυση του ελληνικού χρέους.

Οι αυστηρές περικοπές του προϋπολογισμού είχαν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η οικονομία στην Ελλάδα, αφήνοντας το χρέος της, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να υπερβεί το 170%, ακόμη και μετά από μακροχρόνια κυβερνητικά μέτρα αυστηρής λιτότητας».

Ο Δρ Hewson είναι ένας από τους 40 οικονομολόγους της Αυστραλίας που έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή καλώντας τις ευρωπαϊκές αρχές να συμφωνήσουν για την ελληνική διαγραφή του 50% του χρέους της.

Ο Δρ Hewson πιστεύει ότι είναι απαραίτητες οι θεμελιώδεις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επιμένει ότι το κούρεμα του χρέους, είναι επίσης απαραίτητο στο 50% στην περίπτωση αυτή να διαγραφεί και το υπόλοιπο να επιμηκυνθεί. Τονίζει ότι θα ήταν υποκριτικό για τη Γερμανία να σταθεί στο δρόμο της αναθεωρημένης συμφωνίας διάσωσης δεδομένης της ιστορίας της, πηγαίνοντας πίσω στο 1953 για παράδειγμα, όπου οι Γερμανοί είχαν την αναδιάρθρωση του χρέους ως ένα βασικό στοιχείο για το τι έγινε σε σχέση με τη Γερμανία. Τονίζει ότι κάτι σαν το 50% του χρέους στην περίπτωση αυτή διεγράφη και το υπόλοιπο επεκτάθηκε με έναν όρο περίπου 30 ετών.

Ακόμη και στη Γερμανία έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών λιτότητας.

Η Γερμανία θεωρείται ευρέως ως το κύριο σημείο τριβής σε μια νέα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο μεγάλος φόβος της Γερμανίαςγια τη διαγραφή ενός μεγάλου κομματιού του Ελληνικού χρέους, είναι ότι οι άλλες, μεγαλύτερες, παραπαίουσες οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας θα ζητήσουν επίσης για μια παρόμοια συμφωνία.

Από όλους αναγνωρίζεται ότι είναι πια υποκριτικό και αυτοκαταστροφικό για τη Γερμανία το μπλοκάρισμα μιας νέας συμφωνίας αφού τώρα κατέχει επίσημα μια παρτίδα του ελληνικού χρέους που δεν είναι στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης δεν κατέχεται και από τις τράπεζες.

Οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις επανεξετάζονται εντατικά από το οικονομικό επιτελείο της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και αφορούν πρώτιστα τον τομέα της είσπραξης των φόρων καθώς επίσης και τον τομέα της διαφθοράς.

Αιώνες τώρα, δεν έχει προκύψει τίποτε καλύτερο από την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η πλειοψηφία αποφάσισε. Και μια που πάλι πήραμε το νέο αποτέλεσμα των εκλογών, ας τραβήξουμε ως το τέλος του.

Έχει αδιέξοδα η δημοκρατία; Έχει καταστροφές; Ίδωμεν!!

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου