Περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που ήθελε να απαντήσει προκάλεσε το σχόλιο της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλλου για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά,  ενώ την Παρασκευή καταγράφηκαν 77 θάνατοι.

Η καθηγήτρια, μιλώντας στην ενημέρωση της Παρασκευής, προσπάθησε να εξηγήσει τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό νεκρών από κορονοϊό, μιλώντας για πολίτες που νοσηλεύονται για υποκείμενα νοσήματα, μολύνονται με covid και πεθαίνουν, για να διευκρινίσει ότι δεν ευθύνεται ο ιός για τον θάνατό τους.

«Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται στη χώρα δεν έχει μειωθεί με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημερου να είναι στους 60 περίπου θανάτους την ημέρα. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής μας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε περαιτέρω αυτό το φαινόμενο που σίγουρα είναι πολυπαραγοντικό. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συνοσηρότητες, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους. Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται. Όμως, φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid, ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορωνοϊό» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, προανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των νεκρών, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα. «Γίνονται προσπάθειες για να μπορέσει να ξεκαθαριστεί αυτό το φαινόμενο και να αποτυπωθεί στις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αλλά πιστέψτε με δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται» είπε χαρακτηριστικά.

πηγη: https://tvxs.gr