Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Σεπ 2015
Για μια νέα αρχή
Κλίκ για μεγέθυνση

 

  Editorial

 

Η αίσθηση, πως για όλα γίνεται μια νέα αρχή, πως γίνεται μια επανεκκίνηση, σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι τι ξεκινά από την αρχή για τον καθένα μας;

Στο τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, μαζί με τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια που συνοδεύονται από «αστραπές και βροντές» του πολιτικού περιβάλλοντος, νοιώθουμε πιο κουρασμένοι αλλά και λίγο πιο οπισθοδρομικοί.

Ενώ ο μαζικός πολιτισμός χτύπησε φλέβα στο φθίνον καλοκαίρι, το πολιτικό μας σύστημα έδωσε στο λαό τη σκυτάλη στις εθνικές βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης με την έναρξη του φθινοπώρου.

Οι ενεργοί πολίτες δεν προλαβαίνουν να συντονιστούν με τη ραγδαίως οικονομικο-πολιτικά μεταβαλλόμενη εποχή μας. Αλλά προφανώς, πάλι δεν μπορεί να είναι συντονισμένοι αν μερικοί διαβάζουν αυτό το άρθρο καθώς και τα άλλα τριγύρω του, που εκφράζουν οι εφημερίδες, όπου διασταυρώνονται, ακόμη και απόψεις που απέχουν μεταξύ τους, όσο η γη από το φεγγάρι,.

Αυτό σήμερα εν έτει 2015, θεωρείται χαμένος χρόνος. Για να κερδίσει χρόνο ο καθένας, χρειάζεται ένα καινούργιο «όχημα» με κινητήρα, πολύ γρήγορο. Η εύκολη και ανέξοδη απόκτηση μιας τέτοιας «μηχανής» βρίσκεται στο διαδίκτυο εκεί όπου «σερφάρεις», αναζητώντας να μάθεις, αποφεύγοντας όλους τους ιστοτόπους όπου μπορεί να συναντήσεις διαφορετικές απόψεις από τις δικές σου. Εύκολα βρίσκεις δικτυακούς τόπους που φτιάχτηκαν μόνο για τον καθένα, που περιλαμβάνουν, ειδήσεις, επιλογές, ιδεολογίες, που μοιάζουν να δημιουργήθηκαν από κάποια αδερφή ψυχή. Μπορείς να είσαι όλα όσα θέλεις, να κάνεις όλα όσα θέλεις. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να σε αγγίξει κάποια πληροφόρηση που σου προσφέρει κάτι το οποίο ήδη αναζητάς.

Ζούμε σε μια εποχή συγκροτημένη από τη βαριά απειλή συγκρούσεων, μέσα σε ένα ρευστό και ακαταστάλαχτο πολιτικό κλίμα της εποχής των μνημονίων, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της μετακίνησης των πληθυσμών των κρατών, από μέση ανατολή και χώρες της Αφρικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - μετά από την επτάμηνη συγκυβέρνηση με το κόμμα των ΑΝΕΛ, - στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 δοκιμάζεται και θέλει να σωθεί, για να σώσει την προοπτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα και στην Ευρώπη, όπως καταστατικά διακηρύσσει. Στις εκλογές που έρχονται ορθώνεται το ακόλουθο ερώτημα: Θα μπορέσει να καταδείξει την αναγκαιότητα της αριστεράς στην εξουσία, σαν τη μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση για τον τόπο; Θα μπορέσει να δείξει τη διαφορά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τον ανεξέλεγκτο νεοφιλελευθερισμό που εκπροσωπούν η Ν.Δ., η Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ,; Θα μπορέσει να αποφύγει, τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού που επιθυμούν το ΣΥΡΙΖΑ μιαν “αριστερή παρένθεση”; Ίδωμεν!

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου