Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Νοέ 2013

 

 

Η Απεργία των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ αντιτίθεται στον ξαφνικό θάνατο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απεργάζονται τα σχέδια της task force και του υπουργείου. Το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα σημάνει για τους πολίτες την απώλεια στη δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, στη δωρεάν συνταγογράφηση, στις δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις (βιοχημικές, ακτινογραφίες, αξονικές κ.ά), στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις και παρακολούθηση εγκύων, στους δωρεάν εμβολιασμούς κοκ. Μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ σε «αγοραστή» υγειονομικών υπηρεσιών, δηλαδή σε μιας κακιάς ώρας ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, χρεωκοπημένη λόγω του PSI, αδύνατη να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη για τους εναπομείναντες ασφαλισμένους (το 38% του πληθυσμού είναι ήδη χωρίς κάλυψη). Με λίγα λόγια, αφήνοντας σε διαθεσιμότητα ή απολύοντας τους χιλιάδες απασχολούμενους στο ταμείο, χάνεται η πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη για εκατομμύρια συμπολίτες που θα σπεύσουν στα πληγωμένα από την υποχρηματοδότηση και αποστελεχωμένα νοσοκομεία για τα στοιχειώδη, επιτείνοντας έτσι την κρίση στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη, «βουλιάζοντας» τα ήδη πληγωμένα Παν/κό και Άγ. Ανδρέα. Τη χαριστική βολή τη δίνει στα ΚΥ αγροτικού τύπου που τα μεταφέρει στη δικαιοδοσία των ΥΠΕ αποκόπτοντάς τα από το ΕΣΥ, πράγμα που θα σημάνει το θάνατο ή την ιδιωτικοποίηση πολλών από αυτών (και της περιοχής μας). Στις εγκλήσεις του υπουργού για τεμπέληδες και αδιάφορους εργαζόμενους και «ΙΚΑτζήδες» προκειμένου να δυσφημιστεί ο αγώνας τους απαντούμε με το γεγονός του διορισμού κομματικών εγκαθέτων και ανθρώπων του «περιβάλλοντος» του υπουργού και στις πρόσφατες κρίσεις διοικητών και άλλων στελεχών του ΕΣΥ και των οργανισμών υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλληλέγγυος και αρωγός στην απεργία του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.

Το ψέμα μιας βουτηγμένης στη διαπλοκή κυβέρνησης και του ενεργούμενού της υπουργού είναι τερατώδες και άξιο γκεμπελικής προπαγάνδας. Η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι επιλεκτική. Αφορά κυρίως τα γενόσημα (20% της αγοράς, εγχωρίως παραγόμενα) και δευτερευόντως τα off patent, ενώ δε θίγει καθόλου τα πρωτότυπα φάρμακα των πολυεθνικών που είναι και τα ακριβότερα. Ενώ εδώ και 4 χρόνια έχει μειωθεί 52% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη , η ιδιωτική (αυτή που πληρώνει ο ασθενής) συνεχίζει και αυξάνει λόγω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής (από 11,5% στο 23.5% μεσοσταθμικά), των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της αρνητικής λίστας της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή κλπ. Με αυτή την «τιμολογιακή» πολιτική –σημειωτέον ότι διορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκων άνθρωπος που μέχρι πρόσφατα και για 14 χρόνια ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας- καταστρέφεται η ντόπια παραγωγή και ευνοείται ο κατακλυσμός της ελληνικής αγοράς ανεξέλεγκτων γενόσημων φαρμάκων του Ισραήλ και της ανατολικής Ασίας. Ποιος, λοιπόν εκτελεί χρέη πράκτορα πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών; Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κατά την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή ολοκληρώθηκε με όρους πολιτικού τσίρκου η γκεμπελικής έμπνευσης προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Υγείας έφερε στη Βουλή την τροπολογία για την αγορά του φαρμάκου και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και των κοινοβουλευτικών ηθών, το προεδρείο επέβαλε την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας «πακέτο» μαζί με άλλες τέσσερις άσχετες τροπολογίες, σε ένα και μόνο άρθρο. Ο κουτοπόνηρος στόχος των μνημονιακών ήταν να παρουσιαστεί σε τοπικές κοινωνίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει θετικές ρυθμίσεις. Πρόκειται βέβαια για τον ευτελισμό του κοινοβουλίου χάριν της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αυτή η τακτική του «πακέτου» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχει γίνει πλέον η πάγια τακτική της κυβέρνησης και της δικομματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και με ευθύνη τους εντείνει την κρίση στον κοινοβουλευτικό θεσμό.

Για τα νοσοκομεία του νομού, η αλήθεια είναι αυτή: Στα Καλάβρυτα, μετά και την πρόσφατη συνεύρεση των φορέων με τον υπουργό, εξηγήθηκε ότι ο προγραμματισμός είναι δεδομένος. Το πρ. ΓΝ-ΚΥ θα λειτουργεί ως ΚΥ και θα του απομείνουν ως …έπιπλα 14 κρεβάτια. Το Θώρακος θα πληγεί καίρια από τη διαθεσιμότητα, τη στιγμή μάλιστα που είναι αδύνατη η «μετακόμισή» του στον Άγιο Ανδρέα λόγω έλλειψης χώρου. Δε θα απορήσουμε αν εξαφανιστούν οι 50 κλίνες του. Όσο για το προσωπικό των νοσοκομείων που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, όσοι γλυτώσουν την απόλυση, δεν αποκλείεται να βρεθούν στην Πρέβεζα ή και στην Κυπαρισσία, περιοχή που προέρχεται ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της 6ηςΥΠΕ (το ΓΝ Πύργου με τα τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό δεν αποτελεί «νοσοκομείο υποδοχής διαθεσίμων»). Για τις περιώνυμες 400 προσλήψεις γιατρών και 300 νοσηλευτών, αυτές –αν γίνουν- αφορούν όλη την επικράτεια και όχι τα νοσοκομεία της περιοχής μας, όπως αφέθηκε να εννοηθεί από κάποιους…

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει ΤΩΡΑ. Όσο μένει αυξάνονται οι εκατόμβες των θυμάτων της και καταστρέφει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης των δομών υγείας που διαλύει. Και το ξεδιάντροπο ψέμα είναι το κύριο εργαλείο συσκότισης της ζοφερής πραγματικότητας που υλοποιεί.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου