Παύει να υφίσταται ο θεσμός των αγροτικών γιατρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνέντευξη Τύπου, ενώ καθιερώνεται προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας.

Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ίδια έδωσε έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των γενικών γιατρών και παθολόγων και να επαναπατριστούν γιατροί. Όπως είπε, θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι γιατροί να επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν.

Ανακοίνωσε αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου, οι οποίοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 1.270, σύμφωνα με την ίδια. Η εκπαίδευση αυτών που θα επιλέξουν την ΠΦΥ θα γίνεται σε πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ.

«Δηλαδή, αν ένας δήμος έχει 10 χιλιάδες κατοίκους, με το δεδομένο των 2.000 ανά Προσωπικό Γιατρό, τότε θα έχουμε 5 ΠΙ σε αυτό το δήμο», διευκρίνισε.

«Όταν τελειώσουν τη θητεία του προσωπικού γιατρού, θα λαμβάνουν 46.000 ευρώ ως ετήσια αποζημίωση (30.000 καθαρά), αν γίνουν παθολόγοι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Σταδιακά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς έως το τέλος της χρονιάς», δεσμεύτηκε η ίδια.

«Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου», πρόσθεσε.

από://tvxs.gr