Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Απρ 2021
Υπό εξέταση από τον EMA το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Κλίκ για μεγέθυνση© Uladzimir Zuyeu | Dreamstime.com13.04.2021, 21:43 Ενημερώθηκε στις: 13.04.2021, 22:34

 Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου (και) της Johnson & Johnson με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εξετάζει τις αναφορές επιφυλασσόμενος να δώσει απαντήσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης σημειώνει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters με την ανησυχία παγκοσμίως να χτυπά «κόκκινο».

Η αμερικανική εταιρεία, μετά τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο, αποφάσισε να φρενάρει προληπτικά τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη. «Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Σημειώνουμε τη δήλωση της Johnson & Johnson ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων. Παραμένουμε σε επαφή με την εταιρεία για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση», δηλώνει πηγή της Κομισιόν.

«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Ακολουθούμε μια επιστημονική προσέγγιση και επομένως τις απόψεις του EMA. Και ο EMA εξετάζει αυτό το ζήτημα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων. Ο EMA συνεχίζει να ερευνά το ζήτημα και να βλέπει ποιες ενέργειες θα συμβουλεύει», τονίζει η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν τον δρόμο

Το «γαϊτανάκι» των εξελίξεων ξεκίνησε στις ΗΠΑ όταν σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιες υπηρεσίες (CDC και FDA) πρότειναν το πάγωμα των εμβολιασμών ώστε να ερευνηθούν περαιτέρω έξι περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων σε γυναίκες που έλαβαν το προϊόν της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους New York Times έξι γυναίκες παρουσίασαν τις συγκεκριμένες παρενέργειες περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 18-48. Μια γυναίκα πέθανε, ενώ ακόμη μια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

AP Photo/Mark Lennihan

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι έχει εντοπίσει τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Παρακολουθούμε στενά τα στοιχεία και περιμένουμε τις εκθέσεις του EMA και του FDA ανέφερε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Reuters.

Ανησυχία 

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν», στην Ιταλία, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας και της ιταλικής υπηρεσίας ελέγχου φαρμάκων (IFA). Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στις ΗΠΑ και κατέληξαν ότι τα νέα δεδομένα αποτελούν «πισωγύρισμα» καθώς η χώρα έχει παραλάβει 184.00 δόσεις που αναγκαστικά θα τις αποθηκεύσει έως ότου ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από τους διεθνείς οργανισμούς.

Ανάλογη απόφαση πάρθηκε και στην Ισπανία με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ενημερώνει τις περιφέρειες πως δεν πρόκειται να παραλάβει τις 300.000 δόσεις που της αναλογούν μετά τις ανακοινώσεις που έκανε η αμερικανική εταιρεία.

Και το Βέλγιο «παγώνει» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα παρά τις 36.000 δόσεις που παρέλαβε. 

Η Νότιος Αφρική ανέστειλε τη διανομή του εμβολίου μέχρι να διερευνηθούν οι παρενέργειες.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι σήμερα φθάνουν οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου αλλά παραμένει άγνωστο αν θα ξεκινήσει η διανομή του από τη Δευτέρα.

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό στον πληθυσμό και την αναστολή της χρήσης του σε πολλές χώρες.

Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Πλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να έχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους. 

πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου