Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 25 Ιούν 2015
Δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια υγεία για όλες τις γυναίκες!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την Τρίτη 23 Ιουνίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Ξανθό και του παρουσίασε τις θέσεις της ΓΓΙΦ για θέματα ισότητας που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου. Στην συζήτηση τέθηκαν θέματα υγείας που αφορούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και ιδιαίτερα τα θέματα της σεξουαλικής επιλογής και της αυτορρύθμισης της αναπαραγωγικής γυναικείας λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, προτάθηκαν η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων για δωρεάν τοκετούς αστέγων, ανέργων μεταναστριών καθώς και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατά την περίοδο της κύησης και μετά τον τοκετό για μητέρες άγαμες, άνεργες, μετανάστριες. Επίσης, προτάθηκε η πανελλαδική και συνεχής ενημέρωση γύρω από την αντισύλληψη και την προφύλαξη αλλά και η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία ξεκινώντας από τα Δημοτικά.

Επιπλέον, συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές στις δομές, όπως η ενσωμάτωση των Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού στα Κέντρα Υγείας με την κατάλληλη στελέχωση (μαία, επισκέπτης/τρια γυναικολόγος, κοινωνική/ός λειτουργός) και εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίζεται ο απαραίτητος έλεγχος και η χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού, ο απαραίτητος έλεγχος και η τοποθέτηση σπιράλ, ο απαραίτητος έλεγχος και η παραπομπή προς τεχνητή διακοπή κύησης σε νοσοκομειακή μονάδα όπως και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και η επιλογή περιστατικών που χρήζουν ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Γενική Γραμματέας πρότεινε σε σχέση με τις κακοποιημένες γυναίκες που προσφεύγουν στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου κατά την διάρκεια της καθημερινής τους εργασίας να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες, να συμβάλλουν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας, να καθοδηγούν την κακοποιημένη να σχεδιάσει το δικό της σχέδιο ασφάλειας, να συμβάλουν στην τεκμηρίωση των περιστατικών κακοποίησης, να προβαίνουν στις κατάλληλες παραπομπές ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας/κοριτσιού και να υπάρχει σωστή και καλή συνεργασία με τις δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες) που υπάρχουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες, αξιοποιώντας και τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις γυναίκες που εκπορνεύονται χωρίς τη θέληση τους και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τέλος, προτάθηκε η εφαρμογή των νόμων για την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα όργανα της Διοίκησης του Υπουργείου και στους εποπτευόμενους φορείς (Νοσοκομεία κ.λ.π ), η οργάνωση σεμιναρίων για την ισότητα στις εργαζόμενες και στους εργαζομένους του Υπουργείου Υγείας, η δημιουργία Τμήματος ή Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων, μέσα στο Υπουργείο και η χρήση λόγου που αφορά και τα δύο φύλα στις εγκυκλίους, τις δημοσιεύσεις και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου.

Ο Αν. Υπουργός ενημέρωσε ότι το πόρισμα για τη δημόσια υγεία που ετοιμάζεται θα εμπεριέχει πολλές από τις προτάσεις της ΓΓΙΦ, με την οποία θα συνεχιστεί η συνεργασία.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου