Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Μάι 2013
Ευχαριστήρια επιστολή στους λειτουργούς της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Παν. Νοσοκομείου του Ρίου.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Νοσηλεύτηκα πρόσφατα στη ΜΜΜΟ του Παν. Νοσοκομείου του Ρίου. Η εμπειρία αυτή με οδήγησε να στείλω αυτή την ευχαριστήρια επιστολή δημοσία για δυο λόγους. Πρώτα πρώτα για να αναφέρω ότι παρά τα προβλήματά του και τη συνεχή υποβάθμισή του το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αναντικατάστατο και γι’αυτό χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυσή του. Έπειτα για να τονίσω τη σημαντική συνεισφορά των γιατρών και των νοσηλευτριών που τουλάχιστον σ’αυτό το τμήμα που το έζησα κάνουν καταπληκτική δουλειά. Και το καλό πρέπει να λέγεται και να εξαίρεται στον κόσμο της ανθρωποφαγίας και της απαξίωσης που ζούμε.

Πιο αναλυτικά:

Ο ασθενής που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση μυελού μένει σε πλήρως απομονωμένο θάλαμο για 30-40 μέρες κατά μέσο όρο. Οι επισκέψεις είναι πολύ περιορισμένες και επιτρέπονται για λίγο σε πολύ στενά συγγενικά του πρόσωπα. Τις μέρες αυτές υφίσταται αρχικά πολύ βαριές χημειοθεραπείες με ότι αυτό συνεπάγεται, στη συνέχεια γίνεται η μεταμόσχευση και το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να περάσει τη φάση όπου το μόσχευμα θα πρέπει να παράγει τα δικά του κύτταρα.

Είναι σαφές ότι είναι μια δύσκολή περίοδος τόσο από ιατρικής , όσο κι από ψυχολογικής πλευράς που παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο για την ανταπόκριση της θεραπείας. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω από μέρους μου, και φαντάζομαι ότι απηχώ τα αισθήματα και όσων μέχρι τώρα νοσηλεύτηκαν, όλο το αιματολογικό τμήμα με τους γιατρούς του που γνώρισα κύρια στις εφημερίες και ιδιαίτερα τους γιατρούς της μονάδας: τον επικεφαλής κ. Σπυριδωνίδη και τους κ. Χονδρόπουλο και κ.Δελαστικ για την καθημερινή ενασχόλισή τους και για τον τρόπο και την υπομονή τους με τον οποίο προσεγγίζουν τον ασθενή εμπνέοντάς του ένα αίσθημα εμπιστοσύνης που τόσο το έχει ανάγκη .

Εκείνες όμως που σηκώνουν το κύριο βάρος της νοσηλείας και βρίσκονται δίπλα στο ασθενή 24 ώρες το 24ωρο είναι οι νοσηλεύτριες της μονάδας. Η νοσηλεύτρια είναι η μάνα, η αδελφή, η εμψυχώτρια που έχει ανάγκη ο ασθενής. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τις: Καίτη, Κατερίνα, Σοφία, Μαρία, Μαίρη, Φανή, Ελίνα και την προϊσταμένη τη Βάσω γιατί μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν φροντίζοντας τον ασθενή , παίζουν όλους τους ρόλους που πριν περιέγραψα με εξαιρετικό τρόπο. Η ψυχολογία του ασθενή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επαφή αυτή και σ’ αυτό συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο . Επίσης ευχαριστίες στις καθαρίστριες των θαλάμων την Αγγελική και τη Νικόλ και για τη φροντίδα και σχολαστικότητα , αλλά και για την καλή τους κουβέντα .

Εύχομαι να αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται . Όσοι όμως την αντιμετωπίζουν και νοσηλευτούν να είναι σίγουροι ότι θα τύχουν νοσηλείας υψηλού επιπέδου. Ευχαριστούμε γι’αυτό.

Αντρέας Γαλάζιος

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου