Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Ιούλ 2023
NASA / Μια κοντινή ματιά στη γέννηση των άστρων - Η εντυπωσιακή εικόνα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Κοντινό πλάνο στη γέννηση των άστρων που δημοσίευσε η NASA NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)
 

Για να γιορτάσει τον ένα χρόνο ανακαλύψεων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα, της πλησιέστερης σε εμάς περιοχής σχηματισμού άστρων. 

 

Πρόκειται για το σύμπλεγμα νεφών Rho Ophiuchi. Η εγγύτητα της περιοχής στα 390 έτη φωτός από εμάς επιτρέπει ένα εξαιρετικά λεπτομερές κοντινό πλάνο, χωρίς αστέρια στον ενδιάμεσο χώρο. Η περιοχή περιέχει περίπου 50 νεαρά αστέρια, όλα τους με μάζα παρόμοια με του Ήλιου ή μικρότερη.

«Σε μόλις ένα χρόνο, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει μεταμορφώσει την οπτική της ανθρωπότητας για το σύμπαν, κοιτάζοντας σύννεφα σκόνης και βλέποντας φως από μακρινές γωνιές του σύμπαντος για πρώτη φορά. Κάθε νέα εικόνα είναι μια νέα ανακάλυψη, που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που κάποτε δεν μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. 

 
Κοντινό πλάνο στη γέννηση των άστρων που δημοσίευσε η NASA NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

«Στην πρώτη επέτειό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει ήδη εκπληρώσει την υπόσχεσή του να ξεδιπλώσει το σύμπαν, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα έναν εκπληκτικό θησαυρό εικόνων και επιστήμης που θα διαρκέσει για δεκαετίες», δήλωσε η Nicola Fox, συνεργάτης της Επιστημονικής Αποστολής της NASA στην Ουάσιγκτον, κάνοντας ακόμα λόγο για ένα «θαύμα μηχανικής που κατασκευάστηκε από κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς». 

Η εικόνα του Webb σύμφωνα με την NASA δείχνει μια περιοχή που περιέχει περίπου 50 νεαρά αστέρια, όλα παρόμοια σε μάζα με τον Ήλιο ή μικρότερα. Οι πιο σκοτεινές περιοχές είναι οι πιο πυκνές, όπου η παχιά σκόνη δημιουργεί κουκούλια που σχηματίζουν ακόμη πρωτοαστέρες. 

Τεράστιοι διπολικοί πίδακες μοριακού υδρογόνου, που απεικονίζονται με κόκκινο, κυριαρχούν στην εικόνα, που εμφανίζονται οριζόντια κατά μήκος του άνω τρίτου και κάθετα στα δεξιά. Αυτά συμβαίνουν όταν ένα αστέρι ξεσπά για πρώτη φορά μέσα από το γενέθλιο περίβλημα της κοσμικής σκόνης, εκτοξεύοντας ένα ζευγάρι αντιτιθέμενων πίδακες στο διάστημα σαν ένα νεογέννητο που απλώνει πρώτα τα χέρια του στον κόσμο. Αντίθετα, το αστέρι S1 έχει χαράξει μια λαμπερή σπηλιά σκόνης στο κάτω μισό της εικόνας. Είναι το μόνο αστέρι στην εικόνα που έχει σημαντικά μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου