Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Μάι 2012

 

 

Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, δηλ. η ασταθής στηθάγχη και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελούν κύρια αίτια εισαγωγών στο νοσοκομείο και νοσηρότητας και θνητότητας στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο εισάγονται στο νοσοκομείο 1.200 περιστατικά.

 

Η καταπολέμηση και ο περιορισμός των κλασσικών παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία έχουν συντελέσει στην μείωση αυτών των ασθενειών, λόγω όμως της αύξησης του διαβήτου και της παχυσαρκίας αναμένεται έξαρση στα επόμενα χρόνια, η οποία θα αγγίξει το 20-30%.

 

Όπως υπογράμμισε ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καρδιολογίας Νοτιοδυτικής Ελλάδος κ. Δημήτριος Αλεξόπουλος, τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθεί στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας, που ξεκινά την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 το πρωί και ολοκληρώνεται την Κυριακή 6 Μαΐου 2012 το μεσημέρι και θα διεξαχθεί Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο.

 

Στο συνέδριο, όπως επεσήμανε ο Καθηγητής, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και στο οποίο θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιαίτερα θα συζητηθεί η πρόληψη και αντιμετώπιση των εμφραγμάτων. Tο Καρδιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το μοναδικό καρδιολογικό τμήμα στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί καθημερινά, 24 ώρες για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών. Εφαρμόζονται νέες και πρωτοποριακές τεχνικές με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Επίσης στο συνέδριο θα υπάρξει και ένα στρογγυλό τραπέζι αφιερωμένο στις αρρυθμίες. Η σημαντικότερη και συνηθέστερη αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή.

 

Τα τελευταία χρόνια τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος, στη φαρέτρα των φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν ενταχθεί νέα αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην καλυτέρευση του τρόπου ζωής των ασθενών που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Παλιότερα οι ασθενείς αναγκάζονταν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κολπική μαρμαρυγή να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά το μήνα, κάτι το οποίο ανήκει στο παρελθόν λόγω της χορήγησης στους ασθενείς των νέων αντιπηκτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

Στο συνέδριο όπου αναμένεται να το παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός Καρδιολόγων, Παθολόγων, Γενικών Ιατρών από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, θα αναλυθούν σημαντικά θέματα στο τομέα της Καρδιολογίας όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η ηλεκτροφυσιολογία, οι αρρυθμίες και η επεμβατική αντιμετώπισή τους, η προκλινική διάγνωση, η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, η υπερηχωκαρδιογραφία, τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, η επεμβατική καρδιολογία και τα stents, όλες οι εξελίξεις στη φαρμακευτική αγωγή και την υπερλιπιδαιμία. Θέματα τα οποία απασχολούν τον κλινικό ιατρό στην καθημερινή ιατρική πράξη.

 

 

 

Επίσης το Συνέδριο εκτός από τα 6 στρογγυλά τραπέζια, τις 6 διαλέξεις περιλαμβάνει και μια συνεδρία ανάλυσης περιστατικών με συμμετοχή του ακροατηρίου, ένα κλινικό φροντιστήριο υπερηχογραφίας και 3 δορυφορικά συμπόσια. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν 15 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης. Η εγγραφή και παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου θα είναι δωρεάν.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου