Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Νοέ 2020
Κορωνοϊός / Τι θα κρίνει το lockdown – Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στις επόμενες 7 με 10 ημέρες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, με την ελπίδα ότι θα αποτυπωθούν στους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας – διασωληνωμένοι και θάνατοι – τα αποτελέσματα του lockdown. Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει παράταση του «λουκέτου» τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ενώ τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, που δοκιμάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη χώρα μας από τον ιό.

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ, υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατά 50%, όπως ανέφερε στο OPEN TV ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι το διάστημα 7 - 14 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα πέσουν στα 300, με τον αριθμό αυτό να είναι το «ταβάνι», όπως είπε. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντική, καθώς χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν τα 633 από τα συνολικά 2.152 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε ότι η κατάσταση στην πόλη φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά, κάτι που – όπως είπε – θα είναι ακόμη πιο σαφές τις επόμενες 3 - 4 ημέρες. Όπως εξήγησε, τα κρούσματα είναι ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται, τονίζοντας πως βρισκόμαστε στην «οριζοντίωση των κρουσμάτων». «Δεν χαλαρώνουμε» υπογράμμισε ωστόσο.

Εξαδάκτυλος: Αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα πεθαίνουν ασθενείς με απλά νοσήματα

Αυτονόητη θεωρεί την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορωνοϊό. 

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος πού βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου . Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα». 

 

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί. «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αθ. Εξαδάκτυλος.

Ερωτηθείς για το πότε βλέπει ο ίδιος την άρση του lockdown, επισήμανε ότι «δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς. Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».  

Παγώνη: Κομβική η πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη

«Περίπου 7 - 14 Δεκεμβρίου είναι η κομβική εβδομάδα», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN TV. Η ίδια σημείωσε ότι είναι «ανησυχητικοί οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων» και πως υπάρχει μείωση στα κρούσματα. «Όμως δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να ανοίξουμε» παρατήρησε, ενώ αναφορικά με την άρση του lockdown σημείωσε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουν όλα». 

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε και για το θέμα που προέκυψε με τη θεραπεία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και τις δηλώσεις της σχετικά με το φάρμακο που ήρθε από τις ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε, οι δηλώσεις της παρερμηνεύθηκαν και έκανε λόγο για σύγχυση. «Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός για τον γιατρό και δεν γίνονται διακρίσεις» είπε. «Μονοκλωνικές θεραπείες έχουμε και εδώ» ανέφερε, ενώ επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα που δίνει σε κάθε ασθενή η ομάδα των γιατρών.

πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου