Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Μάρ 2022
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Κλίκ για μεγέθυνση







Dreamstime.com



30.03.2022, 19:00
 
Οι πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι κορονοϊοί Ομικρον, που ανήκουν στην πιο πρόσφατη υποομάδα ΒΑ.2, μεταδίδονται και αναπαράγονται ταχύτερα από τούς αρχικούς ΒΑ.1 και, απ’ ότι φαίνεται, μπορούν να παραπλανούν ευκολότερα και να παρακάμπτουν την ανοσιακή δράση των εμβολίων, 4 έως 6 μήνες ύστερα από την τελευταία δόση. Ετσι εξηγείται γιατί, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα Μαρτίου, η διάδοση της παραλλαγής ΒΑ.2 έφτασε το 60% των νέων λοιμώξεων ή αναλοιμώξεων στον κόσμο

Mέχρι σήμερα, η επικρατέστερη πλανητικά παραλλαγή του κορονοϊού είναι η Ομικρον, που πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2021 στη Δημοκρατία της Μποτσουάνας, μικρή χώρα που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική.

Σχεδόν αμέσως, στις 26/11/21, η Ομικρον αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΠΟΥ ως μία ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή και το ακριβές επιστημονικό όνομα που της δόθηκε ήταν «Β.1.1529» ή συντομογραφικά «ΒΑ.1».

Από τη σύγκριση των μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής με τις μεταλλάξεις των άλλων γνωστών παραλλαγών, προέκυψε ότι η ΒΑ.1 παρουσιάζει στο γενετικό υλικό της πολλές μεταλλάξεις που αφορούν την ειδική πρωτεΐνη της ακίδας, δηλαδή την περιοχή σύνδεσης του κορονοϊού με τους ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων μας.

Ετσι, εξηγείται γιατί οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα, αλλά και γιατί η Ομικρον κατάφερε –τους επόμενους τέσσερις μήνες– να γίνει η επικρατέστερη παραλλαγή του κορονοϊού στις περισσότερες χώρες.

Μολονότι οι περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες της δυναμικής του κορονοϊού έδειξαν ότι η αρχική παραλλαγή Ομικρον (ΒΑ.1) ήταν η κυρίαρχη μορφή διάδοσης της νόσου Covid-19, αυτό δεν ισχύει πια, λόγω της εμφάνισης της νεότερης παραλλαγής Ομικρον, της λεγόμενης «ΒΑ.2». Και ήδη σε πολλές χώρες, αυτή η δεύτερη παραλλαγή Ομικρον (BA.2) τείνει να αναδειχθεί σε κυρίαρχη μορφή λοίμωξης από τον κορονοϊό και μετάδοσης της νόσου Covid-19.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν οι σχετικές έρευνες, οι κορονοϊοί που ανήκουν στη δευτερογενή υποομάδα ΒΑ.2, μεταδίδονται και αναπαράγονται ταχύτερα από τούς αρχικούς ΒΑ.1 και, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, μπορούν να παραπλανούν ευκολότερα και να παρακάμπτουν την ανοσιακή δράση των εμβολίων μετά από 4 έως 6 μήνες από την τελευταία δόση. Ετσι εξηγείται γιατί, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα Μαρτίου, η διάδοση της παραλλαγής ΒΑ.2 υπολογίζεται ότι έφτασε το 60% των νέων λοιμώξεων ή αναλοιμώξεων στον κόσμο.

Η εμβολιακή ανοσία δεν διαρκεί για πάντα

Μία ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη μόλις δημοσιεύτηκε στον γνωστό ιατρικό διαδικτυακό ιστότοπο «medRxiv», όπου παρουσιάζονται εγκαίρως πλήρεις και αδημοσίευτες έρευνες σχετικά με τις επιστήμες της υγείας, δηλαδή άρθρα που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη σε peer review.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια ανοσίας που παρέχουν τα νέα εμβόλια mRNA εναντίον των δύο παραλλαγών Ομικρον και έδειξε ότι ενώ η προστασία που προσφέρουν στους πλήρως εμβολιασμένους είναι περίπου η ίδια τους πρώτους μήνες μετά από την τρίτη δόση, η ανοσιακή δράση των εμβολίων κατά των λοιμώξεων και των συμπτωμάτων εξαφανίζεται έπειτα από λίγους μήνες.

Η έρευνα έγινε στο Κατάρ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή δρ Laith Abu-Raddad, διευθυντή Επιδημιολογίας των λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Weill Cornell Medicine, που βρίσκεται στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

Η εκτενής έρευνα στο Κατάρ, που βασίστηκε στα καταγεγραμμένα δεδομένα για πλήθος εμβολιασμών και τα τεστ αντι-COVID που έγιναν από το εκεί υγειονομικό σύστημα, αποκάλυψε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Κατάρ που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων, είτε της Pfizer-BioNTech είτε της Moderna, είχαν ανοσοποιηθεί επαρκώς για μήνες κατά των παραλλαγών Ομικρον (ΒΑ.1 και ΒΑ.2). Ομως αυτή η εμβολιαστική προστασία υποχώρησε στο 10% , έπειτα από μόλις 4 έως 6 μήνες!

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η εμβολιαστική προστασία κατά της παραλλαγής ΒΑ.2 δεν φαίνεται να μειώνεται γρηγορότερα από την παραλλαγή ΒΑ.1 και η αναμνηστική τρίτη δόση αυξάνει την προστασία κατά 30% έως 60%.

Ενα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνεται και από άλλες πρόσφατες έρευνες στην Αγγλία και στις ΗΠΑ: η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων κατά της σοβαρής νόσου είναι κάτω από το 20% 25 εβδομάδες έπειτα από τη δεύτερη δόση, ενώ ανεβαίνει στο 70% περίπου μετά την τρίτη δόση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου