Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ:

-Έχουμε συνεχείς θανάτους καθημερινά διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

-Συνεχής είναι η  επιλογή ασθενών  για εισαγωγή στις ΜΕΘ  με ηλικιακά κριτήρια.

-Έχουμε νέους σε ηλικία ασθενείς να περιμένουν διασωληνωμένοι επί ημέρες εκτός  ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπάρχει κανένα κρεβάτι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Συγκεκριμένα εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή:

-Έξι ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ

-Έξι ασθενείς στα χειρουργεία του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης

-Επτά ασθενείς σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Παπαγεωργίου

-Δύο ασθενείς σε απλές κλίνες στη Χαλκιδική

-Τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Αττική: 14 κενές κλίνες ΜΕΘ

Στην Αττική υπάρχουν κενές μόνο 14 κλίνες ΜΕΘ και συγκεκριμένα 6 στον Ευαγγελισμό, 3 στο Αττικόν νοσοκομείο και 5 στο ΚΑΤ. Αντίστοιχα οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ με κορωνοϊό και άλλες σοβαρές παθήσεις είναι:

-Τέσσερις ασθενείς στο «Γεννηματάς»

-Πέντε ασθενείς στο Θρίασιο

Συνολικά λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό από 973 τον Απρίλιο του 2021 λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ από τα νοσοκομεία εξαιτίας των αναστολών έχουν έφυγαν 7.000 υγειονομικοί και δεν αναπληρώθηκαν. Παράλληλα μέχρι τέλους του χρόνου θα βγουν σε συνταξιοδότηση 2.000 υγειονομικοί ανεβάζοντας τις απώλειες σε μόνιμο προσωπικό εφέτος στις 9.000.

«Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη;»

 

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αποκαλύπτει ότι:

-Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά,  περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (99 στην επίσημη λίστα αναμονής ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ στις 11/11/21),

-Τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, δεκάδες ασθενείς παραμένουν ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γιατί και τα ράντζα εξαντλούνται,

-Η επίσκεψη των γιατρών ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ, σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός για 50, 100 ακόμα και για 120 ασθενείς, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του.

«Και όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη; Στους πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Στα πόσα ράντζα;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι το έγκλημα είναι προδιαγεγραμμένο και οι ευθύνες της κυβέρνησης βαριές καθώς:

-Δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ. Γιατί ΜΕΘ είναι ξεχωριστός χώρος νοσηλείας με γιατρούς και νοσηλευτές παρόντες 24 ώρες το 24ώρο.

-Οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών που διατυμπανίζουν ότι έγιναν ΔΕΝ έχουν γίνει. Είναι προκηρύξεις για τις οποίες οι κρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

-Οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανανεώσεις συμβάσεων συναδέλφων που τους κρατάνε όμηρους

πηγη: https://thepressproject.gr