Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Ιούν 2021
Οι παράξενες συμπτώσεις σε Δικαιοσύνη και Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Κλίκ για μεγέθυνση



ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ





08.06.2021, 14:25

 

 
Ποιοι και γιατί δεν προχωρούν την έρευνα για τις επεμβάσεις TAVI στο 401 ΓΣΝΑ παρά το σχετικό πόρισμα των ελεγκτικών αρχών; ● Ποιοι και γιατί αγνοούν διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας; ● Σοβαρά ερωτήματα και για τον ρόλο της ΕΑΔ σε δεύτερο πόρισμα που προέκυψε έπειτα από έρευνα της «Εφ.Συν.».

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν επί επιτελικού κράτους και στον τομέα της Δικαιοσύνης. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του, το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει προσήλωση σε πρακτικές που δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αλλά με ένα παλαιοκομματικού τύπου κράτος.

Εξηγούμαστε: Οπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, εδώ και καιρό η εφημερίδα μας διώκεται, επειδή τόλμησε για άλλη μια φορά να κάνει τη δουλειά της. Συγκεκριμένα, να διεξαγάγει μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα με μοναδικό μέλημα την πληροφόρηση του κοινού για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που αφορά καρδιοπαθείς συνανθρώπους μας. Τα δημοσιεύματα αφορούσαν τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του θώρακα, γνωστές ως TAVI.

«Επεμβάσεις ιδιαίτερα ακριβές (κατά μέσο όρο 25-30.000 ευρώ το κόστος), για τις οποίες υπήρχε ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου επί μια 7ετία, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τα δημόσια ταμεία, αλλά κυρίως για την τύχη των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτές, καθώς το καθεστώς τέλεσής τους δεν ήταν καθορισμένο» («ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΔΙΩΞΗΣ: Τι απέγιναν οι έρευνες για το 401;» «Εφ.Συν.» 1.5.2021).

Βασικό στοιχείο στο οποίο στηρίχτηκαν τα ρεπορτάζ, πέρα από τις μαρτυρίες γιατρών και επίσημων εγγράφων τόσο από το νοσοκομείο όσο και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ήταν κυρίως το εξαιρετικά επιβαρυντικό πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, το οποίο, ενώ έχει σταλεί ήδη από το 2018 σε τρεις Εισαγγελίες, δεν έχει ακόμα αποτελέσει τη βάση περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Σημειώνουμε ότι, πέρα από επιστολές διαμαρτυρίας του πρώην προέδρου του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου, στις οποίες απαντήσαμε με τα στοιχεία του πορίσματος, τα δημοσιεύματα ουδέποτε διαψεύστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο χειρουργός Χριστόφορος Κωτούλας, συντοπίτης και, σύμφωνα με πληροφορίες από το 401 ΓΣΝΑ, κουμπάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ήταν ο μόνος που προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία και στη συνέχεια σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε το 2018. Στο ποινικό σκέλος, η «Εφ.Συν.» απαλλάχτηκε με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετούνται από πουθενά τα καταγγελλόμενα αδικήματα, διότι τα δημοσιεύματα δεν συνιστούσαν συκοφαντική δυσφήμηση ούτε περιλάμβαναν εξυβριστικές λέξεις ή φράσεις, οι δε εγκαλούμενοι ενήργησαν από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε υπόθεση γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορά τη δημόσια υγεία.

Με δυο λόγια, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο βάσει της από 20.6.2019 Απορριπτικής Διάταξης. Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει οι τρεις μήνες, που ήταν η νόμιμη προθεσμία, χωρίς να ασκήσει προσφυγή ο κ. Κωτούλας, την άσκησε εντέλει ύστερα από δεκατέσσερις (!) ολόκληρους μήνες και -προς έκπληξη όλων- έγινε και δεκτή! Σοβαροί νομικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αγνοήθηκε ρητή διάταξη του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία καθορίζει με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο το εφαρμοστέο δίκαιο στην προκείμενη περίπτωση και αξιολογώντας ως εκπρόθεσμη την άσκηση της εν λόγω προσφυγής. Η υπόθεση εκκρεμεί και εννοείται πως η «Εφ.Συν.» θα παρακολουθεί στενά τις δικαστικές εξελίξεις.

Παράξενα πράγματα

Τα «παράξενα πράγματα» σε σχέση με τον κ. Κωτούλα δεν συμβαίνουν μόνο στο πεδίο της Δικαιοσύνης, αλλά και στην καρδιά του «επιτελικού κράτους», την πολυδιαφημισμένη Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αναφερόμαστε σε ένα δεύτερο πόρισμα, το οποίο έκανε σχεδόν δύο χρόνια να εκδοθεί και αντικείμενο ελέγχου του ήταν μια μετεκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες, για την οποία ο κ. Κωτούλας ζήτησε και πήρε ολιγόμηνη εκπαιδευτική άδεια από τον Στρατό, προκειμένου να την παρακολουθήσει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας.

Ομως, το πρόβλημα είναι ότι το εν λόγω νοσοκομείο δεν είναι πιστοποιημένος φορέας μετεκπαίδευσης στις δομικές καρδιοπάθειες και πως ο κ. Κωτούλας βρέθηκε εκεί περισσότερο ως επισκέπτης παρά ως εκπαιδευόμενος. Αυτό δεν τον εμπόδισε βέβαια να διαφημίζει στον προσωπικό του ιστότοπο ότι έχει μετεκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες, παραπλανώντας έτσι τον οποιονδήποτε επισκέπτη και εν δυνάμει ασθενή.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κωτούλας παραπλανεί το κοινό. Το έκανε και στο παρελθόν, όταν στο μπλογκ που διατηρούσε αλλά και σε συνεντεύξεις που έδινε σε εφημερίδες δήλωνε πως το 401 ΓΣΝΑ ήταν πιστοποιημένο να διενεργεί επεμβάσεις TAVI. Μόνο που το νοσοκομείο πήρε τη σχετική άδεια δύο χρόνια μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κωτούλα. Η παραπλάνηση εκ μέρους του κ. Κωτούλα αναγράφεται ρητά και στο πόρισμα που εξέδωσαν οι επιθεωρητές του Σώματος Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ), τον Νοέμβριο του 2018, όταν έλεγξαν το καθεστώς των επεμβάσεων TAVI στο 401 ΓΣΝΑ. Κατά συνέπεια, για δεύτερη φορά ο κ. Χριστόφορος Κωτούλας δηλώνει αναληθή γεγονότα σε σχέση με την εκπαίδευσή του. Και δεν κουνιέται φύλλο!

«Κρυφό» πόρισμα

Ας έλθουμε ωστόσο στο δεύτερο πόρισμα για τις δομικές καρδιοπάθειες. Την υπόθεση που οδήγησε σε εκ νέου έλεγχο από το ΣΕΥΥΠ (καλοκαίρι 2019) αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» με τρία συνεχόμενα δημοσιεύματα, όπου μεταξύ άλλων είχαμε καταγράψει τις δηλώσεις της τότε διοικήτριας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Α. Μπαλασοπούλου, σχετικά με το θέμα:

«Η εκπαίδευση του Χ.Κ. (Χριστόφορος Κωτούλας) δεν ήταν σε γνώση ούτε της διοίκησης ούτε της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία» («Εφ.Συν.» 21.5.2019, «Πιάστηκε με τη μετεκπαίδευση στην πλάτη»). Ταυτόχρονα, είχαμε δημοσιεύσει και τα σχετικά επίσημα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο κ. Κωτούλας βρισκόταν εντελώς παράτυπα μέσα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Ο ίδιος, την επόμενη μέρα του δημοσιεύματος, υπέβαλε έγγραφο αίτημα στο Πρωτόκολλο του νοσοκομείου, με το οποίο ζήτησε να γίνει δεκτός για εκπαίδευση, το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε, καθώς ήταν εκπρόθεσμο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ήταν εμπρόθεσμο το αίτημα, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας δεν παρέχει τίτλους μετεκπαίδευσης και αυτό το διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του ιδρύματος.

Μετά τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), το ΣΕΥΥΠ ενσωματώθηκε σε αυτήν, κατά συνέπεια ο έλεγχος στο Ιπποκράτειο «έτρεξε» από την ίδια. Η «Εφ.Συν.» με αίτημά της που πρωτοκολλήθηκε στις 21.10.2020 ζήτησε το πόρισμα του ελέγχου καθώς: α) Επρόκειτο για το πόρισμα ενός ελέγχου που ξεκίνησε κατόπιν των δικών μας αποκαλύψεων, β) αφορούσε θέμα δημόσιας υγείας και ενημέρωσης του κοινού και γ) βρισκόμασταν σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Κωτούλα, ο οποίος μας έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση και κατά συνέπεια είχαμε έννομο συμφέρον να διαπιστώσουμε αν ο έλεγχος της ΕΑΔ επιβεβαιώνει τα όσα δημοσιεύσαμε για το Ιπποκράτειο και τον κ. Κωτούλα.

Η ΕΑΔ μάς απάντησε 6 μήνες μετά, στις 26 Απριλίου 2021, αρνούμενη να δώσει το πόρισμα, επικαλούμενη τον νόμο περί «προσωπικών δεδομένων» και εκτιμώντας πως δεν προκύπτει από πουθενά έννομο συμφέρον της εφημερίδας στην υπόθεση. Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια περίοδο έβγαινε και η απόφαση προσωρινής επιδίκασης 10.000 ευρώ της εφημερίδας μας στον κ. Κωτούλα, μετά την πρωτόδικη καταδίκη μας περί συκοφαντικής δυσφήμησης και πριν η υπόθεση εξεταστεί στο Εφετείο. Υπενθυμίζεται ότι στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης η εφημερίδα μας έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες, καθώς ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα συκοφαντικής δυσφήμησης.

Επειδή πρόκειται για ένα θέμα δημόσιας υγείας που αφορά το ευρύ κοινό και επειδή ο κ. Κωτούλας διαφημίζει τον εαυτό του στο προσωπικό του ιστολόγιο ως μετεκπαιδευθέντα στις δομικές καρδιοπάθειες, θα ήταν καλό για την αξιοπιστία του επιτελικού κράτους, της ΕΑΔ και του επικεφαλής της, κ. Μπίνη, να ενημερώσει σε ποιους φορείς έχει καταθέσει ή προτίθεται να καταθέσει το εν λόγω πόρισμα ελέγχου για το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και την περίπτωση του κ. Κωτούλα.

Αξιωματικοί που «διώκονται»

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι αξιωματικοί του στρατού (γιατροί οι περισσότεροι) που τόλμησαν να ανοίξουν το στόμα τους και να καταγγείλουν τα όσα συνέβαιναν στο 401 ΓΣΝΑ εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που περιλαμβάνει είτε μεταθέσεις στον «πάγο» είτε επαναλαμβανόμενες ΕΔΕ, οι οποίες ξεκινούν από... ανώνυμες καταγγελίες μέσω επιστολών ή μέιλ.

Την ίδια ώρα, η νομική υπηρεσία του 401 πριν από λίγες μέρες ανέβαλε με δική της πρωτοβουλία μια δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, η οποία επρόκειτο να γίνει έπειτα από αγωγή που κατέθεσαν οι συγγενείς ενός ασθενούς που έχασε τη ζωή του στη διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική, το 2016, με χειρουργό τον κ. Κωτούλα.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου