Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Αύγ 2022
Οι επιστήμονες κατέληξαν στην προέλευση του κορονοϊού: Οι απαντήσεις στην αγορά της Γουχάν
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Όταν ρώτησαν τον Γουόρομπι, πόσο πιθανό είναι τα πρώτα κρούσματα να εμφανίστηκαν στην αγορά, αλλά ο ιός να μην έχει ξεκινήσει από εκεί, είπε: «Μία στις 10.000» - Τι αναφέρει η μελέτη για την προέλευση του Sars-Cov-2.

Έπειτα από δυόμισι και πλέον χρόνια πανδημίας, με εκατομμύρια θανάτους, αυστηρά lockdown, μάσκες και εκστρατείες εμβολιασμού, και χωρίς να διαφαίνεται πότε θα φτάσει εκείνη η μέρα που η Covid-19 θα είναι απλώς άλλη μια ασθένεια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν πώς ξεκίνησε.

Η πανδημία κορονοϊού 2019–22, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, οδήγησε σε αύξηση της προκατάληψης, της ξενοφοβίας, της διάκρισης, της βίας και του ρατσισμού απέναντι στους Κινέζους, ενώ διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν βασιζόμενες σε ποικίλους ισχυρισμούς, με πρωτοστάτη τον ισχυρισμό ότι ο κορονοϊός διέφυγε κατά λάθος – ή επίτηδες – από το ιολογικό εργαστήριο της Γουχάν – όπως ισχυριζόταν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι απαντήσεις στην αγορά ψαριών και οστράκων της Γουχάν – Τι αναφέρει η μελέτη

Οι επιστήμονες, που έχουν μελετήσει συγκριτικά όλες τις έρευνες σχετικά με την προέλευση του Sars-Cov-2, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επίκεντρο της μετάδοσης του ιού ήταν η αγορά ψαριών και οστράκων της Γουχάν, τον τόπο που από την αρχή υποψιάζονταν ότι ξεκίνησαν όλα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η πανδημία ξεκίνησε από την αγορά της Γουχάν», σχολιάζει ο εξελικτικός βιολόγος Μάικλ Γουόρομπι, που ήταν επικεφαλής σε δύο έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ζωντανά ζώα που βρίσκονταν σε κλουβιά με σκοπό να πωληθούν στους καταναλωτές είχαν μολυνθεί με τον ιό και τον μετέδωσαν στη συνέχεια στους ανθρώπους.

Και σχολιάζοντας τις άλλες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ιού, ο επιστήμονας σημειώνει: «Αν υποθέσουμε ότι δεν ξεκίνησε από εκεί, πώς εξηγείται ότι ένας από τους πρώτους πέντε ή δέκα μολυνθέντες στον κόσμο βρισκόταν στην αγορά;».

Ο Covid «είτε δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή αυτά είναι ελαφρά για τους περισσότερους ανθρώπους», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γουόρομπι, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσουμε πού ακριβώς ξεκίνησε, με δεδομένη την ταχεία διασπορά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τις κλινικές παρατηρήσεις στη Γουχάν, περίπου οι μισές από τις πρώτες μολύνσεις με Covid συνδέονται απευθείας με την ψαραγορά. Και οι υπόλοιπες μολύνσεις, που δεν συνδέονται βάσει τον επισημιολογικών δεδομένων, έχουν γεωγραφική εγγύτητα με την αγορά της Γουχάν. Αυτό δείχνουμε στην έρευνά μας. Είναι παράλογο πόσο ισχυρή είναι η γεωγραφική σύνδεση με την ψαραγορά».

Όταν ρώτησαν τον Γουόρομπι, πόσο πιθανό είναι τα πρώτα κρούσματα να εμφανίστηκαν στην αγορά, αλλά ο ιός να μην έχει ξεκινήσει από εκεί, είπε: «Μία στις 10.000».

FILE – In this file photo dated Wednesday, Feb. 10, 2021, Peter Ben Embarek of a World Health Organization team speaks to journalists as he arrives at the airport to leave, at the end of their WHO mission to investigate the origins of the coronavirus pandemic in Wuhan in central China’s Hubei province. When WHO traveled to China earlier this year to investigate the origins of the COVID-19 pandemic, Peter Ben Embarek said he was worried about biosafety standards at a laboratory close to the market where the first human cases were detected, according to a documentary released Thursday Aug. 12, 2021, by TV2, a Danish television channel. (AP Photo/Ng Han Guan, FILE)
03/08/2022 | 17:49
πηγη: https://www.koutipandoras.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου