Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Νοέ 2022
Μπαράζ κινητοποιήσεων από γιατρούς για το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα»
Κλίκ για μεγέθυνση

















φωτογραφία αρχείου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI





25.11.2022, 17:20
 
 

Σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι ενώσεις ιατρών όλης της χώρας προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο εκτρωματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή και ξηλώνει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Απέναντι στο νομοσχέδιο τάσσεται σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, ακόμα και τα γαλάζια προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Οι κινητοποιήσεις

  • Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30 μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.
  • Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.
  • Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00 μ.μ στη Βουλή.

Συλλογική απόρριψη

Η ΟΕΝΓΕ, που στο μεταξύ συγκεντρώνει υπογραφές για την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει πως  η λέξη «εκβιασμός» είναι αυτή που περιγράφει το νομοσχέδιο. 
Μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει: «Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. 

Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.
Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία. 

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το ιατρικό μισθολόγιο είναι η απροκάλυπτη ομολογία αυτού  που ήδη ξέραμε. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη «δημοσιονομική σταθερότητα», απαραίτητος όρος για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων». 

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας». 

Η ΕΙΝΑΠ προσθέτει ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα...» Η ΕΙΝΑΠ, καταλήγει ότι «οι αλλαγές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων».

Απέναντι και ο ΙΣΑ

Την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εκφράζει και ο ΙΣΑ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα», αναφέρει, με κυριότερα τα εξής: οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια, οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το νομοσχέδιο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία». Επιπλέον, αναφέρει, θα έχει αποτέλεσμα τη μετανάστευση των νέων γιατρών, αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους.

Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι ότι «επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την Πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου