Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Σεπ 2013
«Μαύρα σύννεφα» σκεπάζουν την τοπική Υγεία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Δήμος και Γιατροί αντιδρούν στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Καλαβρύτων

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

 

Μια δυναμική συγκέντρωση – συνέλευση των κατοίκων των Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, διοργανώθηκε από τον ομώνυμο Δήμο την Πέμπτη 29 Αυγούστου το απόγευμα, στο προαύλιο του Νοσοκομείου με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου κλεισίματος ή υποβάθμισής του, όπως κατά καιρούς αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Βροντερό παρών διαμαρτυρίας και αγωνιστικής ετοιμότητας, με μια ειρηνική διαδήλωση στήριξης του νοσοκομείου, έδωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαβρύτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαβρύτων, ο αναπληρωτής διοικητής του, οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Λαλιώτης και πλήθος Καλαβρυτινών πολιτών..

Στη συγκέντρωση ομιλίες απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς και ο Καθηγητής Ιατρικής Κώστας Μάρκου, ενώ τοποθετήθηκαν οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Τσάμης καθώς και πολίτες.

 

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς αφού ευχαρίστησε τους συγκεντρωθέντες για τη μαζική συμμετοχή τους, τόνισε στην ομιλία του ότι, η συμμετοχή αυτή των πολιτών, είναι που αποτρέπει κάθε σκέψη ή πρόταση για το κλείσιμο ή τον υποβιβασμό του Νοσοκομείου.

Χωρίς να δημιουργεί πανικό στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, ότι το Νοσοκομείο δεν κλείνει και κάλεσε τους συμπολίτες του Καλαβρυτινούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, εγρήγορση και επαγρύπνηση, ώστε να διατηρηθεί και να αναβαθμισθεί το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και να μη διαψευσθούν οι διαβεβαιώσεις αυτές.

Ο καθηγητής γιατρός Κώστας Μάρκου σε μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση – ομιλία του, αναφέρθηκε, με στοιχεία, στην επιτακτική αναγκαιότητα διατήρησης της λειτουργίας, μη υποβάθμισης αλλά, αναβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαβρύτων.

 

Παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία, εξαίροντας ιδιαίτερα τον σημαίνοντα νοσηλευτικό, θεραπευτικό, κοινωνικό και ιστορικό του ρόλο, συγχαίροντας τους γιατρούς και το προσωπικό του, για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και την φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΝΤΩΝ ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

2007 683 5310

2008 712 5561

2009 729 5336

2010 690 4589

2011 606 3648

2012 632 4866

Α ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 409 1926

 

ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012 67,5%

ΓΙΑ ΤΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 53,5%

ΓΙΑΤΡΟΙ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

3 (1(Πότσιος) με μετακίνηση στο Αίγιο και 1(Κούκιος) 3ημερες στο Αίγιο 2 στα Καλαβρυτα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 1

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 1

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ 1 (με μετακίνηση στο Αίγιο)

ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 2

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ.ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 1 (με απόσπαση στην Κόρινθο)

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ 1

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ 1

ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 2

ΣΥΝΟΛΟ 13

 

 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κλάδος ΠΕ Νοσηλευτικής

Μια (1) θέση (με μετακίνηση στο Αίγιο)

ΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ

Κλάδος ΤΕ Νοσηλευτικής

Τέσσερις (4) θέσεις

Κλάδος ΤΕ Μαιευτικής

Μια (1) θέση

ΙΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ

Κλάδος ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής

Έξι (6) θέσεις (1 με μετακίνηση στο Αίγιο)

ΙV. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ

Κλάδος ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού

Πέντε (5) θέσεις (3 βοηθοί θαλάμου 2 τραυματιοφορείς)

 

Πέραν των ανωτέρω 30 εργάζονται ακόμη 27 υπάλληλοι (Σύνολο 57)

(Εργαστήρια, οδηγοί ασθενοφόρου, επισκέπτριες Υγείας, δ/κο προσωπικό, φύλακας, εργάτης γενικών καθηκόντων, λοιπό βοηθητικό προσωπικό)

 

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ

300 ετησίως

Τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν το πρώην Γενικό Νοσοκομείο ΚΥ Καλαβρύτων και νυν Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαβρύτων

 

Λοιπές δομές Υγείας στο Δήμο Καλαβρύτων

 

ΚΥ Κλειτορίας

Αγροτικά Ιατρεία

Κέρτεζης, Κερπινής, Μανεσίου, Λειβαρτζίου, Αροανίας, Ψωφίδας, Δάφνης (2θέσιο), Λυκούριας, Φιλίων, Πλανητέρου

 

Ο κ Μάρκου σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι η εξαγγελθείσα αξιολόγηση των νοσοκομείων και των κλινικών με ποσοτικούς κυρίως δείκτες απόδοσης, θα εντείνει τις σημερινές ανισότητες στη χρηματοδότηση, στελέχωση και εξοπλισμό ανάμεσα στα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των νοσοκομείων της επαρχίας και θα καταδικάσει σε μόνιμη υγειονομική εγκατάλειψη και ανασφάλεια τους πολίτες αυτών των περιοχών, ειδικά των ορεινών, δυσπρόσιτων και νησιωτικών.

Τόνισε ότι είναι ορθολογικότερο και δημοσιονομικά οικονομικότερο να διατηρηθεί το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, απ' οτι αυτό να κλείσει ή να υποβαθμισθεί,

 

 

Μετά τις ομιλίες του Δημάρχου και του κ. Μάρκου, τις τοποθετήσεις των βουλευτών και των συγκεντρωμένων, η συγκέντρωση – συνέλευση υιοθέτησε και ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισμα, το οποίο θα σταλεί, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στον Υπουργό Υγείας, στους βουλευτές του νομού και σ' όλους τους αρμόδιους φορείς.

 

Το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 Μ.Μ., ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.

 

Εμείς, ο Δήμος, οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι φορέων, οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες και κάτοικοι των Καλαβρύτων που συγκεντρωθήκαμε, σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 και ώρα 7:00 μμ., στο προαύλιο του Νοσοκομείου Καλαβρύτων, σε μια μεγάλη συγκέντρωση – συνέλευση, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, για να διατρανώσουμε τη βούλησή μας, να στηρίξουμε το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο κλεισίματος ή υποβιβασμού του σε Κέντρο Υγείας, είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι, από τα σενάρια που επανέρχονται και κυκλοφορούν, σχετικά, με την τύχη του Νοσοκομείου μας.

Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει τεράστιο ιατρικό, νοσηλευτικό, θεραπευτικό και κοινωνικό έργο, παρέχοντας ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης και νοσηλείας σε χιλιάδες κατοίκους του Δήμου μας.

Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας, αποτελεί, όρο επιβίωσης, των κατοίκων μας.

Οι ειδικές συνθήκες και οι αυξημένες κοινωνικές και ιατρικές ανάγκες της περιοχής μας (ορεινή – δύσβατη περιοχή, μακρινές αποστάσεις από Πάτρα, Αίγιο ή Τρίπολη, μεγάλος αγροτικός πληθυσμός, γερασμένος πληθυσμός, συνταξιούχοι, μικρά παιδιά, μαθητές, πολλοί τουρίστες, δραστηριότητες όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο, η ορειβασία κ.α., ικανές να δημιουργήσουν ατυχήματα και περιστατικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο κατοίκων μας κλπ.) επιβάλλουν τη διατήρηση, τη συνέχιση της λειτουργίας και την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης δημόσιων φορέων και κοινωνικών δομών, η διατήρηση της λειτουργίας και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαβρύτων αποτελεί τη μόνη σύγχρονη, ορθολογική και αναπτυξιακή επιλογή.

• Η διατήρηση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαβρύτων είναι στα χέρια μας.

• Με τη σημερινή μαζική και δυναμική παρουσία μας στη συγκέντρωση, επιδιώκουμε να κάνουμε τους υπεύθυνους και αρμόδιους της υγείας, να ξεχάσουν κάθε σκέψη διακοπής της λειτουργίας ή υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαβρύτων.

• Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα σενάρια που εξυφαίνονται, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τους εμπνευστές τους καθώς και τις πολιτικές που τα ανακυκλώνουν και τα υποθάλπουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων και να μην υποβιβασθεί σε Κέντρο Υγείας, αλλά να συνεχίσει να προσφέρει, αυτόνομα, υπηρεσίες, νοσηλεία, φροντίδα και περίθαλψη νοσοκομείου, στους κατοίκους μας.

2. Να συνεχιστεί και να διατηρηθεί ο Δημόσιος Χαρακτήρας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων με τη λειτουργία οπωσδήποτε τουλάχιστον δύο τομέων: α) του Παθολογικού και β) του Εργαστηριακού, καθώς και του προσωπικού τους και κάλυψη των ειδικών αναγκών της περιοχής με επικουρικούς γιατρούς (π.χ. ορθοπεδικό κ.α.), καθώς και, με τη λειτουργία, άλλων τομέων που οι ανάγκες, τους επιβάλλουν.

3. Να μην καταργηθούν, τα Κέντρα Υγείας Καλαβρύτων και Κλειτορίας.

4. Να αναβαθμισθεί και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων με την εγκατάσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου, ώστε ν' αναβαθμισθεί σε περιφερειακό νοσοκομείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που αποτελεί απαίτηση όλων των χειμαζομένων, από την κρίση, συμπολιτών μας.

5. Να σταλεί το ψήφισμα αυτό, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, στους βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη και στο Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου