Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Μάρ 2021
Εμπόδια στις παραδόσεις εμβολίων AstraZeneca θέτουν οι ΗΠΑ
Κλίκ για μεγέθυνση
Gareth Fuller/Pool via AP
11.03.2021, 19:48

 

 

Η Ουάσινγκτον διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca παρασκευασμένα στις ΗΠΑ. Την πληροφορία έδωσαν στο πρακτορείο Reuters ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση του θέματος, χωρίς ωστόσο να εξηγήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που δεν θα γίνουν εξαγωγές προς την Ε.Ε.

«Οι ΗΠΑ μας είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουν εμβόλια της AstraZeneca στην Ε.Ε.», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία του εμβολιασμού στην Ευρώπη και τα σχέδια ανοσοποίησης, δεδομένων των ήδη μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν ανακοινώσει οι φαρμακοβιομηχανίες.

Στις αρχές του χρόνου, η AstraZeneca είπε στην ΕΕ ότι θα μειώσει τις παραδόσεις της κατά το δεύτερο τρίμηνο τουλάχιστον στο μισό, παραδίδοντας λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις, μετά την πρώτη μείωση που είχε κάνει και στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια η φαρμακοβιομηχανία προσφέρθηκε να κλείσει μερικώς το κενό με εμβόλια που παράγονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των άλλων και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Κομισιόν ενημέρωσε τους διπλωμάτες των χωρών μελών, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν εξαγωγές εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες «αυτήν την περίοδο».

«Η κατάσταση είναι τέτοια που οποιεσδήποτε εξαγωγές είναι δύσκολες, όπως υπάρχει προθυμία να μιλήσουμε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Προς το παρόν, και η AstraZeneca και ο Λευκός Οίκος έχουν αποφύγει να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες. 

Επίσης παραμένει άγνωστο τι είναι αυτό που εμποδίζει τις εξαγωγές, δηλαδή αν αιτία είναι η αδυναμία παραγωγής επαρκών εμβολίων στις ΗΠΑ ή αν οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση προς χρήση στις ΗΠΑ.

Έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Έρικ Μάμερ είπε πως «όποια και αν είναι η νομική κατάσταση στις ΗΠΑ, θέλουμε να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διατηρήσουμε ανοιχτές τις αλυσίδες ανεφοδιασμού. Δεν πρόκειται να δίνουμε αναλυτική αναφορά των συζητήσεών μας με τους Αμερικανούς εταίρους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει τα εμβόλια για την Covid-19 πρώτα στους Αμερικανούς, αλλά θα μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο το τυχόν πλεόνασμά της. 

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα και ακολούθησε η συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον Τζέφρι Ζιντς. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συζητήθηκε το θέμα των εμβολίων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΕΕ. Ένας αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για τα εμβόλια συνεχίζονται και αναμένονται και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αυτήν την εβδομάδα.

Η AstraZeneca έχει επίσης πει στην ΕΕ ότι θα μπορούσε να παραδώσει επιπλέον δόσεις από την Ινδία, όπου τα εμβόλιά της παρασκευάζονται από το Serum Institute. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων επιθεωρούν επί του παρόντος το εργοστάσιο παρασκευής του Serum.

Οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης μέρος του δικτύου παραγωγής των εμβολίων της Johnson & Johnson, επειδή με βάση τη σύμβαση της εταιρείας με την ΕΕ, οι δόσεις που παράγονται στην Ολλανδία θα πρέπει να εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν έκαναν καμία αναφορά σε τυχόν εμπόδια που θα βάλουν οι ΗΠΑ στις αποστολές αυτών των εμβολίων στην ΕΕ, όμως πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει ανησυχίες. Την Τρίτη το πρακτορείο μετέδωσε ότι η J&J είπε στην ΕΕ ότι αντιμετωπίζει ζητήματα με τις παραδόσεις που μπορεί να περιπλέξουν τα σχέδιά της να στείλει 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στην Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η J&J σχεδιάζει να αρχίσει τον εφοδιασμό της ΕΕ τον Απρίλιο. Το εμβόλιο αυτό έλαβε νωρίτερα σήμερα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου