Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 03 Ιούν 2021
Λόρενς Λέσιγκ: Αμερικανός ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 
Ο Λόρενς Λέσιγκ (Lester Lawrence “Larry” Lessig III, 3 Ιουνίου 1961) είναι Αμερικανός ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1961 στη μικρή πόλη Ράπιντ της Νότιας Ντακότας των Η.Π.Α. Είναι υπέρμαχος της μείωσης των νομικών περιορισμών στην πνευματική ιδιοκτησία, στα εμπορικά σήματα και για το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων ιδιαίτερα στις εφαρμογές της τεχνολογίας.
 
Είναι διευθυντής του Κέντρου Ηθικής Έντμοντ Σάφρα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητής στη Νομική σχολή του πανεπιστημίου. Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρίας και έχει βραβευτεί πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων του βραβείου Ελευθερίας του Ιδρύματος του Ελεύθερου Λογισμικού και έχει επιλεχτεί σαν ένας από τους 50 μεγαλύτερους οραματιστές από το περιοδικό Scientific American. Προηγουμένως είχε διατελέσει καθηγητής της νομικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ιδρυτής του Κέντρου για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Creative Commons, ιδρυτής του ΜΚΟ Rootstrikers. Είναι στις συμβουλευτικές επιτροπές της Democracy Cafe[3] του Ιδρύματος Sunlight και στο Americans Elect. Πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού, του Νομικού Κέντρου για την Ελευθερία του Λογισμικού και του Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Μετώπου (Electronic Frontier Foundation).
Ο Λέσιγκ γεννήθηκε στη Νότια Ντακότα αλλά μεγάλωσε στο Γουίλιαμσπορτ της Πενσυλβάνιας και αποφοίτησε με πτυχίο στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στη διεύθυνση από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μετά πήρε μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία και επαγγελματικό νομικό διδακτορικό από τη νομική σχολή του Γέιλ το 1989. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1991 στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο όπου έμεινε μέχρι το 1997. Μετά και μέχρι το 200 ήταν στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μετά πήγε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου δημιούργησε το Κέντρο για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία στη Νομική Σχολή του.
 
Ο Λέσιγκ επέστρεψε στο Χάρβαντ το Δεκέμβριο του 2008 σαν καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ηθικής.
 
Το 2013 του απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουντ, στη Σουηδία.
Ο Λέσιγκ θεωρείται πολιτικά φιλελεύθερος ή αριστερός στις ΗΠΑ. Έχει τονίσει σε συνεντεύξεις του ότι εμπειρία του από τη φιλοσοφία στο Κέμπριτζ άλλαξε ριζικά τις αξίες του και τη πορεία της καριέρας του. Προηγουμένως είχε μια ισχυρή συντηρητική ή ελευθεριακή πολιτική άποψη, επιθυμούσε μια επιχειρηματική καριέρα, ήταν ιδιαίτερα ενεργό μέλος των εφήβων Ρεπουμπλικανών, υπηρέτησε σαν διοικητής της νεολαίας στην Πενσυλβάνια και σχεδόν επιδίωξε μια πολιτική καριέρα με τους Ρεπουμπλικάνους. Η διαμονή του, που ήταν να είναι για ένα έτος στο Κέμπριτζ, τον έπεισε να μείνει άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρώσει ένα πτυχίο στη φιλοσοφία και να αναπτύξει τις νέες του πολιτικές θέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ταξίδεψε επίσης στο Ανατολικό μπλοκ, από όπου απέκτησε ένα ισόβιο ενδιαφέρον για το νόμο και την πολιτική στην ανατολική Ευρώπη. Ο Λέσιγκ αρνείται να υποστηρίξει το συμβατικό φιλελευθερισμό. Ενώ παραμένει δύσπιστος στην κυβερνητική παρέμβαση, τάσσεται υπέρ των κανονισμών και υπέρ του συντάγματος. Από το ιστολόγιο του υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα με το Δημοκρατικό Κόμμα, επικαλούμενος τη μετασχηματική φύση της εκστρατείας του Ομπάμα ως έναν από τους βασικούς λόγους. Σε μια ομιλία του το 2011, ο Λέσιγκ αποκάλυψε ότι ήταν απογοητευμένος με την απόδοση του Ομπάμα στη θητεία του σαν πρόεδρος και την επικρίνει ως “προδοσία”. Έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των πολιτειών να καλέσουν για μια εθνική συνταγματική συνέλευση και ότι η συνέλευση θα πρέπει να αποτελείται από μια “τυχαία αναλογική επιλογή πολιτών” που πρότεινε θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είπε ότι “η πολιτική είναι ένα σπάνιο άθλημα όπου ο ερασιτέχνης είναι καλύτερος από τον επαγγελματία”.
 
Ο Λέσιγκ έχει εκτενώς ασχοληθεί με το θέμα της πολιτικής διαφθοράς, σε μια ομιλία του το 2013, αναφέρει ότι η Αμερικανική “δημοκρατία” είναι διεφθαρμένη από τους χορηγούς που χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα και “επιλέγουν” τους υποψηφίους για τις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους εκλεγμένους από το λαό αντιπροσώπους που λόγο της εξάρτησης τους από τους χορηγούς έχουν μια αναπτυγμένη “έκτη αίσθηση” στο να μην τους δυσαρεστούν.
Σημαντικό μέρος της ζωής του έχει αποτελέσει η ενασχόληση του με διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία στο διαδίκτυο, την ελεύθερη κουλτούρα (Free culture) και την ουδετερότητα των δικτύων.
 
Είναι γνωστότερος για την κριτική που ασκεί σχετικά με τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων. Το 2002 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού με το Βραβείο για την ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού και στις 28 Μαρτίου του 2004 εκλέχτηκε στο συμβούλιο διευθυντών του ιδρύματος. Το 2006 ο Λέσιγκ εκλέχτηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών. Πρότεινε την έννοια της “Ελεύθερης Κουλτούρας” (Free Culture). Επίσης υποστηρίζει το ελεύθερο λογισμικό και τις ελεύθερες ραδιοσυχνότητες. Στην ομιλία του το 2002 στο Συνέδριο O’Reilly για τον ανοιχτό κώδικα, ένα μέρος της ομιλίας ήταν για της πατέντες λογισμικού τις οποίες βλέπει σαν μια αναδυόμενη απειλή για το ελεύθερο λογισμικό και για την καινοτομία.
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου