Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Ιαν 2023
Μυστηριώδη σημάδια σε σχέδια 20.000 ετών αποκωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά
Κλίκ για μεγέθυνση













Ζωγραφική σε σπήλαιο του Lascaux στη Γαλλία / JoJan/Wikipedia/CC-BY-4.​0



05.01.2023, 17:10

 

 
 
Κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων χρησιμοποίησαν σημάδια θηραμάτων ζώων για να καταγράψουν πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους ειδών

Μυστηριώδη σημάδια σε αρχαία σχέδια αποκωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά από Βρετανούς επιστήμονες, που ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία «γραφής» που χρονολογούνται τουλάχιστον 14.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι εκτιμόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη στο Cambridge Archaeological Journal, κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων χρησιμοποιούσαν σημάδια σε συνδυασμό με σχέδια του θηράματος ζώων για να αποθηκεύσουν και να επικοινωνήσουν «εξελιγμένες» πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά ειδών καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή τους, τουλάχιστον πριν 20.000 χρόνια.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι καθώς τα σημάδια, που βρέθηκαν σε περισσότερες από 600 εικόνες σε τοίχους και αντικείμενα σπηλαίων σε όλη την Ευρώπη, καταγράφουν πληροφορίες αριθμητικά και αναφέρονται σε ένα ημερολόγιο αντί στην καταγραφή ομιλίας, δεν μπορούν να ονομαστούν «γραφή» με την έννοια των εικονογραφικών και σφηνοειδών συστημάτων. της πρώιμης γραφής που προέκυψε στα Σούμερα από το 3.400 π.Χ. και μετά.

Αντίθετα, η ομάδα τα χαρακτηρίζει ως ένα «σύστημα πρωτο-γραφής», το οποίο προϋπήρχε άλλων συστημάτων βασισμένων σε διακριτικά, που πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν κατά τη νεολιθική περίοδο που ξεκίνησε περίπου στα 10.000 π.Χ.

Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι οι ακολουθίες γραμμών, κουκκίδων και άλλων σημαδιών από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων κατέγραφαν πληροφορίες για είδη όπως άγρια άλογα, ελάφια, βοοειδή και μαμούθ - αλλά δεν γνώριζαν συγκεκριμένα τη σημασία τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Μπεν Μπέικον θέλησε να τα αποκωδικοποιήσει, ειδικά το «Y» που σχηματίστηκε προσθέτοντας μια αποκλίνουσα γραμμή σε μια άλλη. Οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν ότι ο αριθμός των σημαδιών, που σχετίζονται με τα ζώα της Εποχής των Παγετώνων ήταν ρεκόρ, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγαρώνονταν.

Οι εργασίες επιβεβαίωσαν την υπόθεση του Μπέικον ότι το σύμβολο «Y» σήμαινε «γέννηση». Η ομάδα έδειξε ότι οι ακολουθίες καταγράφουν τις εποχές ζευγαρώματος και γέννησης και βρήκε μια «στατιστικά σημαντική» συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σημαδιών της θέσης του σημείου «Y» και των μηνών κατά τους οποίους τα σύγχρονα ζώα ζευγαρώνουν και γεννιούνται αντίστοιχα.

«Η σημασία των σημάνσεων σε αυτά τα σχέδια πάντα με κέντριζε το ενδιαφέρον, γι' αυτό άρχισα να προσπαθώ να τα αποκωδικοποιήσω, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια προσέγγιση που ακολούθησαν άλλοι για να κατανοήσουν μια πρώιμη μορφή ελληνικού κειμένου» είπε ο Μπέικον για να προσθέσει το εξής: 

«Χρησιμοποιώντας πληροφορίες και εικόνες της τέχνης των σπηλαίων συγκέντρωσα όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και άρχισα να ψάχνω για επαναλαμβανόμενα μοτίβα... Καθώς η μελέτη προχωρούσε, επικοινώνησα με φίλους και ανώτερους πανεπιστημιακούς, των οποίων η πείρα ήταν κρίσιμη για την απόδειξη της θεωρίας μου».

Ο Πολ Πέτιτ από το Πανεπιστήμιο Durham τόνισε ότι «πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη που συγκέντρωσε ανεξάρτητους και επαγγελματίες ερευνητές με εξειδίκευση στην αρχαιολογία και την οπτική ψυχολογία, για να αποκωδικοποιήσουν πληροφορίες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια... Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστηματικό ημερολόγιο και σημάδια για να καταγράψουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα εντός αυτού του ημερολογίου».

«Eίμαστε σε θέση να δείξουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι - που άφησαν μια κληρονομιά θεαματικής τέχνης στα σπήλαια του Lascaux και της Altamira - άφησαν επίσης ένα αρχείο πρώιμης χρονομέτρησης που τελικά θα γινόταν κοινός τόπος στο είδος μας» σημείωσε ο καθηγητής.

Ο συνάδελφος και συνεργάτης του, Ρόμπερτ Κέντριτζ πρόσθεσε ότι «οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων δεν ζούσαν απλώς στο παρόν τους, αλλά κατέγραψαν μνήμες της εποχής που είχαν συμβεί παρελθόντα γεγονότα και τις χρησιμοποίησαν για να προβλέψουν πότε θα συμβούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον, μια ικανότητα που οι ερευνητές μνήμης αποκαλούν νοητικό ταξίδι στο χρόνο».

Ο Τόνι Φριθ  από το UCL, ο οποίος είχε ηγηθεί της έρευνας που επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του μηχανισμού του αρχαιοελληνικού μηχανισμού των Αντικυθήρων, εξέφρασε την έκπληξη του για την ιδέα του Μπέικον επισημαίνοντας ότι «τα σεληνιακά ημερολόγια είναι δύσκολα γιατί υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 12 και μισούς σεληνιακούς μήνες σε ένα χρόνο, επομένως δεν ταιριάζουν σωστά σε ένα έτος». «Στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, χρησιμοποίησαν ένα εξελιγμένο μαθηματικό ημερολόγιο 19 ετών για να επιλύσουν την ασυμβατότητα του έτους και του σεληνιακού μήνα - αδύνατο για τους παλαιολιθικούς λαούς» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Μπέικον εξέφρασε την ελπίδα ότι πολλά υποσχόμενη αρχική εργασία να ξεκλειδώσει περισσότερα τμήματα του συστήματος πρωτογραφής, που θα επιτρέψει να γίνει κατανοητό ποιες πληροφορίες εκτιμούσαν οι πρόγονοί μας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου