Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 31 Μάρ 2016
Ντροπιαστική απόφαση από το  Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας  με συντριπτική πλειοψηφία να μη δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Ενώ όλη η Ελληνική κοινωνία παρακολουθεί την ανθρωπιστική τραγωδία με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται στην πατρίδα μας και βιώνουν μια εξαθλίωση που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας, ο Δήμος Αιγιάλειας,  αποφάσισε  με συντριπτική πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Μαρτίου, ότι δεν μπορεί να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες διότι δεν διαθέτει δημοτικούς χώρους.

Ήταν μια απόφαση με την οποία θα παραστεί στη σύσκεψη της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας στις 31 Μαρτίου με θέμα τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, διεξήχθη χωρίς να συζητηθούν τεκμηριωμένες προτάσεις δημοτικών συμβούλων και προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων για την φιλοξενία ή όχι, προσφύγων στο Δήμο Αιγιάλειας, αφού στην πλειοψηφία οι εισηγήσεις ήταν απορριπτικές σχεδόν για όλες τις μέχρι τώρα προτεινόμενες θέσεις φιλοξενίας, δεδομένου βέβαια και της αρνητικής θέσης της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ( δεν παρέστη εκπρόσωπος στη συνεδρίαση για το προσφυγικό) .

Το δελτίο τύπου της Δημοτικής αρχής, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπείχε τη θέση μιας προειλημμένης απόφασης της δημοτικής πλειοψηφίας το βράδυ της 29ης Μαρτίου, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με την αυτολεξεί ψήφισή του από το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της 30ης Μαρτίου.

 

Βασική αιτιολόγηση –πρόφαση της δημοτικής αρχής για την άρνηση φιλοξενίας προσφύγων, ήταν ότι η κυβέρνηση αφήνει τη υποδοχή των προσφύγων με το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η εγκατάσταση, στη δημοτική αρχή και στον εθελοντισμό των πολιτών της Αιγιάλειας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος κ. Αθ. Παναγόπουλος.

Με αυτόν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το προσφυγικό από τους δημοτικούς άρχοντες της Αιγιάλειας και όχι μόνον, εξομοιώνεται η απανθρωπιά των τοπικών κοινωνιών μας με όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που έχουν βάλει στα σύνορά τους συρματοπλέγματα για να εμποδίσουν τους ταλαίπωρους πρόσφυγες μετανάστες.

 

Με έντονο φαρισαιϊκό τρόπο οι δημοτικοί μας άρχοντες, ενώ αναλύουν και καταλογίζουν την ευθύνη στις μεγάλες και πλούσιες χώρες, για τη δημιουργημένη κατάσταση στο «δράμα των προσφύγων», την ίδια στιγμή υψώνουν άϋλους φράχτες με το πρόσχημα των δήθεν δημοκρατικών διαδικασιών και προειλημμένων αποφάσεων χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων .

Η στάση της δημοτικής αρχής Αιγιάλειας απέναντι στους πρόσφυγες με αυτόν τον προκλητικό τρόπο χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη και υποκριτική

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και των πολιτικών κομμάτων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά το υπάρχον πρόβλημα.

Πρώτη ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να πει στους πολίτες και τους δημότες της Αιγιάλειας ότι αντίπαλος μας δεν είναι οι άνθρωποι που κυνηγημένοι από τις συνέπειες του πολέμου φτάνουν ικέτες στον τόπο μας. Αντίπαλός μας είναι οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ της Ε.Ε. της Ρωσίας, κ.ά., σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν και όπου αλλού υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία μικρών δομών φιλοξενίας, με στόχο την καλύτερη ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες του μεριδίου της ευθύνης που τους αναλογεί, κόντρα στη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, που επιχειρείται από ρατσιστικά και ξενοφοβικά κέντρα.

Θα έπρεπε να έχει πει ναι η δημοτική αρχή, αφού είχε πρώτα είχε ενημερωθεί για τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε κάποια περιοχή του δήμου. Μέχρι σήμερα δεν είχε προηγηθεί η στοιχειώδης διαβούλευση – ενημέρωση, τόσο μεταξύ Αυτοδιοίκησης και αρμόδιων Υπουργείων, όσο και μεταξύ Δημοτικής αρχής και δημοτών, πριν ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Απέναντι σε κάθε επιλογή, ως πολίτες απαιτούμε από την δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να διασφαλίσουν σε βάθος χρόνου ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών:

 

Θα πληρούν τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, που δε θα ξεπερνά λίγες εκατοντάδες, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Θα διαθέτουν την αναγκαία χρηματοδότηση, καθώς και επαρκή στελέχωση για τη λειτουργία τους.

 

Στην περίπτωση που τα παραπάνω δεν τηρηθούν, ως πολίτες θα ήμαστε απέναντι, υπερασπιζόμενοι τους στόχους μας, τα δικαιώματα των δημοτών και των προσφύγων.

Η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές δημοτικές κοινωνίες της Αιγιάλειας, από τις οποίες μονίμως ζητείται να «βάζουν πλάτη στα δύσκολα», ιδιαίτερα και σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Οι κάτοικοι της Αιγιάλειας οφείλουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

 

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις και παρατηρήσεις που αναφέρονται στην απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου θεωρούμε ότι ο δήμος Αιγιάλειας που κατέχει ιδιοκτησίες και μεγάλο ποσοστό χρήσης τους, μπορεί σε ένα μικρό ποσοστό να τις παραχωρήσει, για τη στέγαση Σύριων προσφύγων πολέμου και κατά κύριο λόγο οικογενειών με ανήλικα παιδιά, με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται στον σύγχρονο κόσμο για την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωσή τους και με την υποχρέωση η πολιτεία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φύλαξη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Για να μη δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις από την απλή μεταφορά προσφύγων στην περιοχή, η δημοτική αρχή οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της με μια νέα απόφαση που θα έχει όλες τις εγγυήσεις και δεσμεύσεις από την πολιτεία.

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου