Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Σεπ 2013

 

 

Μετά από σιωπή δύο (2) ετών το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε ξαφνικά τέλη Αυγούστου 2013 να εμφανίσει ένα πρόγραμμα με το τίτλο «κουπόνι υγείας» για τους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μια μικρή μερίδα 230,000 ανασφάλιστων πολιτών, με διάρκεια μόνο δύο ετών, και με πολύ περιορισμένο εύρος προσφερόμενων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας- και αυτές δηλαδή κουτσουρεμένες- χωρίς καμία πρόνοια για παροχή φάρμακων ή για πιθανές ακριβές εξετάσεις, ή για δευτεροβάθμια περίθαλψη σε νοσοκομεία κλπ. Πάλι ξαφνικά στις 10 Σεπτέμβρη 2013, εμφάνισε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και την Αρχιεπισκοπή, όπου αναφέρεται ότι θα υπάρξει δωρεάν διάθεση φαρμάκων, κοντά στη λήξη τους σε ανασφάλιστους και άπορους πολίτες.

 

Όλα αυτά την στιγμή που νοσοκομεία κλείνουν στη χώρα, χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν γνωρίζουν εάν θα εργάζονται και ο ΕΟΠΠΥ να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχίσει να υπάρχει έστω και στην οικτρή σημερινή κατάσταση ή αν θα μετατραπεί σε μίνι εργολάβο που θα μοιράζει υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του σε ιδιώτες.

 

Το Υπουργείο Υγείας έχει χρέος να παλέψει για να φροντίσει τις πιο αδύναμα κοινωνικά ομάδες στο σύνολό τους και όχι να προαναγγέλλει προγράμματα που καλύπτουν μικρή μερίδα ανασφάλιστων και στη συνέχεια να εμπλέκει τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες θα διαθέτουν στους ανασφάλιστους και άπορους (όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη) φάρμακα 6 μήνες πριν την λήξη τους, αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να διαθέσουν στην αγορά.

 

Παραθέτοντας πάντα παραδείγματα θυμίζουμε στο Υπουργείο Υγείας ένα από τα πλέον σοβαρά παραδείγματα μέχρι τώρα, όπου ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ καρκινοπαθείς που αποκλεισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και εγκαταλειμένοι στην μοίρα τους, βρήκαν από τον προηγούμενο χρόνο ανάσα και ελπίδα ζωής στην ογκολογική κλινική του «Σωτηρία». Και αυτό γιατί όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν, άνοιξαν τις πύλες του νοσοκομείου στους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς και έκαναν ΜΟΝΟΙ τους αυτό που ΔΕΝ έκανε το κράτος. Το ερώτημα αυτή την στιγμή είναι εάν θα συνεχίσει την λειτουργία της η ΜΟΝΑΔΙΚΗ κλινική που δέχεται ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ καρκινοπαθείς. Ευχόμαστε οι νέες εξαγγελίες να μην έχουν καμία επίπτωση στη λειτουργία αυτή. Εάν όμως οι φόβοι μας επαληθευτούν τότε ενημερώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε σε αυτό και με κινητοποίηση όλων των πολιτών που θα ενημερώσουμε με κάθε δυνατό μέσο θα αντιδράσουμε.

 

Οι αμφισβητήσεις μας στηρίζονται στο ότι επανειλημμένα το Υπουργείο Υγείας έχει πει ψέματα στο παρελθόν, ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας (δείτε το βίντεο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=VlXLLYopTsY με τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο αλλά και το βίντεο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=eCT8B31x7U4 με τον νυν εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας κ. Πάνω Ευσταθίου). Τότε έλεγαν ψέματα, και το επιβεβαιώνουν με το γεγονός ότι παίρνουν αυτά τα ελάχιστα μέτρα. Γιαυτό αναρωτώνται και τώρα οι πολίτες τι ακριβώς θέλει να κάνει το Υπουργείο Υγείας με τα ημίμετρα που παρουσιάζει.

 

Εμείς ως κοινωνικό ιατρείο συνεχίζουμε να απαιτούμε την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Όποιος προσπαθήσει με πρόσχημα την ημί-ελεύθερη πρόσβαση να περιορίσει το δικαίωμα όλων στην υγεία ή να αφανίσει τα κοινωνικά ιατρεία και να τους αφαιρέσει την δυνατότητα να βοηθάνε την κοινωνία σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, να είναι σίγουρος ότι θα μας βρει απέναντι του. Τα κοινωνικά ιατρεία είναι λύσεις ΑΝΑΓΚΗΣ και δεν φιλοδοξούν να γίνουν χώροι πολιτικής αντιπαράθεσης ή προβολής των πολιτικών επιδιώξεων κανενός. Όποιοι προσπαθήσουν να καπηλευτούν την αλληλεγγύη και να την χρησιμοποιήσουν εναντίον των πολιτών θα μας βρουν απέναντι τους. Εμείς σαν κοινωνικό ιατρείο όχι μόνο θα εντείνουμε τον αγώνα μας, αλλά θα παλέψουμε να ανατραπούν οι ανθρωποκτόνοι νόμοι και πολιτικές στην υγεία.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00)

(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)

(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com

 

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου