Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Φεβ 2023
Απαράδεκτη η ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων παίδων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού
Κλίκ για μεγέθυνση
22.2.2023
Τον Δεκέμβριο του 2022 ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ, ο νόμος- ύβρις του υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Νόμος που καταργεί και ισοπεδώνει μία από τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Δυο μήνες μετά από αυτές τις τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, που έγιναν νόμος του κράτους από την ΝΔ, ένας καινούργιος κρίκος προστίθεται στην αλυσίδα των νομοσχεδίων που φέρνει η κυβέρνηση για να λεηλατήσει τα δημόσια αγαθά και κυρίως την Υγεία. Αυτή τη φορά πρόκειται για το ν/σ που βρίσκεται στην διαβούλευση, με την επωνυμία “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”.
Με απλά λόγια, το Παιδοογκολογικό Κέντρο «Ελπίδα» που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και που αποτελεί σημαντικό κομμάτι των δύο δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”, θα γίνει ιδιωτικό και θα επιστρέψει στους χορηγούς του, δηλαδή στο ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Επειδή η δημόσια υγεία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ένα ακριβό προνόμιο των λίγων και να εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των δημόσιων αγαθών, καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία ζητάμε άμεσα απαντήσεις γι’ αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο που βάζει σε κίνδυνο την οριζόντια περίθαλψη όλων των παιδιών με ογκολογικές ασθένειες.


Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα:«Απαράδεκτη η ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων παίδων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού»
Τον Δεκέμβριο του 2022 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που καταργεί και ισοπεδώνει μία από τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές οι τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, που έγιναν στις 2/12/2022 νόμος του κράτους, που πάρα την ευρεία αντίδραση των ιατρικών ενώσεων, των ενώσεων πολιτών, των εργαζομένων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, επικυρώθηκε μόνο από τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ και άνοιξε μια σκοτεινή σελίδα για το ΕΣΥ.
Μόλις δύο μήνες μετά, ένας καινούργιος κρίκος προστίθεται στην αλυσίδα των νομοσχεδίων, που λεηλατούν τα δημόσια αγαθά και κυρίως την Υγεία, αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και έχουν ως κέντρο τους την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Αυτή τη φορά πρόκειται για το νομοσχέδιο με την επωνυμία “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”.
Από τις 27/09/22 ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μ. Γκάγκα με υπουργική απόφαση- που υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο-είχαν παρουσιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προέβλεπε την ίδρυση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, “Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”. Επί της ουσίας αφορούσε στην απόσχιση και στην διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” και την λειτουργία τους ως αυτοτελές Κέντρο (ΝΠΙΔ)με στόχους: τη νοσηλεία, την έρευνα, την διάδοση των ιδεών, την διαχείριση πληροφοριών και την λειτουργία ως «Κέντρο Αριστείας»…(!)
Δηλαδή, με άλλα λόγια το υφιστάμενο Παιδογκολογικό Κέντρο «Ελπίδα» που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας και που αποτελεί κομμάτι των δύο δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, θα γίνει ιδιωτικό και με μια νομοθετική επικύρωση της αλλαγής του νομικού του καθεστώτος θα επιστρέψει στους χορηγούς του, δηλαδή στο ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
ΕΠΕΙΔΗ η δημόσια υγεία δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ένα ακριβό προνόμιο των λίγων,
ΕΠΕΙΔΗ η περίοδος της πανδημίαςανέδειξε τη σημασία των δημόσιων δομών υγείας και την ανάγκη της ενίσχυσής τους,
ΕΠΕΙΔΗ η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού δεν θα βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντιθέτως θα ενισχύσει την κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα τόσο στην έρευνα, στην πρόληψη, στην νοσηλεία αλλά και στην περίθαλψη των ασθενών,
ΕΠΕΙΔΗμόλις την προηγούμενη εβδομάδα στις 17.02.2023, αναρτήθηκε στο Διαύγεια και τέθηκε για δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει έως την Παρασκευή 24.02.2023 στις 8.00 το πρωί. Δηλαδή, μόλις 4 εργάσιμες ημέρες(!) όπως καταγγέλλει, μαζί με τον αιφνιδιασμό και την ανησυχία του για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ογκολογικής μονάδας, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η «Φλόγα»,
ΕΠΕΙΔΗ τα ογκολογικά τμήματα λειτουργούν από την ίδρυση του ΕΣΥ και προσφέρουν τεράστιο έργο για την δημόσια υγεία,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Ποιον και σε τι εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” ;
2.Τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” θα παραμείνουν χωρίς ογκολογικό τμήμα; Τα επείγοντα περιστατικά των δύο νοσοκομείων δεν θα έχουν πρόσβαση πλέον σε γιατρό ογκολόγο?
3.Υπήρξε διαβούλευση με την διοίκηση του νοσοκομείου “Π. & Α. Κυριακού”; Με τους Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων του «Ελπίδα»; Με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ); Με ενδιαφερόμενους και άλλους φορείς που επηρεάζονται άμεσα από την κατάθεση του νομοσχεδίου;
4.Οι στόχοι της νοσηλείας, της έρευνας, της διάδοσης των ιδεών, της διαχείρισης πληροφοριών και της λειτουργίας ως «Κέντρο Αριστείας» που αναφέρονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο γιατί δεν μπορούν να επιτευχθούν με την δημόσια λειτουργία που έχει τώρα η ογκολογική μονάδα;
4.Θα υπάρξει παράταση της περιόδου διαβούλευσης, κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Ξανθός Ανδρέας
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου