Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Ιαν 2015
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αρχαία Ελίκη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Συμπληρώνονται δυο χρόνια σχεδόν από την διαταγή του Υπουργείου Πολιτισμού για την παύση όλων των ανασκαφικών ερευνών στο Δήμο Αιγιάλειας, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Στ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων.

Πολλά τα δρομολόγια στο κλεινόν άστυ… δημάρχων, αρχαιολόγων, συλλόγων και βουλευτών του νομού για να συναντήσουν τον υπουργό με στόχο την άρση αυτής της βάρβαρης απόφασης. Μόνο υποσχέσεις και αποφυγή δεσμεύσεων για επανεκκίνηση των ερευνών και των ανασκαφών εισέπραττε μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες ο Δήμαρχος Αιγιάλειας.

 

Δεν πείστηκαν οι τελευταίοι υπουργοί πολιτισμού κκ. Π.απαναγιωτόπουλος , Τασούλας και η Γ.Γ κ. Μενδώνη, ότι είναι πολύ παραγωγικές και με θετικό αποτέλεσμα οι έρευνες και οι ανασκαφές για την ανεύρεση της Αρχαίας Ελίκης [Κουστώ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ντόρα Κατσωνοπούλου, Στ΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων (Ανδρ. Βόρδος, Ερωφίλη Κόλλια κλπ)] και για την ανάδειξη πολλών αρχαίων πόλεων στο Δήμο Αιγιάλειας (Αίγειρα, Αιγές, Αίγιο, Ελίκη, Κερύνεια, Τραπεζά, Βούρα, , Φελόη, Νώνακρις, προϊστορικοί οικισμοί, κ.ά). και διέταξαν την παύση όλων των ερευνών και ανασκαφικών εργασιών, προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τους κατοίκους στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών που καταλήγουν στα αζήτητα και στις επιδοτήσεις λαδιού και σταφίδας!!

Σε λίγες μέρες μια νέα κυβέρνηση θα προκύψει. Η ελπίδα για την ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό παραμένει πιο ζωντανή από ποτέ. Στην προσπάθεια της δημοτικής Αρχής, και των αρχαιολόγων η εφημερίδα «Στύξ», ενδιαφέρεται συντρέχει στις προσπάθειες των αρχαιολόγων και της Δημοτικής Αρχής για τη συνέχιση των ερευνών και των ανασκαφών στο Δήμο Αιγιάλειας και όχι μόνο.

Ήταν ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ του 1986 όταν ο Έλληνας πρεσβευτής στην ΟΥΝΕΣΚΟ Γιάννης Κουτσοχέρας ανακοινώνει με επιστολή του προς το Διευθυντή εφημερίδας «Φωνής της Αχαΐας» το εξής:

Είναι πολύ πιθανό η «Ουνέσκο» να ενδιαφερθεί για τη χαμένη Ελίκη στην περιοχή της Αιγιαλείας. Ενδιαφέρον πολύ πιο συγκεκριμένο και σοβαρό από τις «έρευνες», του πριν λίγα χρόνια αφιχθέντα Κουστώ.

Για το διευθυντή.

Σ’ ευχαριστώ, για τα καλά σου λόγια και τις προσδοκίες, για να αγωνιστώ για την

Ελίκη με την ιδιότητα του Αχαιού και του πρεσβευτή της χώρας μας στην Ουνέσκο. Και νομίζω ότι θα ικανοποιηθούν οι συμπατριώτες μας, μαθαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανάλαβα το νέα καθήκοντα μου στο Παρίσι (πριν 3 μήνες) με απασχόλησε το θέμα της Ελίκης. Άλλωστε η Ελίκη απασχολεί όλους μας. Και είναι πανελλήνιο θέμα με διεθνή προέκταση.

Γι’ αυτό, συνεχίζοντας τις προσπάθειες και στοχεύοντας να φέρω το θέμα στη Γενική Διάσκεψη της Ουνέσκο (τον ερχόμενο μήνα), έχουν κινητοποιηθεί ο υφυπουργός Πολιτισμού, ο Νομάρχης Αχαΐας, ο Δήμαρχος Αιγίου Αλέκος Μέγαρης και οι συνεργάτες του Δήμου, ο πρώην Δήμαρχος Μαγκλάρας και άλλοι παράγοντες της περιοχής μας, η Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων Νομού Αχαΐας.

