Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 23 Απρ 2016
Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί: «Όχι άλλα ληγμένα»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο της εβδομάδας ήταν ο Yπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός πρωτοτύπησε σε δύο θέματα.

 

Το πρώτο αφορούσε τους λογιστές και την απεργία τους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μη πληρωμή του 50% των οικογενειακών επιδομάτων. Η απεργία τους παρεμπόδισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προκαταβάλλεται όλο το ποσό της 1ης δόσης. Στις συνεχείς ερωτήσεις της συνέντευξης που έδωσε στο «Καλημέρα Ελλάδα» σφύριζε αδιάφορα για την καθυστέρηση του συστήματος που θα έπρεπε να έχει ανοίξει περίπου δυόμισι μήνες πριν και τις ευθύνες που έχει γι’ αυτό η κυβέρνηση. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό ότι:

 

Α. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης κάθε Υπουργού θα πρέπει να είναι τα προβλήματα του κόσμου.

 

Β. Απεργούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί και όχι οι «οικονομοτεχνικοί».

 

Γ. Την ευθύνη για την καθυστέρηση στο να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τη συμπλήρωση του Α21 την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Δ. Οι λογιστές, κε Υπουργέ, εν αντιθέσει με εσάς, είναι υπεύθυνοι και αυτή την υπευθυνότητα την έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Μακάρι και εσείς να δείχνατε ελάχιστο μέρος της υπευθυνότητας αυτής.

 

Το δεύτερο θέμα που μας κίνησε το ενδιαφέρον είναι το Άρθρο 39 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πριν περίπου δύο μήνες σε μια τηλεοπτική εκπομπή είχα πει, ότι ο κ.Υπουργός στη δευτέρα δημοτικού, όταν μαθαίναμε τις πράξεις πρόσθεση, αφαίρεση κ.λπ. πρέπει να έκανε κοπάνα (εκτός αν απεργούσε). Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

 

Πηλίκο: Στα μαθηματικά, είναι το αποτέλεσμα της αριθμητικής πράξης της διαίρεσης.

 

Γινόμενο: Το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού δύο ή περισσότερων παραγόντων.

 

Αναφέρουμε μόνο αυτά, γιατί τα υπόλοιπα αφορούν μεγαλύτερες τάξεις.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 39, Παρ.2 ισχύει ότι:

 

«Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιρειών νοείται, για την εφαρμογή του παρόντος, το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρίας δια του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή.»

 

Ας πάρουμε όμως ένα πραγματικό παράδειγμα:

 

Ομόρρυθμη εταιρεία με δύο μέλη και με ποσοστό εταίρος Α 90% και εταίρος Β 10%. Η ομόρρυθμη αυτή εταιρεία πρέπει να μοιράσει μέρισμα 100.000€.

 

Ο εταίρος Α θα υπολογίσει τις ασφαλιστικές του εισφορές ως εξής:

 

100.000/0.9 = 111.111.12 x 26,95% = 29.944,45€

 

Ο εταίρος Β θα υπολογίσει τις ασφαλιστικές του εισφορές ως εξής:

 

100.000/0.1= 1.000.000 x 26,95% = 269.500,00€

 

Δηλαδή, η εταιρεία δίνοντας μέρισμα 100.000€ και ο εταίρος Α παίρνοντας μέρισμα 90.000€ του αναλογούν ασφαλιστικές εισφορές 29.944,45€, ενώ ο εταίρος Β παίρνοντας 10.000€ μέρισμα θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 269.500,00€.

 

Καταλαβαίνοντας όμως ο κος Υπουργός την αδικία, έβαλε πλαφόν για τον εταίρο Β, οποίος θα πληρώσει για τις 10.000€, που έλαβε ως μέρισμα, μόνο 70.329,60€.

 

Και με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστά την αδικία!

 

Άλλωστε νομίζω ότι αυτός είναι επιτέλους ένας σοβαρός τρόπος να προσελκύσουμε επενδυτές και να φέρουμε την ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο.

 

Τώρα κατάλαβα γιατί εδώ και τόσους μήνες διαπραγματευόμαστε, αντιστεκόμαστε σθεναρά και καταλήγουμε… πουθενα!

 

Θεωρώ ότι υπεύθυνο για μια ακόμα φορά είναι το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι πρότινος παίρναμε γενόσημα. Τώρα απ’ ότι φαίνεται παίρνουμε ληγμένα.

 

e-forologia.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου