Το 1903 στην Επαρχία του Σόμερσετ, στο φαράγγι Τσένταρ στην Αγγλία, καθώς κάποιοι εργάτες έσκαβαν μια τάφρο αποχέτευσης, έπεσαν πάνω σε έναν πολύ καλά διατηρημένο ανθρώπινο σκελετό. Αμέσως κλήθηκαν ερευνητές και παλαιοντολόγοι για την ανάκτηση του και αυτή έμελλε να είναι η αρχή μιας ανακάλυψης τόσο σημαντικής, όσο και ανατρεπτικής. Τα δεδομένα του DNA του απολιθώματος του Cheddar Man είναι απίστευτα αλλά και εξαιρετικά σπουδαία, τόσο για την Αγγλία, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα πρώτα στοιχεία που ήρθαν τότε στην δημοσιότητα, έδειχναν έναν άνδρα γύρω στα 20 έτη, θαμμένο με τα πόδια κουλουριασμένα, ύψους περίπου 1.65μ. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η χρονολόγηση άνθρακα του καλοδιατηρημένου σκελετού, αποκάλυψε τον αρχαιότερο πρόγονο των Βρετανών που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα, ηλικίας 10.000 ετών. Πρόκειται για έναν άνθρωπο κυνηγό – τροφοσυλλέκτη, που έζησε κοντά στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων, όταν ακόμα το νησί της Βρετανίας ήταν συνδεδεμένο χερσαία με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είναι λογικό, η τεχνολογία όταν έγινε η ανακάλυψη ήταν πενιχρή, έκτοτε όμως πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί, με την πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου αναλύσεις να φέρνουν στο φως νέα στοιχεία, αλλά και μια πολύ αξιόπιστη αναπαράσταση του απολιθώματος.
Το 2018 μια ομάδα επιστημόνων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ξεκίνησε ανάλυση σε δείγματα DNA του σκελετού, που πήρε κυρίως από τα δόντια, με σκοπό να αναδιαμορφώσει και την εξωτερική όψη του ανθρώπου αυτού. Η ανατρεπτική αυτή έρευνα, ήρθε να καταρρίψει τις προηγούμενες, που υπέθεταν πως ο Cheddar Man είχε ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά, αλλά και Καυκάσιο τόνο στο δέρμα. Ο 10.000 ετών πρόγονος των σημερινών Βρετανών, είχε παντελώς σκουρόχρωμο δέρμα, γαλαζοπράσινα μάτια, μαύρα μαλλιά και κοινό γονιδίωμα με το 10% του σημερινού πληθυσμού της Αγγλίας. Η χρονολόγηση άνθρακα τοποθετεί τον Άνθρωπο του Τσένταρ ανάμεσα στο 8.000-10.000π.Χ. Πρόκειται για έναν άνδρα αρκετά χαμηλού ύψους (εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους σκελετούς της μεσολιθικής περιόδου), που πιθανότατα ανήκε στις φυλές που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Μέση Ανατολή και έπειτα στην Βόρεια Ευρώπη. Στην Αγγλία οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν πως κατοικήθηκε σποραδικά πριν 12.000 χρόνια, ενώ μετά την Εποχή των Παγετώνων φαίνεται να υπάρχει πιο σταθερός πληθυσμός και πολιτισμός. Τα χαρακτηριστικά του Cheddar Man δεν συμβαδίζουν με τα σημερινά στην Βόρεια Ευρώπη, όπου επικρατεί το ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο γεγονός πως σε βάθος χρόνου, οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στην ηλιακή ακτινοβολία, με σκοπό την προστασία του δέρματος και την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Πριν από 25 χρόνια, το 1997, μια ιδιωτική ομάδα αναλυτών DNA χρησιμοποίησε δείγμα από τον σκελετό του Cheddar Man, για να εξακριβώσει αν μπορεί να εντοπίσει κοινό γενετικό υλικό στους σύγχρονους ανθρώπους της περιοχής. Παντελώς απρόσμενα και με μεγάλη έκπληξη λίγο καιρό μετά, κλήθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ένας συνταξιούχος καθηγητή, ο Άντριαν Τάργκετ. Ο 62χρονος τότε Τάργκετ βρέθηκε στο επίκεντρο, όταν οι επιστήμονες του ανακοίνωσαν δημοσίως, πως το DNA του ταυτίζεται κατά μεγάλο ποσοστό με αυτό του Cheddar Man. Ο Τάργκετ, όχι μόνο φαίνεται να είναι ο πιο άμεσος συγγενής του, αλλά ζούσε και στην περιοχή του Σόμερσετ (όπου ανακαλύφθηκε ο σκελετός), διδάσκοντας μάλιστα και ιστορία στο τοπικό σχολείο. Ο ίδιος δήλωσε τότε συγκινημένος και πως αισθάνεται “πολυπολιτισμικός”, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός πως είχαν ίδιο χρώμα μάτια και παρόμοια μύτη με τον Άνθρωπο του Τσένταρ. Αυτομάτως δε, αποδεικνύεται πως η οικογένεια του Τάργκετ, κατοικεί στην περιοχή ούτε λίγο – ούτε πολύ 10.000 χρόνια, ενώ το φάσμα αυτό αφορά πάνω από 300 γενιές. Η απίστευτη αυτή ιστορία κληρονομιάς, είναι ένα μικρό παράδειγμα, στο πόσο μπορεί τελικά να μοιάζουμε στους προγόνους μας και απασχόλησε έντονα όλη την Αγγλία.
Τα απίστευτα δεδομένα του DNA που πήραν οι παλαιοντολόγοι από το απολίθωμα του Cheddar Man, άλλαξαν αρκετά τις πεποιθήσεις που είχαν. Αρχικά, οι μέχρι τότε γνώσεις τους για το δέρμα των ανθρώπων της Μεσολιθικής Περιόδου, ήταν διαφορετικές. Το σκουρόχρωμο δέρμα του Ανθρώπου του Τσένταρ ήταν πρωτόγνωρο για τις Ευρωπαϊκές γνωστές φυλές, βάσει των ανακαλύψεων που είχαν γίνει. Αν κοιτάξουμε ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν, φαίνεται πως οι πολιτισμοί είχαν ανέκαθεν την τάση να αναμειγνύονται και να εξελίσσονται μέσα στον χρόνο. Το πιο σημαντικό όμως με τον Cheddar Man, είναι πως όσες ανακαλύψεις και αν γίνονται, τίποτα ποτέ δεν θα είναι πιο ισχυρό από την μια και μοναδική βάση δεδομένων που έχουμε σαν οντότητες – και αυτό φυσικά είναι το DNA μας.
Πηγές Άρθρου:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνου & www.thearchaeologist.org