Και συζήτησα με αρχαιολόγο που είχε πάρει μέρος στις τελευταίες ανασκαφές για τον εντοπισμό της πανάρχαιας Ελίκης, αν κάποτε τα ερείπια δουν το φως της ημέρας, θα είναι συγκλονιστικά.

Ευχαριστώ

Γιάννης Κουτσοχέρας

 

Η προστασία του ιστού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πολυσύνθετο και δαπανηρότατο εγχείρημα. Ξετυλίγεται αργόσυρτα, με τεράστιες δυσχέρειες σ’ έναν απέραντο χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο, που καταλαμβάνει ολόκληρη την Αιγιάλεια , την Βόρεια Πελοπόννησο και όλη την ελληνική επικράτεια. Η προστασία των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού έχει την καθεαυτή σημασία της. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος διατήρησης της ιστορικής αυτογνωσίας και της ταυτότητας του έθνους μας στις συμπληγάδες της πολιτισμικής ισοπέδωσης, που προκαλεί αναπόφευκτα η σύγχρονη ζωή. Συνηθίσαμε να θεωρούμε την προστασία των μνημείων αναγκαία, αλλά αντιοικονομική. Ένα πελώριο τρύπιο κουμπαρά που όσο του ρίχνεις, τόσο καταπίνει.

Δεν είναι όμως έτσι. Με θάρρος, οργάνωση και επενδύσεις η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί, όχι μόνα να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα να καλύπτει τις ανάγκες της με αυτοχρηματοδότηση και να αποφέρει επί πλέον έσοδα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σε συνάλλαγμα. Αντίγραφα μουσειακών εκθεμάτων αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής τέχνης, αναμνηστικά, ενδύματα και κοσμήματα, μπορούν μέσα από τα μουσεία αλλά και εκτός αυτών να αναπτυχθούν σε βιώσιμες και κερδοφόρες εμπορικές πρωτοβουλίες με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στην προσπάθεια αυτή μεγάλο μερίδιο πρέπει να ανήκει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όταν βέβαια λειτουργεί με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Οι δυνατότητες στους τομείς αυτούς είναι πραγματικά πολύ μεγάλες.

Η χώρα μας μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο των τεχνών και των γραμμάτων: Με τη γοητεία της μακραίωνης ιστορίας της, τη φυσική ομορφιά της, το κλίμα και τη γεωγραφική θέση της (να και μια περίπτωση που η γεωγραφική θέση δεν είναι πηγή κακοδαιμονίας) μπορεί να προσελκύσει τη συνεδριακή δραστηριότητα των επιστημονικών οργανώσεων, των διεθνών οργανισμών, των πολιτιστικών ιδρυμάτων όλου του κόσμου. Μας λείπει όμως η υποδομή. Πρέπει να επενδύσουμε για τη συγκρότησή της και να ασκήσουμε μια πολιτιστική και συνάμα οικονομική δραστηριότητα που χρόνια μας περιμένει ανυπόμονη.

Οι σκέψεις αυτές οδηγούν στα συμπέρασμα ότι η πολιτιστική δραστηριότητα εμπεριέχει διπλό οικονομικό όφελος. Το ένα άμεσο, είναι το συναλλαγματικά ισοζύγιο του πολιτισμού, που με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να γίνει πλεονασματικό. Το άλλο, έμμεσα, είναι η επέκταση της διεθνούς φήμης της χώρας. Ας μην υποτιμούμε την οικονομική πλευρά της φήμης. Ο πολιτισμός είναι ένας χώρος της ανθρώπινης ζωής που χαίρει μεγάλης δημοσιότητας. Τα οικονομικά οφέλη μιας διεθνούς εκτάσεως δημοσιότητας είναι πολλές φορές απρόβλεπτα και απροσδιόριστα.

Η πολιτιστική πολιτική, εκτός από την καθεαυτή σημασία της, μπορεί να είναι χρυσοφόρος φλέβα τεράστιου βάθους και έκτασης, ανεξάντλητη στο δυναμισμό της. Φλέβα όχι μόνον τοπικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου