Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 24 Μάρ 2012

Στην Ελλάδα της κρίσης συνεχίζεται η απίστευτη ταλαιπωρία των νοσηλευτών – συζύγων ένστολων

Ούτε το θέμα της συνυπηρέτησης δεν μπορούν να επιλύσουν οι αρμόδιοι

Οικογένειες στα πρόθυρα διάλυσης από την αναλγησία του Υπουργείου Υγείας

Στη δοκιμαζόμενη πλέον Ελλάδα είναι γνωστό σε όλους ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας πάσχουν από τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, πρόβλημα που είναι πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο με τις αθρόες αποχωρήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναδεικνύει και άλλη μια πολύ σοβαρή παράμετρο του συγκεκριμένου προβλήματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση : «η δύσκολη οικονομική συγκυρία που πλήττει την χώρα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ρυθμού νέων προσλήψεων, μπλοκάρει τη δυνατότητα μετακινήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού για σοβαρούς οικογενειακούς ή κοινωνικούς λόγους.»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Αχαιός Βουλευτής τονίζει : «την όλη δύσκολη κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η 281/21-06-2011 Γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία αναφέρει ότι η ανάγκη προστασίας της υγείας των πολιτών, διασφαλίζεται από την υποχρεωτική παραμονή των νοσηλευτών για 5 χρόνια στη θέση διορισμού. Έτσι οι υπηρεσιακές ανάγκες προκρίνονται έναντι της προστασίας του θεσμού της οικογένειας.»

Ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, κατά την τοποθέτησή του στη βουλή και απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά : «Ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες συνυπηρέτησης δημοσίων υπαλλήλων, συζύγους ένστολων στρατιωτικών ή σωμάτων ασφαλείας, η συγκεκριμένη Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 21 του Νόμου 2946/2001, όπου αναφέρεται ότι οι εν λόγω υπάλληλοι « επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε περιοχή που υπηρετεί σύζυγος.»

Άλλωστε το Υπουργείο Εσωτερικών από 29-10-2010 έχει αποδεχθεί ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις απόσπασης υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, ακόμα και πριν παρέλθει η δόκιμη διετής υπηρεσία από το διορισμό τους.

Ο κ. Νικολόπουλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδο τόνισε ότι : «γίνεται κατανοητό ότι εδώ έχουμε μια σοβαρή ανισότητα και αδικία στις περιπτώσεις συνυπηρέτησης νοσηλευτών - συζύγων ένστολων. Η ανισότητα αυτή δημιουργεί καίρια ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της οικογενείας, ειδικά σε μια περίοδο που δοκιμάζονται και οι ανθρώπινες σχέσεις»..

Ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη πλευρά του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα κάλεσε τον κ. Λοβέρδο να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος το προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τον αντίκτυπο που έχει στην ζωή τόσων ανθρώπων. Υποχρέωση του Υπουργού είναι να απαντήσει αν σκοπεύει να προχωρήσει με άμεσα και γοργά βήματα σε άρση όλων των εμποδίων που υπάρχουν για τη περιπτώσεις συνυπηρέτησης νοσηλευτών - συζύγων ένστολων.

Ο Αχαιός Βουλευτής εγκάλεσε τον κ. Λοβέρδο για την αδράνεια που έχει επιδείξει τόσους μήνες στο να καλύψει τι κενές θέσεις που έχει προκαλέσει η αθρόα αποχώρηση των νοσηλευτών από τους υγειονομικούς σχηματισμούς λόγω σύνταξης. Αυτή κατά την κρίση του κ. Νικολόπουλου είναι και η αιτία που παραμένουν τα εμπόδια στη μετακίνηση των νοσηλευτών.

Τέλος ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να καταθέσει επίσημα στην Εθνική Αντιπροσωπία το σχετικό προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2012 .

Είναι τραγικό η έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης από την πλευρά του Υπουργείου να προκαλούν τέτοια δυσλειτουργία σε τόση μεγάλη μερίδα του σκληρά εργαζόμενου δυναμικού της κοινωνίας μας.

Οι λογικές των πρόχειρων λύσεων και της εξυπηρέτησης μόνο μικροκομματικών ρουσφετιών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η αγωνία των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, νοσηλευτών - συζύγων ένστολων στρατιωτικών ή σωμάτων ασφαλείας που ζουν καθημερινά στο «πετσί» τους το φάσμα της οικονομικής και οικογενειακής κατάρρευσης, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης έστω και των βασικών αναγκών, θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός και μόνος οδηγός για τις περαιτέρω αποφάσεις και κινήσεις του Υπουργού Υγείας.

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου