Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Δεκ 2013

 

Με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε ασθενείς και εργαζομένους, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Ν.Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πιο σύντομα από ότι αναμενόταν θα πραγματοποιηθούν οι δραματικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρόταση της «Task Force» για την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών Υγείας και όχι πάροχος, όπως ήθελε το ΙΚΑ ο … και όλοι οι κλασσικοί πολιτικοί της νεώτερης Ελλάδας.

Υπάρχει απόλυτη επίγνωση των παθογενειών του ΕΟΠΥΥ. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ πρότεινε στοχευμένους τρόπους, ώστε να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού. Πρότεινε στο πρόγραμμα της ΝΔ στο οποίο περιλαμβάνονται επιπλέον σχεδιασμοί για μέτρα εξυγίανσης , από την εφαρμογή των οποίων όχι μόνο θα αποτραπεί η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και θα αναβαθμιστούν καίριοι τομείς της Υγείας, οι οποίοι υποβαθμίστηκαν από λάθος πολιτικές αποφάσεις και μέτρα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αν συνεχιστεί το έλλειμμα χρηματοδότης του ΕΟΠΥΥ τότε να περιμένουμε πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που θα έχει ως αποτέλεσμα -συντόμως – να γίνει από άκρως προβληματική, «ανύπαρκτη» η εξυπηρέτηση των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Η πάγια κριτική μας στην Βουλή που δυστυχώς δικαιώθηκε. Το διοικητικό και οργανωτικό χάος αναμενόμενο, μετά την αιφνίδια και μαζική ένταξη τόσων ταμείων, όπως το Ταμείο Ναύτου, του ΤΑΥΤΕΚΩ, του Ταμείου Μηχανικών κ.α. Η έλλειψη ενιαίου οργανισμού λογω της προχειρότητας στη σύσταση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιβάρυνε την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΤΑΥΤΕΚΩ στις δομές του Οργανισμού, οι οποίες ήδη δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων.

Ο Οργανισμός «κουβαλάει στις πλάτες του» και τα χρέη του 2011 των ταμείων που συνενώθηκαν για να τον σχηματίσουν και ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός θα χρειαστεί δις ευρώ για να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του μόνο σε φάρμακα. Σαν αιτίες της οικονομικής κατάπτωσης του Οργανισμού στις διαγνωσμένες παθογένειες είναι η αμείωτη φοροδιαφυγή, η καλπάζουσα ανεργία και η έλλειψη των συνταγογραφήσεων.

«Εξοργίζονται διπλά και δικαίως οι πολίτες όταν γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι Πρωθυπουργικές και οι υπουργικές διακηρύξεις απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν. «Έπρεπε να σας απολύσουμε, για να δείτε τι εστί βερίκοκο» είχε πει από τις τηλεοράσεως ο υπουργός Υγείας στους εργαζομένους της Πολυκλινικής Αθηνών. Φοβάμαι ότι διάλεξε λάθος… φρούτο. Διότι και σαπίζει γρήγορα, άρα περιορίζεται ο διδακτικός του χρόνος, αλλά, το κυριότερο, έχει βαρύ κουκούτσι, που φτύνεται εύκολα όμως!».

Έτσι στη συνέχεια έβαλε στοίχημα την υπουργική του καρέκλα και την προσωπική του υπόληψη πως θα παραιτηθεί εάν γίνει έστω μια απόλυση και έφτασε στο σημείο να θέλει το ρόλο του δήμιου και όχι του μάρτυρα.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, και μαζί τους και οι ταλαίπωροι ασθενείς, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς πότε προς τους γιατρούς και πότε προς το προσωπικό τους;

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα εντάξει στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τις 400 υγειονομικές μονάδες του και τους περίπου 6.000 γιατρούς και τους 2.801 υπαλλήλους του;

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας ή στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και πάροχο; Αυτό είναι το σχέδιο που έχει εισηγηθεί από την αρχή του 2013 η «Task Force». Μήπως είναι το ίδιο που σήμερα εισηγούνται οι «σοφοί», οι ίδιοι που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ και αγοραστή και πάροχο;

Είναι ή δεν είναι αυτοί οι ίδιοι, που αντιθέτως με τότε ζητούν τώρα τη διάλυση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ; Μήπως είναι τα ίδια πρόσωπα που μάζεψε ο κ. Α. Λοβέρδος τους έδωσε «προίκα» και τυχαία… κράτησαν και οι επόμενοι υπουργοί ως παρακαταθήκη;

Οι ανωτέρω σοφοί ποιοι είναι, ποια η επιστημονική, επαγγελματική, συνδικαλιστική διαδρομή που έχουν; Πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο; Να κατατεθούν οι συνολικές απολαβές τους από το κρατικό πρυτανείο, για ποιο έργο, για ποιο χρόνο, με ποια σχέση και με ποια ιδιότητα, προσφέρουν οι ανωτέρω «σοφοί» τις συμβουλές τους στον σημερινό υπουργό Υγείας. Με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια επελέγησαν; Αξιολογήθηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των σοφών τους υποδείξεων; Απεδείχθη η βασιμότητα των στόχων που έθεσαν;

Θα ζητήσει ή μήπως ήδη ζήτησε εξηγήσεις και απαντήσεις ο υπουργός, γιατί το τμήμα προμηθειών με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ παρέμεινε στο ΙΚΑ; Πόσους διαγωνισμούς έχει πραγματοποιήσει; Ποιος είχε και έχει την ευθύνη για την ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ; Διετάχθη ΕΔΕ; Εάν όχι, γιατί;

Μπορεί να μας εξηγήσει ο υπουργός, γιατί δεν καλεί τον εισαγγελέα – ή μήπως τον κάλεσε- να διερευνήσει τις ευθύνες των υπευθύνων για τη μη εύρυθμη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ και των διαφυγόντων κερδών από τη μη λειτουργία των εργαστηρίων; Να κατατεθεί η τυχόν προσφυγή του υπουργού στη Δικαιοσύνη και η όποια παραπομπή ενόχων.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου